Interview~!

Kemaskini untuk lepasan SPM 2010 : http://leokid.wordpress.com/2011/03/26/pasca-spm-temuduga-biasiswa/

Juga saya dedikasikan artikel terbaru saya, “The End In Mind” kepada adik-adik lepasan SPM ini.

Hoho…bukan aku yang nak meng’interview’ mahupun di’interview’. Memandangkan ramai adik2 menghubungi aku meminta pendapat, tips, panduan, nasihat, FAQs, walkthrough, cheat code dan sewaktu dengannya, maka aku tertarik untuk menghulurkan sedikit sebanyak pandangan dan nasihat kepada antum semua..

Terlebih dahulu, diingatkan, aku pernah melalui interview MARA untuk Skim Pelajar Cemerlang khusus untuk pelajar2 MRSM. Nasihat dan tips yang akan aku bagi ni tak dijamin untuk menjayakan anda dalam temuduga masing-masing seratus peratus, tetapi sekurang-kurangnya ia diharap dapat membantu anda sedikit sebanyak. (Aku guna ayat skema ek)

===================================================

Ada yang menanyakan saya soalan, “Bagaimana abang berjaya dalam interview abang dulu?” Suka saya ingatkan, interview saya dengan MARA di HQ MARA Jalan Semarak adalah special case, yang mana tak perlulah saya ceritakan dengan details. Cukuplah sekadar saya memberitahu bahawa saya merupakan orang pertama yang ditemuduga ketika itu, temuduga saya tak sampai 10 minit, dan saya hanya memberikan satu point sahaja mengenai diri saya dalam temuduga tersebut. (Macamana saya lulus? Kan saya dah kata, saya ni special case!)

OK berbalik kepada topik asal, berikut antara nasihat dan panduan saya kepada antum. Khusus kepada pelajar yang akan ditemuduga oleh MARA secara individu, namun boleh je yg lain nak baca untuk pengetahuan tambahan.

1 – BAWA KELAINAN

Mesti ramai tengah chuak sekarang, apa benda yang nak dipersediakan?? Secara frantically, it’s all depend on what course are you planning to enroll. Contohnya, bidang medic. Of course la you all kena prepare soalan-soalan berbentuk medik untuk ditanya.

Satu tips penting untuk anda semua, cuba fikirkan untuk membawa satu kelainan dalam temuduga anda nanti. Kelainan yang saya maksudkan bukanlah dari segi pakaian mahupun tingkahlaku (dua menda ni adalah ETIKA ketika ditemuduga, fail pakaian@tingkahlaku, fail lah temuduga anda). Kelainan tersebut adalah apa yang membezakan anda dengan calon-calon lain.

Sebagai contoh, saya dahulu interview untuk program Medic Russia. Maka satu kelainan yang saya tonjolkan, adalah dengan menghafal maklumat mengenai negara Russia! Benar, tak tipu! Saya ketika itu mengetahui tentang sejarah penubuhan soviet, tokoh2 russian federation hatta topography negara tersebut!

Satu lagi kelainan yang saya bawa ketika interview saya tu, adalah mengenai bidang medic. Untuk pengetahuan semua, medic bukanlah pilihan utama saya. Engineering menjadi first choice saya dalam borang ketika itu. So, kena la satu soalan maut dalam interview itu, “Awak tulis dalam ni first choice awak engineering. Kenapa awak rasa kami patut beri kepada anda biasiswa untuk medic pula?”

Apabila kena soalan maut, jangan cepat panik. Diam dahulu, berfikir jawapan yang paling sesuai, yang tidak menampakkan kelemahan ataupun kebodohan kita. Antara jawapan yang bodoh untuk soalan sebegini “Entah..saya tak tahu.” “Eh, tak terfikir la pulak” “Saya berserah je. Kalau dapat medic, saya jadi doctor. Kalau dapat engineering, saya jadi engineer”. Etc etc.

So jawapan yang saya beri ketika interview saya dahulu adalah,

“Saya mempunyai matlamat jangka masa panjang saya sendiri. Saya sebenarnya ingin menceburkan diri dalam sebuah bidang sains yang baru iaitu nanoteknologi. Memandangkan bidang ini masih baru sangat, maka saya merasakan adalah lebih sesuai saya menjadikan sama ada bidang medic atau engineering sebagai batu loncatan, memandangkan kedua-duanya mempunyai peranan masing-masing dalam bidang nano tersebut.”

Lihat, satu lagi kelainan saya bawa ketika di interview.

2 – SIKAP DAN TINGKAHLAKU

Anda kena ingat, tujuan interview sebenarnya adalah bukan untuk anda calon, tetapi untuk para penemuduga. Interview merupakan satu kaedah yang digunakan pihak penaja untuk menilai anda. Sekiranya penaja beranggapan mereka nak ambil pelajar yang terbaik mengikut keputusan SPM, maka sudah tentu habis semua tempat pengajian diborong oleh belasan ribu pelajar 11 dan 10A~!

So the point is, penemuduga yang akan evaluate anda. Secara total. Dan segalanya bermula dari langkah pertama anda di dalam bilik penemuduga lagi.

Macam saya bagitau kat atas tu, PAKAIAN dan TINGKAHLAKU adalah sebahagian dari syarat sah temuduga. Tak lulus benda ni, terbatallah temuduga anda (bukan secara literal ye..)

Pakaian – cam biasa untuk lelaki, pakai kemeja dan/atau berkot. Orang pernah warning, tengok interviewer camne. Kalau interviewer pakai kot, then pakai kot gak. Kalau dia tak pakai kot, jangan lawan tokey. Saya tak tahu la betul ke tak, tapi time saya dulu saya berkot, n salah seorang penemuduga saya pakai t-shirt biasa je… Agak-agak apa la yg saya kena pakai sepatutnya ek kalau camni?
Justeru, ikut penilaian masing-masing. Tapi mestilah menampakkan karisma yang tinggi, imej yang kemas dan penampilan yang mampu membawa satu macam keyakinan di mata interviewer.

Ni adalah tatatertib yang saya cadangkan. Terpulang pada masing2 untuk modify.

Di luar bilik temuduga, ketuk sebelum masuk. Tunggu sekejap sampai arahan masuk diberi, baru masuk. Kalau arahan tak diberi, jangan gatal ketuk lagi kuat. Ketuk sekali lagi cam biasa.

Dah bukak pintu, berhenti sejenak di  muka pintu, pandang dan senyum (dengan ikhlasnya) kepada interviewer. Beri salam kepada interviewer muslim dan/atau ucap selamat kepada yg bukan muslim. Duduk hanya apabila disuruh duduk. Sesudah duduk, jangan alihkan kerusi yang diletak. Ada sesetengah keadaan, kerusi diletak sejauh satu meter dari meja penemuduga, agar mereka boleh melihat segenap pelusuk diri dan perbuatan anda. Jangan letak fail@portfolio anda di atas meja diorang, letakkan di atas riba anda dan duduklah seperti pengantin… dan interview anda pun bermula.

Antara yang pantang dibuat pula adalah,
- berlagak samseng. Sungguhpun kalau benar la anda ketua samseng di kampung@mrsm anda, tak payahla berlagak samseng kat depan interviewer. Anggaplah anda ni khadam yang hina..hehe. Beri salam dengan penuh sopan santun, langkah yang lembut, dan senyumlah selalu…
- merendah2kan soalan interviewer. “Ala…senang je nih..” “Dah agak dah soalan ni..”
- mempersoalkan kebijaksanaan interviewer. “Encik tahu kan, sekarang ni kalau kat matriks nak jadi doctor kena dapat 4 flat?” Macam la dia tak tahu. Ayat yang lebih sesuai “Sepertimana yang diketahui, bagi meneruskan pengajian dalam bidang kedoktoran dari peringkat matriks…blablabla”
- merasuah interviewer. of course tak boleh…..

3 – KETIKA INTERVIEW

Saya percaya soalan pertama yang akan ditanya oleh interviewer adalah: “Tell me about yourself”. Kira memang soalan skema la nih. Tetapi, jangan anda bagi jawapan yang skema gak! Diorang interviewer dah bosan dengan jawapan2 skema ni!!

Macam saya kata awal2 tu, bawa kelainan. Instead of jawapan anda “Saya dilahirkan di kedah. Ayah saya seorang pegawai. Saya ada 4 orang adik beradik. etc. etc.“, cuba ubah sket sintaks ayat anda tu. Jangan guna banyak sangat nada@tone sedih untuk meraih simpati, sebaliknya guna ayat2 yang mempromote diri anda. contoh ayat yang saya gunakan dulu,

“menjadi Biro Kebudayaan BWP ketika di mrsm dahulu sedikit sebanyak mendedahkan diri saya ke arah kepimpinan professional. Sungguhpun ketika itu saya turut terlibat dalam posisi lain, seperti Presiden Kelab Catur, Setiausaha Persatuan Silat Gayung dan sebagainya, saya mampu membahagikan masa saya dengan efisien. Ini terbukti dengan keputusan peperiksaan saya yang sentiasa konsisten”

Kan lagi best dari “Saya pernah menjawat jawatan BWP, Pres Kelab Catur, S/U Silat…”

Ketika diinterview, anda akan dapati interviewer akan cuba membuat eye contact dengan anda. Jangan elak eye contact! Eye contact adalah antara methode yang digunakan penilai untuk menilai anda. Kalau anda sendiri tidak mahu dinilai, bagaimana diorang nak evaluate awak! Sebaliknya, lihat kembali dalam mata diorang. Bukannya tenung seorang,  tapi bergilir-gilir la…karang dia ingat awak ada dendam dengan dia pulak.

Antara masa yang dibolehkan untuk anda ‘masuk bakul, angkat sendiri’, adalah ketika diinterview. Tapi anda harus ingat, terlalu banyak kelebihan diri anda yang anda tonjolkan secara tak langsung mendedahkan lebih banyak kelemahan anda! Sebagai contoh, antara dialog ketika interview saya dulu adalah,

“Medic ni bukan bidang yang mudah. Anda kena study je…korbankan masa lapang awak, waktu bersosial awak dan sebagainya. Apa pandangan awak?”

“Saya sangat produktif apabila bekerja bersendirian. Dengan cara itu, saya mampu menumpukan sepenuh fokus saya kepada study saya. Sepanjang pengajian saya di MRSM juga, saya jarang bersosial melainkan dengan mereka yang betul-betul rapat dengan saya.” - saya blur ketika ini, so inilah jawapan merapu yang saya bagi…

“Tapi awak kena ingat, menjadi doktor juga memerlukan anda untuk bersosial. Anda akan mengubati pelbagai jenis pesakit, yang anda suka, yang anda benci. Bagaimana anda nak emerge dalam masyarakat kalau anda tak suka bersosial?” – soalan maut, death trap question.

“Saya sedar, sebagai seorang doktor memerlukan saya untuk bersosial. Saya juga merupakan seorang yang fleksibel, saya mampu menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan saya ditempatkan. Pencapaian saya di MRSM yang cemerlang sejak dari tingkatan satu lagi membuktikan betapa pencapaian saya tidak dipengaruhi oleh keadaan. Selain itu, sungguhpun saya tidak suka bersosial, tetapi saya tidak mendiskriminasikan masyarakat. Tak kiralah yang datang itu seorang yang berdosa, atau seorang yang mulia, saya tetap akan melayan mereka dengan layanan yang sama – sebagai seorang pesakit”.

Jangan bagi jawapan sekadar untuk melepaskan diri. Sebaliknya, dalam setiap jawapan yang kita berikan, sebaiknya mempunyai beberapa ciri:
- Ada point. Jangan bagi jawapan merapu…
- Menjawab soalan. Jangan dibiarkan soalan tergantung tak terjawab.

Masalah Bahasa

Kita sering diberitahu, bahawa interview akan dijalankan fully in english. Tapi kekadang interviewer ni tak tahu mana satu malay mana satu english. Hehe.
So, nasihat saya, kita ikut rentak interviewer. Kalau soalan ditanya dalam English, kita jawab dalam english. Kalau soalan ditanya dalam melayu, kita jawab dalam melayu.

Death Question

Macam saya citer, kekadang boleh terjadi penemuduga membawakan satu soalan yang mustahil untuk kita jawab. Mustahil ni bermaksud soalan yang membuatkan kita blank secara total. Black out.

Cam biasa, jangan panik. Jawab dengan penuh keyakinan, jangan merapu. Kalau terpaksa mengaku kelemahan pun mengakulah, tapi cover balik. Contoh – “Anda seorang yang pemalas?”

“Saya akui saya kurang serius dalam sesuatu urusan, namun saya telah dididik sebagai seorang yang bertanggungjawab sejak dari kecil lagi. Walau betapa malaspun saya, sekiranya telah menggalas satu-satu tanggungjawab itu, maka pasti saya akan sempurnakan tanpa cacat cela!”

Tapi, kalau dah blank sangat, atau memang betul-betul tak tahu jangan berdalih lagi, sebab ianya menampakkan kelemahan dan minda kita tak bersedia. Tolak untuk menjawab soalan tersebut dengan sopan sambil tersenyum. “Maaf, saya tak dapat jawab soalan anda”.

Sama juga untuk soalan fakta yang anda tak tahu jawapannya. Jangan reka-reka, sebab ianya fakta.  “Awak tahu berapa jumlah graduan perubatan di negara sekarang ni?”

“Maaf, saya tidak tahu. Tapi sekiranya diberi masa,  saya boleh cari maklumat tersebut.”

Soalan Tricky

Soalan tricky ni pun slalu gak interviewer tanya. Biasanya sama ada untuk menduga kekuatan mental calon, ataupun untuk menguji personaliti calon. Contohnya, “Apa kelemahan awak?” Kalau anda jawab anda tidak mempunyai kelemahan, u’re dead sebab semua orang ada kelemahan. Dalam kes sebegini, jawab sama ada dengan jawapan bijak ataupun jawab sejujurnya tapi cam biasa, cover balik.

“Kelemahan saya adalah saya ni cepat kasihan. Saya kasihan tengok orang-orang tua yang uzur, kanak-kanak yang sakit dan sebagainya. Atas sebab inilah saya nak jadi doktor” - contoh jawapan bijak.

“Kelemahan saya adalah saya ni seorang perfectionist. Saya pantang betul menangguh-nangguh kerja. Akibatnya saya selalu tidur lewat malam sebab nak siapkan tugasan. Tapi saya pasti, semua tugasan yang diberikan kepada saya akan siap dengan sempurna sekali!” – lagi contoh jawapan bijak.

“Saya akui antara kelemahan terbesar saya adalah saya ni seorang pemalas. Sebab itu saya cuba mengatasi kelemahan saya ini dengan menyertai pelbagai aktiviti yang dianjurkan persatuan-persatuan. Antara aktiviti yang saya pernah sertai adalah …blablabla.. Syukur alhamdulillah, saya rasa saya kini lebih rajin berbanding dahulu” - jawapan ‘jujur’.

4 – PERKARA KHUSUS

Perkara khusus ni actually lebih kurang la cam yang saya sentuh kat dalam point bawa kelainan tu. Cuma khusus yang saya maksudkan ni adalah environment interview itu sendiri.

Anda kena bayangkan anda di pihak sponsor. Kenapa sponsor anda nak bagi anda scholarship? Kenapa anda, dan bukan orang lain? Kenapa bidang medic (eg) kenapa tidak bidang lain? Kenapa russia, tidak negara lain?

Saya bagi contoh lagi untuk clearkan.

Interview anda adalah MARA. Apa antara objektif@misi MARA? “Melahirkan lebih banyak usahawan bumiputera”
So kalau ditanya kenapa anda nak jadi doctor, maka jawablah

“Saya nak jadi doctor kerana ianya sebuah bidang yang kurang dimonopoli oleh masyarakat kita bumiputera.”

“Saya nak jadi doctor kerana saya nak membantu kaum saya. Saya nak memulakan perniagaan dengan membuka banyak klinik, dengan itu saya dapat berkhidmat kepada masyarakat, serta menyahut seruan MARA untuk melahirkan lebih banyak usahawan profesional bumiputera”

Ni antara contoh soalan dan jawapan yang biasa ditanya.

Sebab apa anda patut diberi biasiswa ini?

“Saya patut diberi biasiswa ini kerana sepanjang hidup saya, saya telah membuktikan yang saya mempunyai kesungguhan dan minat yang mendalam dalam bidang yang pihak MARA tawarkan ini. Dengan bantuan dari MARA, saya percaya saya mampu mencapai cita-cita saya seterusnya berkhidmat demi negara yang tercinta.”

Kenapa anda ingin melanjutkan pelajaran di luar negara, tidak di dalam negara?

“Dari segi teknologi, memang tidak dinafikan, institusi-institusi pendidikan negara mempunyai kelengkapan dan infrastruktur yang setanding dengan negara-negara moden. Namun, dalam konteks dunia globalisasi, negara memerlukan graduan yang berdayatahan tinggi, berpengalaman dan kompetitif secara global bagi mencerminkan identiti negara bertamadun. Dan saya percaya belajar di luar negara memberi saya kelebihan dari aspek-aspek tersebut berbanding belajar di dalam negara.

5- BILA PELUANG DIBERI

Di akhir interview, lazimnya penemuduga akan memberi peluang kepada anda untuk menanyakan soalan. Ambil peluang ini untuk menonjolkan apa-apa lagi kelebihan diri anda yang belum ditunjukkan, tapi jangan lebih2 lak. “Saya akan mewakili Malaysia dalam pertandingan catur antarabangsa 6 bulan akan datang. Sekiranya saya diterima, adakah saya dibenarkan mengikuti pertandingan tersebut?”

Sekiranya ada yang anda masih belum jelas, minta ulasan interviewer.
Untuk soalan mengenai masa hadapan pula, better guna prefiks “Sekiranya saya diterima”.

- Jangan tanya soalan seolah-olah anda telah diterima. “Encik, bila pengajian persediaan start?” Guna prefiks cam kat atas.
- Jangan tanya common question. Ini menunjukkan penguasaan anda bidang interview tersebut lemah. “Belajar medic kat russia ni brapa tahun, encik?” “Belaja medik kat russia ni dalam english ke?”
- Jangan tanya silly question. Semua paham. “Mayat2 kat russia tu diorang amik mana encik?

5 – POST INTERVIEW

Selepas interview, jangan terlalu memikirkan apa jua kesilapan yang anda telah lakukan di dalam bilik interview. Segala yang berlaku adalah dalam pemerhatian Yang Maha Esa, justeru banyak-banyakkanlah memohon dan berdoa agar diberikan peluang oleh Tuhan.

Jangan pula terlalu konfiden. Pepatah saya mengatakan, “Lebih tinggi kamu mengharap, lebih sakit apabila kamu dikecewakan”.

Menghadapi kekecewaan

Nasihat saya mudah saja sekiranya anda gagal dalam temuduga ini – 2:216.
Nak tahu apa? Buka Alquran, tengok ayat 216 surah 2. =)
Bukankah alQuran itu sesuai pada semua tempat, semua zaman dalam apa jua keadaan?

Sekian sahaja dari saya, harus diingatkan segala yang saya kongsi ini adalah sekadar pendapat saya berdasarkan pengalaman. Kalau ada sesiapa yang mempunyai pendapat @ pandangan tersendiri, boleh kongsi dalam comment post ini.

Harus diingatkan jua, kita hanya mampu berusaha. KepadaNya tempat kita berharap, dan kepadaNya jualah tempat kita memohon pertolongan. Saya memohon ke hadrat Ilahi agar mengurniakan calon-calon interview semua agar diberi panduan dan ketenangan ketika menghadapi interview tersebut. Sekian, good luck!

*Contoh-contoh dialog ada yang saya benar-benar hadapi, ada yang saya reka. Hehe.

Tambahan 11 April 2010:

Among the objectives of interviewing, is to differentiate students into those who can be focused on their ambition, and those who can’t. To differentiate which students yang betul2 nak, betul2 jernih dan jelas tujuan, niat dan matlamat mereka. Itu tujuan sebenar sesuatu interview.

This article is not about GETTING THROUGH your interview. It’s not about being accepted and so on. But it is about REALIGNING your CAUSES, your DETERMINATION, your MOTIVATION.

Article ini tidak mengajar anda “bagaimana menjadi hipokrit di dalam interview”, sebaliknya ia adalah satu pendedahan paradigma untuk anda menilai dan muhasabah balik niat anda, pendirian anda, motivasi anda dan sebagainya.

Kenapa ini penting? Bagaikan kompas, halatuju di AWAL perjalanan mestilah tepat, kerana jika tersasar walau satu darjah sekalipun, destinasi AKHIRnya akan berbeza jauh!

169 thoughts on “Interview~!

  1. bagusnya..bleh ambik sket2 wat rujukan untk sya yg bakal mnempuh alam pekerjaan xlame lg.thanks ats info dan pnglamn yg dberi..mgkn bguna di suatu hr nnt..

  2. thnx…tp tym intebiu tuh smpat ke nk pk2 pnjg cm tu ek??…i mean to come out wit dat kind of answers within sum cple o minutes…cm ssh je…tp xpe,i’ll try my best…thnx once again~

  3. teringat la plak mase interview program pelajar cemerlang tajaan bahagian pendidikan guru, kementerian pendidikan.. mase tu baru jer lpas interview jpa nak amek medic.. dapat plak call kne pg interview soknye.. tanpa persediaan yg rapi sekadar pengalaman yg lpas jer.. sy melangkag masuk ke medan interview… mule2 biase lah pasal diri, isu semasa.. akhirnya kne provoke.. betul ke setakat nak jd guru bio nie.. result mantap.. tak mo wat medic ker.. dgn jujur saye cakap jer mmg nak jd doc pun.. baru jer lpas interview ngan jpa.. tp saye kate kne ade second back up plan.. andai kate Allah menakdirkan sy tdk dapat mnjadi doc tp dgn mnjadi guru bio sy akan melahirkan lbih ramai doc.. bak kate usman awang.. semua yang berjaya hari ini adalah kerana lemah lembut guru mngajar tulis baca…. interviewer tu senyum lebar dngar jawapan saye… akhirnya dua tawaran di tangan guru bio atau doktor.. akhirnya doktor yg saya pilih…

  4. hurm~
    thanx a lot…
    i think it’ll help me…
    heheh…
    insyaALLAH…i’ll attend an interview….
    but…not with MARA but JPA…
    pray for me….
    how can i contact u???
    u’re studying in russia ea??

  5. thanks a lot bro..
    i think it really help me
    this is what im looking 4..
    tp agak takot juge le utk interview jpa nnt..
    pray 4 me..ahaks~~

  6. thamx.. so muchh~

    it really2 help..

    urmm..cmner kalo intbiu jpa ahh??

    ssaper da info nk share..

    i reli apreciate dat!!

    =)

  7. Hoho..musim interview dah tiba.

    Harap artikel yang ditaip tahun lepas ni dapat membantu antum sekalian. =)

    Mana yang baik, ambillah ia jadi pedoman. Andai kata anda ada pendapat sendiri yang lebih baik, maka terpulanglah pada anda.

    Andai kata anda rasa artikel ini membantu, maka tiadalah saya hendakkan apa2 sebagai balasan, sama ada pujian, penghargaan mahupun penghormatan. Cukuplah sekadar kalian sama-sama mendoakan semoga urusan saya dipermudahkan Allah hendakNya seperti yang saya nyatakan di post saya : http://leokid.wordpress.com/2008/03/25/ayat-ayat-cinta/

    Sekian, terima kasih. Semoga berjaya.

  8. bergune…at least aq mencari di tmpat yg betul….bagila lagi jawapan ko yg best2 tyme interview dulu…leh jadi guideline..

  9. assalamualaikum,saya ni dulu bkn bdk mrsm tp sbp.so mcm mana dgn peluang saya nk dpt sclrshp medic…la satu prob,gjil koku saya silap sampai dpt gred b.nk btolkan pon,sekolah jauh sgt,rumah kt kedah..tlg bagi respon cpt blh tak?saya interview 9hb4 nni,,ari rabu kt uniKL

  10. OMG!. This is so very the helpful to reduce my stress level. Haiyo, I have butterflies in my stomach, mengenangkan interview Mara next week, takut kang tak terjawab semua ni masa interview nanti. Takpe la, cuba yg terbaik, and leave the rest to Allah. If berjaya, UK here I come! hehe.. thanks Leokid :D

  11. i’m really appreciate that my bro!!
    i’ll face my russia interview in this coming 4 dis 08.
    hope 2 c u 2 in russia!!!

    4th Disember…sama tarikh dgn interview saya 3 tahun lepas. =)

  12. nice n really helpful blogs…..esp 4 me,,
    ternyata kte kna berfikir out of box ble g interview….
    hmm….
    thanx a lot for the tips…
    hope to success in the future…amin!!

  13. tq bro.. akan aku gunekan tips2 ko nie.. khamis nie nak gi interview dah.. dier just interview ke? ader test tak?

    zaman saya interview je. taktau la kalau dah berubah dah. maklumla, budak2 makin pandai, persaingan makin sengit =)

  14. baru la berkembang skit idea…besok aku kne g interview mara utk spc…aku lepasan diploma utk smabung degree….doakn aku k kawan2….x kan melayu ilang d dunia…..

  15. saye ade soalan.
    4/12/2008 ari tu saye telah menghadiri satu interview spc medik ke rusia sama seperti abg.

    malangnya, saya x terpilih.owh mungkin jawapan kenapa saya tak di pilih ada di blog ini.sebab hari interview, saya dapat 2 soalan je.

    1.dia suruh cerita general pasal family.malangnya saya terlalu gugup, apa yang saya cerita pasal family mesti nak relate kan dengan medik.aduh terasa sengal pun ada.alhamdulillah.Tuhan bagi lagi peluang untuk saya menghadiri lagi satu interview yang bakal saya hadiri tidak lama lagi.jadi kalau saya dapat soalan macam ini lagi.apa perlu saya jawab?maksud saya kelainan apa yang perlu saya bawa?adakah cara jawabnya sama macam (tell me about yourself macam abg bagi kat atas tadi?)

    terima kasih ya.saya mengharap sangat ni.

    saya tak dapat beri jawapan hitam putih, kerana mmg tiada jawapan hitam putih. anda sendiri perlu belajar dari kesilapan. even if u did it right, there’s no guarantee that u’ll get it.

    petua simple je. give them a reason of why should they choose u, not others.

  16. aisey.. baiknya dia ni.. minta permission nk print.. nisah dlu print gak.. x mintak permission pon~haha =p

    budak yg dah da dapat fly ni gi maen jaoh2~

  17. salam…blog abg mmg bez sgt….byk membantu…hmm..abg nk mintk tlg skit…hm..bole bg pendapat x?hm..sy still confius…hm..sy ade interview nanti..pndapt abg la kn…hm..ape yg beza wat medic di ireland ngn new zealand?mgkin ade kwn yg blajar di sne skrg…thnx ye!…arigatou gozaimasu..

  18. ASSALAMMUALAIKUM ABG..SY ADA INTEVIU MARA 13 APRIL NI DLM MEDIK..TP SY TGH BLURR NI NAK PILIH NEGARA MANA.IRELAND OR NZ OR RUSSIA???KOT2 DIORG TANYA PLAK..BOLE ABG BG PENDEPAT CKIT…PLZ…ERMM KALO STUDY KAT RUSSIS, ABG X RASA SUSAH X STUDY DLM RUSSIAN??PLS RWPLY YA..I’D REALLY APPRESIATE IT :->

    ireland or nz or russia? maaf saya xde jawapan utk soalan tu, sbb saya x pernah study di ireland or nz. so saya xde pengalaman n xtahu cmne style study kat sane, suasana, sistem dsb.

    di russia, study language adalah bahasa inggeris. penggunaan bahasa russia adalah ketika di tahun2 klinikal, iaitu ketika berhadapan dengan pesakit.

    • assalammualaikum bro..tme kaseh byk 4 d reply.fuh lega jgk x stdy dlm russian..anyway,sy nak tanya ckit..agak2 scholarship mara ckp x utk further stdy?ada x mara’s scholarship holder yg keja kat sana coz x ckp belanja?sory coz tanya soalan ni.tp sy mmg nak tahu sgt..sy tkt plak insyaAllah kalo terpilih.coz sy bkn berasal dr keluarga berada..thanx bro!

      elaun yang ada cukup, setidak2nya untuk setahun dua lagi kalau mara masih belum nk naikkan elaun.

  19. sam bang,ni nk tny sket..saye terpilih ke temuduga
    jpa esok,tu yg nk tny sket nih…engineering@medic
    kat negara jepun,german n rusia diorg ajar dlm
    bahase ape ek?sbb sy dah search hmpr mrate tp diorg
    xgtau lak..tg reply tau..

    engineering di jepun dan german setahu saya belajar dalam bahasa masing-masing. engineering di russia partially dalam bahasa russia kalau tak silap. medic tiada di jepun dan germany. medic di russia dalam bahasa Inggeris.

    sila hubungi pelajar2 di tempat2 tersebut untuk pengesahan.

  20. bang,saye ni mmg abes takde jawatan lar time skola dlu..
    tp alhamdulillah lar saye dpt tawaran jpa maybe sbb pnglibatan
    saye dlm sukan agak byk.so abang rase cane saya
    nk perkenalkn diri saya nnt??sbb srysly sy kate,klo die
    tny “perkenalkn diri anda”saya akn jwb,name sy..lahir di…

    cuba ketengahkan apa bakat yang kamu ada. bakat yang kamu ada, yang orang lain tak ada.

    hatta budak kampung pun ada bakat, bakat menjerat ayam atau bakat mengembara di dalam hutan yang budak2 bandar tidak ada.

  21. salam. kakak sy tgh blaja medic kt india..mse first2 msk..x sampai sebulan da bedah2 mayat..SY NK TNYE..semue medical school cam tu ke? or kt india je yg buat byk practical? ye r sbb ade byk ~dead body~..haha! hm..mse abg dulu camne?? pastu, btul ke org rusia cam xske org asia n byk yg anti Islam??..ape pengalaman buruk abg kt sne selain cuace??..hehe. sy tgh pertimbgkn nk study medic kt mne nih..harap bole membantu..tq tq

    saya di sini, kelas pertama sudah berjumpa dengan mayat. setahu saya di russia, india, timur tengah dan indonesia, memang banyak encounter dengan live tissue @ corpse, berbanding di eropah atau di tempatan. (Pengalaman pertama)

    Untuk persoalan2 lain, semua ada saya ceritakan di blog saya ini. Pandai2 la cari ek. =)

  22. slm..
    bro sy akan interview 4 mara scholrship 14 april neh.. thnks alot for da tips yag bro bg.. hope bro n everyone here doakan kjayaan sya yer.. i really want to be a doctor n study oversea..huhu

  23. oo..thanx bnyk2 ye bro!! dh jmpe 2 blog tp yg ni lg clear. sy ada intview dis april 15, so kecuakan mmg di thp maksima.lebih penanda aras kt sg. perak.hah.ha..sume komen cm dh b’kurun. its sokeh..mucha gracias bro!!!

  24. hehe thanx ya bro!amacam, blh x bro menyesuaikan diri kat russia sana?em, kalo nak balik kena pakai duit sendiri ke?hehehehe.. ~.~

    soalan2 anda telah saya ceritakan jawapannya di blog saya ini. pandai2 la cari sendiri.

  25. a’kum, saya akan menghadiri temuduga biasiswa HLP kem. Pelajaran M’sia 27 april nih.. hmmm masalahnya, saya x brape terer english.. sgt gugup… Hope dpt doakan saya.. rasa rendah diri sgt2

  26. salam…
    tq ar br0 4 diz clues…..da blank otak ni sbb intrviu pn 14/4 nih…cmne nk bg ckp fluently kt dpn intrviewer 2?saya ni malu nk ckp kt dpn org rmai…ni kn plak ckp dlm english coz my choice is medic….doakn saya( i meant it) ..pliss

  27. ASSALAMUALAIKUM..
    terima kasih krn sudi share pengalaman ni dgn kami semua.
    saya pun tgh cuak ni nak kene interview 14 /4 …
    moga-moga aya dpt keyakinan semasa interview nanti.
    TERIMA KASIH

  28. huhu…trimas sgt2!!!!!
    cam nak menangis pn ader ble bc blog neh…
    what i’ve been looking for da jumpe….(trharu sbnarnyerr…)
    tips2 yg abg bg mmg best…
    sy pn bdk mrsm,involve in xco kebudayaan bwp but i’m a ldp…
    wish me luck in my mara interview this coming 17th apr…
    i’ll be pursuing my study in dntistry…india.
    salam…

    erk rilek2 jgn thankful skrg. -_-”

    all the best!

  29. abg kid! thanks a lot… im going for mara intrview this wednesday 15 april.. wish me luck.. by the way, hope abg kid still regconised sy.. sy bekas mrsm pdrm gak dulu, kalo x ingt x pela.. ekekeke.. oke. thanks again.. doakan sy oke..

  30. welll nak thanks bebanyak…
    dah pegi pon interview tuh…
    alhamdulilah…
    agak lepak n santai larr…
    xtau nak xpress gratitude camner…
    haha…
    btw,gudlux in everythink you…
    semoga allah membalas segala kebaikanmu…
    amiinnn..

  31. hey the same situation faced here. LoL . Nway thanks for the tips. and yeah saya CINTA Nanotechnology and i’ll be taking engineering .

  32. assalamualaikum..uh saya dpt tawaran upu tp saya tga tunggu result mara jugak. um alhamdulillah interview ari tu ok jer.
    btw saya nk tanye ni..if accept upu tu die affect mara x?

    setahu saya accept je dulu, then bila dapat result mara boleh opt-out UPU tu

  33. Salam..
    Terima kasih atas tips dan sharing yg diberikan. Hrp2 dlm interview sy nt dpt sy praktikkan. Sy dari farmasi UiTM. Minggu ni turn ktrg utk interview. Doakan kecemerlangan ktrg ye. =)

  34. salam leokid..
    thnkz 4 all the brilliant tips..i’m planning 2 frher my studies in egypt..so i’ll try 2 do a research bout egypt..try 2 be different from others..

  35. salam..
    thanx so much for the tips..
    sy nk tnye ad chances x tuk sy dpt g intiview MARA??
    sy minx medik tajan MARA tp result spm sy ada 2A- (A2) which is in chem n fzk.. lg 1 sy ni dak sbp.. leh ke dpt tajaan mara???please help me..

    Wsalam. Saya tak pasti apa kelayakan minimum MARA untuk mendapat peluang diinterview tersebut. Setahu saya, B itu kelayakan minimum untuk MEMOHON, tapi dapat ke tak wallahua’lam.

    Saya sarankan rujuk iklan-iklan MARA untuk syarat memohon yang minimum. Sama ada dipanggil ke interview atau tidak, berdoalah banyak2 kepada Allah.

  36. salam..thanks sgt2..banyak membantu..alhamdulillah terjawab persoalan kami..semoga Allah membalas jasa anda yg berkongsi ilmu dgn rakan2 yg lain..Amin..

  37. slm,, kal0 apply sch0lar mara. mmg kene skurang2nya dpt 9a ek?

    Requirement berbeza-beza setiap tahun. (baca: budak2 semakin pandai). Sila rujuk MARA.

  38. thanks for the info bro!
    much helpful
    sy nak tanya, kalau sy nak g middle east meds tapi sy tak amek arab agak2 mara bole ke sponsor?
    n satu lagi.
    kaalau mara, nak g ireland mmg kene buat IB dulu ke?
    mara tak taja budak medic buat a level?

  39. thanks for the info bro!
    much helpful
    sy nak tanya, kalau sy nak g middle east meds tapi sy tak amek arab agak2 mara bole ke sponsor?
    n satu lagi.
    kaalau mara, nak g ireland mmg kene buat IB dulu ke?
    mara tak taja budak medic buat a level?
    thanks in advance!

    err…requirement2 di atas sila rujuk kepada MARA ye. Huhu. Sistem dan proses biasiswa MARA berubah-ubah setiap tahun, sesuai dengan peningkatan dari segi kualiti dan kuantiti calon.

  40. thank….
    ske sgt…..
    cmner nk jwb lau xrti ckp english??????
    terabur je……
    mgu dpn nk gi interview jpa ni…..
    agk2 lau dy tnyer nper plih frmasi jepun nk jwb pe????
    tkutnyer…..

    “Reti cakap english” bukan lagi value-added, tetapi ianya satu kemestian. Nak tak nak memang kena reti gak. Memang antara tujuan interview, nak asingkan calon yang reti cakap english dengan yang tak reti cakap english. Untuk last minute practice, mungkin boleh google atau cari example conversations/interview kat internet untuk dibiasakan.

    Farmasi Jepun? Setahu saya di jepun, tidak ada kursus perubatan atau sains kesihatan. Tak pasti lah kalau polisi sudah berubah dan memang sudah ada di Jepun kursus sedemikian.

  41. emm…nsht2 tu mmg useful pon tp yg problemny,sy ni~huhu..
    cne nk msukkn kelainan lam introduction tu??i’m not goo at sports,jwtn kt mktb pon sket je~_~”
    pastu yg panik tu,it’s like a part of me..huhu..org x attack ngn soalan maut pon sy da shaking-_-’ so cne ek nk overcome?
    another problem is,ayt sy slalu je tgantung..huhu..cam mse interview spc trial aritu, i think one of d factors sy xdpt sbb sy ckp x abes gitu r..
    cane ni???my interview is on 12 april~~
    HELP!!

    Ini antara tujuan interview, supaya anda overcome kelemahan-kelemahan anda ini. banyakkan praktis. dapatkan tips dari kawan2 yang handal dalam perbahasan, pidato dsb. Interview ini macam addmaths – perlukan banyak latihan dan latihan, serta jawapan tak semestinya hanya ada satu jalan kerja.

  42. emm..tenkiu 4 d tips:)
    tp as i scroll down this page,membaca n trus baca ur tips,tbe2 terpikir~”eh,interview die ni lam bm ke bi?” huhu…so in bm or bi??
    n sy ada intrview diz coming monday(act.another monday) n sy still trauma kes failed interview spc trial mara dlu..i stutter tooo much!cane ek nk overcome problem tu?tolongg la ajr..huhu..
    n lg 1, intonation tu kne sound professional or relaxed ek?
    n during self-intro tu,do i have to mention my name?sbb msti dye da taw kn nme sy:)

    tolong ek…i want this scholarship soo much!

  43. alhamdulillah…. sedikit sebanyak da yakin dan dapat gambaran tok interview 13 april dalam bidang akaun nnt… jazakallahu khairan kathira… moga Allah merahmati…

  44. assalamualaikum…thanks a lot for sharing this. it’s like everything is here :)
    i’m going for jpa interview this upcoming 8th april in kejuruteraan jepun. im interested in chemical engineering so should i tell them about this? or just mention abt engineering during self introduction section?
    waiting for your reply, thanks in advace bro :))

    • boleh je mention, there’s no harm in doing that. cuma sediakan “backup plan”, dan jangan menggelabah. Tunjukkan ke-fleksibiliti-an anda, contohnya “kalau hantar untuk mecha engineering, anda mahu tak?”

  45. salam..nak tanya,bila interview mara tu,ada kemungkinan x dia tanya nak gi U mana?cthnya, interview scholar utk oversea?

    Yes and no. Dia maybe tanya just nak uji sama ada anda tahu atau tidak universiti2 yang bakal anda ditempatkan. Tetapi, the end decision tetap bergantung kepada MARA>

    • Leokid.wordpress.com mengucapkan selamat berjaya kepada semua calon-calon yang bakal menduduki interview dalam masa terdekat ini. Semoga Allah permudahkan urusan kalian menggapai cita-cita masing-masing.

  46. assalamualaikum, thanks for sharing this. baru terasa tinggi sikit confident level saya. :)
    saya akan pergi interview jpa jumaat ni (9hb april), bidang kejuruteraan.
    perlu ke kita tunjukkan kita fleksible dgn pilihan pihak jpa atau tegaskan pilihan kita?
    saya minat utk mendapat tawaran chemical engineering berbanding mechanical engineering. sejujurnya saya boleh terima dua2 bidang tu, tapi dinasihat oleh mak ayah untuk amik kejuruteraan kimia bbanding mekanikal sebab lebih sesuai utk saya as a female.

  47. abg kid, thankx:) heheh sy penah kne interview ngn abg dlu kn??:D wish me luck..

    aritu mock interview x puas dera budak2, tgk2 mktab da tutup sbb H1N1. huh.

  48. salam..
    bro kid, really thanx 4 sharing ur experience..
    want 2 ask ur opinion..
    my interview with mara is on 15/4/10
    i think 2 further my study on chem eng at uk
    i learnt french lang at my school..
    why if the intrviewer ask me why prefer uk n not france?
    just in case..
    both country are experts in eng field..
    my reason is i think i’ll not cmfortable n is not suitable 4 me as mslimah..
    i read n heard that certain people there prejudice on the mslimh espcially wearng hijab..
    sorry 4 wrong facts..
    should i answer like that??
    i think dat is the snsitive issue..
    can u giv me da bes answer??
    do we take a-level n how long if we want 2 uk?
    sorry if my ques bother u
    btw, tq 4 hlpng..

    learn about the differences of chem.engineer courses between france n uk. sometimes the interviewer sengaja nk distract u from the main question. kalau dia tanya, u jawab je “i nak belajar chem.engineering, bukan nk belajar bahasa french” tapi jawab dalam hati la. hehe.

    redirect them back to the main issue – chemical engineering. “saya pilih England kerana kursus kejuruteraan kimia di sana adalah blablabla, sedangkan di France, kursus tersebut blablabla”. Show that u’re main interest is chem.engineering.

    kalau diorang respons dengan – “then why belajar french dulu?”, jawab je honestly – i’m simply interested in that language, that’s all. kalau nk gempak sket tambah la “perencah2″ contohnya – French Language is a complex language, which offers me a challenge to master it compared to another language. As with other challenges, i’m simply a girl/guy who can’t resist them!” =p

    syaza, even in real life (outside interview) pun, u should be like that. u don’t focus on the benda2 sampingan, all the remeh-temeh thingy. u taknak pegi french sebab prejudice about muslimah etc, but it can happen anywhere anytime. there’s no prejudice towards muslimah before here, but it incredibly increasing since the moscow bombing aritu. if u already focused on benda2 sampingan ni as ur differential between choices, i’m afraid that u’ll regret ur choice later.

    that’s why in making ur decision, always focus on the main important thing u want to pursue. stephen r covey sebut benda ni as “begin with the end in mind” (7 habit). Ustaz Hasrizal (saifulislam.com) pun ada cerita sket2. Pendek kata, when u focus on the main objective, everything else will be as if unimportant anymore, because u know u’re determined towards that objective.

    actually i’m not supposed to tell u this, Among the objective of interviewing, is to differentiate students into those who can be focused about their ambition, and those who can’t. To differentiate which students yang betul2 nak, betul2 jernih dan jelas tujuan, niat dan matlamat mereka. Itu tujuan sebenar sesuatu interview.

    As a reminder to all of you (candidates), this article is not about GETTING THROUGH your interview. It’s not about being accepted and so on. But it is about REALIGNING your CAUSES, your DETERMINATION, your MOTIVATION.

    Article ini tidak mengajar anda “bagaimana menjadi hipokrit di dalam interview”, sebaliknya ia adalah satu pendedahan paradigma untuk anda menilai dan muhasabah balik niat anda, pendirian anda, motivasi anda dan sebagainya.

    Kenapa ini penting? Bagaikan kompas, halatuju di AWAL perjalanan mestilah tepat, kerana jika tersasar walau satu darjah sekalipun, destinasi akhirnya akan berbeza jauh!

  49. syukran jazilan utk nshat bro..
    1 lg hal yg sy krg jelas..
    bgmn preparation utk ke uk??
    do u know? if yes, can u share with me?
    do we take a-level?
    n 4 how long?
    can’t wait 4 ur rply..
    a lot of thanks..
    mge allah mrahmati kamu..

    Preparation ke UK, setahu saya banyak jalannya. A-Level boleh, IB boleh, preparation program pun boleh dsb. Sila rujuk senior-senior di UK untuk kefahaman lanjut.

  50. xpela.. i think no need 4 u 2 answ dat quest..
    alhmdulillah.. i already got da answer after doing some
    research.. time kaseh ats keprihatinan bro.. diz artc really helpful..
    mge allah permudhkan sgla urusan..
    dn diiringi dgn rhmt allah bserta keredhaan-Nya..
    assalamualaikum..

  51. assalamualaikum..
    terima kasih kerana sudi berkongsi..banyak pengetahuan yang saya dapat..
    dan saya sendiri sedar kelemahan saya dalam bi..
    memang dalam perancangan saya untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara iaitu di rusia..(terpengaruh dengan abg kot..hehe)
    doakan saya agar berjaya untuk spm tahun ni..

    jazakallah..

  52. salam. sy akn menghadiri satu temuduga spa pd mgu hadapan utk program diploma dlm bdg perubatan. sehingga kini sy msh dlm keadaan blm bersedia dan tdk tahu bagaimana nak perknlkan diri dgn cara yg tersendiri. sy bknlah pelajar yg aktif dlm bdg kokurikulum atau menjawat jawatan apa2, bagaimana utk sy perknlkn diri secara basic shj?

  53. sy special case gak…tp ta taw la same ke ta dgn anda…..jd. ill be interviewed on tiz monday….i wanna more from u..how can i contact u?
    ym ?? fb ??
    if u ave fb…do add me : nadia zikhtar
    thnks,,.,,

  54. salam. aduiii, takut siot nak interview…. camne nie?????? skrang nie, smua interviewer dah pandai speaking!!!! aku tak pndai pndai sgt nak speaking2 nie… miintak bantuan… may god bless u…. please, help mee!!!

  55. what’s pro and cons between jpa n mara?? if the interviewer ask me, why did u choose mara but not jpa n vice versa… what should i answer?? actually some people said,, ” pilih mara laa sng nak dpt.. jpa susah.. nk kene compete dgn org bukan bumiputera”.. should i answer like that??

  56. bro. thank you for the tips stated above. =) very useful. i have a problem to have an eyecontact with people. when i talk to someone, i usually avoid to look into their eyes. like seriously. sebab malu ke apa. tak taw apa pasal. huhu

  57. assalamualaikum..sy ingin b’tanya bgaimankh ingin mengukuhkan thap konfiden sy memndngkn perasaan takut lbih mguasai dri..dan sy jugak takut jika ditanya mgnai isu-isu smasa..

  58. assalamualaikum.. saya ingin bertanye sejauh manakah interview itu memainkan peranan? bdasarkn malumat yg saya baca di afterschool.my, di jpa interview hanyalah 10% dari faktor pemilihan..saya memohon untuk biasiswa mara. jd berapa besarkah peranan interview dlm pemilihan untuk biasiswa MARA ini? adakah hanya 10% juga atau adakah interview ini sungguh mmberi faktor yg besar? saya adalah seorg yg sgt pendiam dan pemalu..dalam interview tnb bru2 ini, saya lgsg tidak mampu berbicara dengan baik..sebaliknya saya terketar2… terima kasih..

    • Bagaimana pemilihan dilakukan oleh penaja, adalah terpulang kepada budi bicara penaja keseluruhannya. Ada penemuduga yang melihat kepada prestasi pencapaian, ada yang melihat pada penglibatan kokurikulum, ada yang melihat kepada pembawaan diri ketika temuduga dsb.

  59. Assalamualaimum..trima ksih 4 d imprtnt infrmation..may Allah bless u always..amin.. :D

  60. salam..
    terima kasih ntuk tip yg abg kid bagi..
    sy nk tanya skit leh??saya harap abg kid balas..
    ntuk dentistry,abg kid rasa aussie,india tau Uk lagi elok??
    saya dh tanya ramai org p semua tatau..
    google pn dh..x dpt jgk..
    saya harap abg kid dapat tolong saya..
    terima kasih :)

    • Saya tidak ada pengetahuan mengenai bidang pergigian. Namun seperti yang saya ada sebutkan, it doesn’t really matter from which country you graduated from, because in the end all of you will have the same starting line.

      Takdenye grad dari UK dapat gaji lebih, or grad dari Aussie automatically naik satu pangkat etc. Tak kira how advance u learn pun, nanti u all akan start as pegawai pergigian yang sama. So don’t worry about from where u’ll be graduating, instead worry about getting in in the first place. =)

  61. assalamualaikum abg kid,
    sy agak keliru di sini
    adakah interview abg dijalankan dlm bhs melayu?
    betulkah klu ditanya dlm bm kene jawab bm?
    sbb wak2 kawan2 sy interview spc dahulu, apabila ditanya dlm bm diorg kene reply dlm bi…..harap abg dpt bg penjelasan……

    • Tidak ada “the exact rules” dalam hal ini. Ketika saya ditemuduga dahulu, seolah-olahnya tidak ada kolerasi diantara para penemuduga. Sekejap seorang tanya dalam Bahasa Inggeris, sekejap yang seorang lagi dalam Bahasa Melayu. Jadi pandai-pandai la adjust dalam keadaan sebegini.

  62. salam,i ll face mara intrview on this 26,,i had chose accounting in australia,,
    n i had made lots of research about the tips 4 intrview in accounting course,,but its fail,,only medic shown
    can u write some question that myb ask 2 candidates who chose accounting in mara scholarship=)im glad if u can helP!

  63. sy nk tny,cmne nk jwb lau interviewer tny ‘How can you contribute to MARA in the future??sy xaw nk pk pe..sy arap anda dpt bntu..

  64. Terima kasih adik… walaupun interview scholarship, tapi boleh relate untuk job interview yg saya akan deal… very useful thoughts and ideas… gud luck in your future undertaking

  65. salam.. sye akan pgi temuduga mara on this 29.. jd klau intrviewer tu tnye in bm nk jwb bm or bi? lg satu klau dyer tnye knape ambik mara x ambik jpa nk jwb ape? tq..

  66. assalamualaikum

    -saya nak tanye untuk medic bagi biasiswa mara, internship akan dijalan di malaysia atau di negara yg kita jalanka undergraduate?
    - lagi stau, boleh tak bile interview kita ckp kita ingin melanjutkan pelajaran sama ada di A or B. atau kita kena stress on one country je?

      • clinical practice is carry out during the period of undergraduate training? meaning at any teaching hospital bounded with the uni? *correct me if i’m wrong.
        medical students will have real experience with patients during clinical practice?

        • Clinical Practice, yes. Most of med.school will have their students to undergo clinical practice or attachment or postings at local teaching hospital as early as during 3rd years. This clinical practice/attachment/practical/posting is a part of the syllabus during medschool. It is not the same as housemanship/internship, that is, after the student graduates.

          Meaning, yes, med.students will be having real experience with real patients as early as 3rd years onward, known as “clinical years”.

  67. assalamualaikum.
    klau utk medic, utk mara dyer IB ke A level?or bnde lain? lg satu nEgara mne yg mara hantar utk medic…?
    -utk write study plan dlm essay mara..
    tq

  68. assalamualaikum^^
    thanks a lot 4 da useful informations..i really appreciate it..
    i am also the ex student of mrsm pdrm..well..next week i will face MARA interview.. really scared..actually this interview is for those yang bt rayuan..n i am happy to be selected…juz to remind u..when i in form 3,,abg kid ade buat ceramah kat bilik tayangan dan saya ade mintak autograf abg kid…haha..and i am still remember some of your words,,thanks a lot^^may Allah bless u..

    Hmmm..rasa macam ingat. Hmmmmm….

  69. sangat berguna..lepas saye bace ayt alquran abg bagi td..baru saya sedar betapa hebat dan besar skali perangan Allah.untk kite..thanks alot..alhamdulillah saya dapt hidayah..doakn saye berjaye dalam idup skali

  70. adakah jika kita menolak tawaran temu duga tersebut ia dikira sebagai dosa? sebab ade sebahagian mereka yang memohon tetapi tidak dapat untuk ke sesi temu duga… sedangkan kita menolak atas sebab kita tidak yakin dan tidak sempat untuk membuat persediaan..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s