GrEEtInGs fRom NizhNiy~!!

Assalamualaikum, zdractvuytye~!!

Akhirnya, bleh gak aku online internet kat nizhniy. tu pun mahal…huhu.. Sejuknye~!!

Ok2 aku citer satu2 dari moscow aritu.

Well, aritu 29th kitorang bertolak ar gi nizhniy, naik bas je.. Hak2. tapi mmg best~!! Journey to nizhniy supposedly to take about 8 hours by bus, tapi drebar kitorang bawak tak hengat punya laju, sampai 3 kali kena tahan polis, took about 5 hours je~!! Hak2. Panorama pemandangan rural area kat russia memang menawan ar. Rumah2 yang comel (bumbung2 diorang…kiut cam rumah dwarf..hehe). Typical russian villagers yang pakai skaf bagi makan ayam itik, sawah @ crops ape ntah, pastu ada padang hijau luas giler, sampai leh nampak horizon~!! Kire mmg berbaloi ar 5 jam naik bas tu…hak2

Dsc00012

Pastu kitorang pun sampai kat hostel, meditsininskaya street nizhniy novgorod. So far ada 3 hostel untuk international student, but the 2nd is under renovation. Hostel no.3 mmg smart giler ah. lawa siot. hostel no.1 lak mmg nampak reput nak roboh dari luar, tapi from the inside macam apartment baru, lawa gak. Bebudak jpa ngan private (dekat2 30 orang) stay kat hostel no.1 tu ar. Pastu kitorang pun sepatutnya duduk kat situ jugak, tapi kebetulan kat hostel no.3 ni ada kekosongan untuk 2 lelaki, so aku ngan firdaus (the only mara boys) dapat ar hostel no.3 ni. Kedua-dua hostel ni dekat je.Dsc00018

Sambutan yang kitorang dapat kat sini mmg betul2 warm ar, wlaupun atmosphere dia sejuk giler. Senior2 mmg betul2 sangat2 helping. tolong angkatkan beg, siap jamu makan berbuka puasa dekat 3,4 hari gak ar. senior2 mmg best. tak tipu.

First impression kat nizhniy : mmg sejuk giler kalau nak dibandingkan dgn moscow. em, comparisonnya, kalau kat moscow pagi2 jela hembus nafas kuar wap, tapi kat nizhniy boleh kata almost all the time hembus nafas kuar wap~!! sometimes even tak payah hembus pun, nafas je dah macam asap rokok dah berkepul2 kuar..hehe..Dsc00240

kitorang sampai petang jumaat tu, so mmg tak sempat nak register dah.. budak2 jpa dah register pagi tadi sebab diorang sampai awal naik flight. as for us, plan nak register ari isnin. so malam hari jumaat tu kitorang duduk rilek, beramah mesra dengan senior2 sambil memikirkan apa nak jadi esoknye…hehe

so sabtu 30th haribulan. Hujan turun~!! Hak2. Tapi tak sejuk sangat pun. Hujan renyai2 je.. Tengah2 duk rilek pagi2 tu sekali dtg sorang lecturer russian, ajak kitorang gi dekanat untuk registration. Dia kata exception pejabat bukak hari tu sebab nak uruskan pendaftaran kitorang. So kitorang pun bergegas ar ke bas yang sedang menanti. dengan hujan renyai2 nye…huhu.. naik bas tu mmg sejuk giler…argh~!!huhu.. pastu, nak dijadikan citernye lak, sampai tgh skali bas rosak da….so kene turun beralih ke pengangkutan awam..hehe. First time merasa naik trolleybus kat russia, berhimpit-himpitan cam sardin. hak2. sampai kat dekanat, setelkan urusan pendaftaran. Registration habis lam pukul 2 camtu. Merasakan masih terlalu awal, so senior2 plan nak bawak kitorang gi jalan2 dulu, even dalam hujan renyai2 tu. Hak2.

So berangkatlah group kami lebih kurang 8 orang tu gi shopping. kat tempat nama sovetskaya street. Ada shopping complex kat situ, kitorang beli ar sket2 perkakas hidup… nak beli makanan2 yang fresh2 tak boleh lagi sebab takde fridge. hak2. kire menarik gak ar, jalan2 shopping. hehe..

ahad – 1 Oktober. Kitorang sambung shopping lagi~!!! Hehe. Beli refrigerator, boiler, heater, filter and so on. Barang2 elektronik tak la murah sangat, mahal sket je dari malaysia. huhu. menarik gak ar. tapi hari ni 1 oktober mmg hari yang pelik ar. (even senior kata pelik). Sebabnye suhu drop giler hari tu. Between 0 – 3 darjah celcius. Time tgh2 shopping kat yarmarka (cam bazaar ar) semua org including senior2 pakat2 beli gloves ramai2 sebab sejuk sgt~~!! Hak2.

And today, 2nd Oktober, first class, first lecture kat russia. Dah dapat jadual ngan group, unfortunately kitorang 6 orang mara mmg terpisah rojak betul. atas alasan, nak mintak kitorang tolong ajarkan bebudak jpa yang sepatah huruf russia pun tak tau. huhu…quite sad gak ar, dah la hostel pun asing2, group pun asing2 gak. tapi dalam kekalutan bahagi2 group tu sempat gak kitorang ‘menggumpal’ – er, cam tarik geng masuk dalam group so that at least ade gak ar member lam group tu. Contohnya cam aku, sempat gak tarik izyan masuk group aku. and firdaus lak sempat tarik farah masuk group dia. so dalam group kitorang at least ade gak ar member dari mara..

First class – Anatomy – located about 5 kilometres from hostel, naik bas kene sejam awal, peak hours kena sejam 40 minit awal, bas 8 ruble (rm1). Pagi2 lagi dah kene berasak2, huhu..mmg tobat penat giler ar. nasib baik sempat gak sampai ke bangunan fakulti medicine tu. Lecturer anatomy kitorang – Andrei Biyaceslavavich. Dengan misai hitler dia, white cap cam chef, kitorang diajar first topic – vertebrae. Cardeavor tak pegang lagi, tapi merasa la pegang tulang tengkorak manusia. (For god’s sake, its REAL~!!) Hak2.

Next, after about 2 hours of lecture, kitorang pun balik ke hostel balik.. Actually tak kisah pun travel jauh, sebab only subjek di bawah medical ngan chemistry faculty je kene travel jauh. Subjek russian language paling best, bawah bilik aku kat hostel je. Hehe.

So next subject is latin language. menarik gak ar. nothing much to say, fizik pun best – lecturer cun + muda. Hak2. Histor

Ari ni memang penat giler. kelas abih pukul 8 malam. So berbuka dengan roti dan kurma yang dah pack jela.. Mintak perirev (rehat) jap ngan lecturer, sempat ar solat asar. hak2. tapi its a nice and enchanting experience~!!

Ok2, i’ll keep posting some news later. Thanx my friends~!! Love Nizhniy~!!

3 thoughts on “GrEEtInGs fRom NizhNiy~!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s