Aidilfitri di Nizhniy~!!

Hak2. Today, the 3rd Syawal. The 3rd day after the Eid-ul Fitr. Saje je delay post entry pasal hari raya ni, sebab tunggu hari ni, 25th Oktober. Sbb pe? Well, hari ni, genapla aku sebulan meninggalkan malaysia dan berada di tanah Russia ni~!! Hak2. Yes~!! Sebulan dah berlalu! Hanya tinggal 71 bulan lagi je untuk aku menamatkan pengajian~!! Way to go, Kid~!!

Ok2, back to the point. Aidilfitri di Nizhniy. For the first time being, aku dapat merasakan sendiri pengalaman menyambut aidilfitri, bukan dalam persekitaran Malaysia sebaliknya aidilfitri dalam konteks masyarakat Islam dunia~!! Kalau kat moscow tu boleh ar aidilfitri pegi embassy, makan nasi lemak, pastu jamuan2, pakai baju melayu n baju kurung tradisional..it’s still a typical malaysian aidilfitri celebration~!! But here..it’s different. Hehe.

Dsc00392 Takbir n Solat Sunat Aidilfitri

Dsc00403 Abdullah n Ali, the imam n muazzin, reciting the khutbah.

The aidilfitri celebration begins in the morning, with the takbir. At this time, there are a lot of different takbir, recited by other races altogether. Among the unique one is the Russian’s Takbir. The russians were very passionate, and very proud of their takbir. It’s obviously different compared to the malaysian, which is very melancholic..with sad and gloomy atmosphere.. I wonder, aidilfitri is the day we celebrate our winning over nafs and the success of completing our fasting. Why should we be sad?

then goes the solat sunat aidilfitri..the khutbah is read in two language, russian and english. led by our imam, abdullah (somewhere from arab) and muazzin ali (somewhere from africa), the solat aidilfitri was surely a new experience to me. as the solat is done, we greeted each other with barakah and selawat. Eid mubarak~!!

Dsc00417 Among the jemaah, the international students.

Dsc00424 The jemaah of Malaysian Students.

And after that, yeah, the open house~!! Hak2. Though it’s not as happening as in malaysia (or the embassy), the atmosphere of celebration and cheerful made us felt as if we’re in our own hometown~!! Memula kitorang pegi rumah terbuka student 2nd year. Makan rendang ayam, ayam masak merah, and so on. Tu dikira sarapan baru tu. hehe. Agak2 tengahari sket, kitorang balik bilik jap, rehat2. Petang tu pulak gy rumah terbuka 1st year student. Makan nasi ayam. Huahuahua. Pun sedap gak~!! Lepas tu pulak ade rumah terbuka senior2 fifth year, makan laksa khabarnya. tapi time tu dah kenyang sangat..tak sanggup nak makan lagi dah…huhu..

Dsc00426 Open house student 2nd year. Sedapnye ayam masak merah~!!

Dsc00434  Open house student 1st year. Sedapnye nasi ayam~!!

and tu baru sambutan pada hari aidilfitri. Celebration yang sebenarnya adalah pada hari sabtu ni. time tu baru celebrate besar2an, jemput cikgu2 russia, international students lain and so on. And aku plan time tu la baru nak melantak makanan malaysia puas2…haha.

just now baru lepas makan dinner dengan kawan baru, Rasul. Rasul, jika dilihat dari penampilan dan rupa parasnya, memang tipikal russian. Rambut cokelat, mata biru. Hak2. But the truth is, he’s a chechen. Yeap~!! Dia berasal dari Chechnya. Umur 18thn, student 2nd year.a Sempat gak la sembang-sembang dengan dia (dalam russian language le..huhu..). And dia jemput datang rumah dia nnt. InsyaAllah, panjang umur sampai la aku ke chechnya. Hehe. Well, at least tertunai gak la pesan cikgu zul suruh sampaikan salam kepada warga chechen. Hak2.

Sekarang ni tak sejuk dah…huhu.. Dah takde salji…suhu pun around 10-15 darjah celcius je. Aku kuar jalan2 pegi kelas pun pakai baju biase je, tak pakai jacket pun. Tak sejuk sangat. tak best. huhu….nak snow banyak2..

nasib baik hari isnin aritu kelas whole day cancel. dapat gak celebrate raya~!! tapi rasa bersalah lak nak kensel2 kelas ni…dah la between this week dgn next week, ade test~!! test physic, anatomy (sudah semestinya), biology, latin..huhu.. Study~!!

Neway, thanx kepada sape2 yang sudi antar msg raya n so on tu. Sori la kalau tak dapat balas…maklumla life bz sket. Dalam pada tu pun ade gak yang tetiba kata aku berlagak sebab tak balas mesej? Well, up to u la..tapi aku nak pesan, seblum nak kata seseorang tu berlagak ke tak, cermin diri dulu berbanding org tu~!! Kalau rasa diri tu tak cukup hina, then improve yourself first before easily tuduh2 orang berlagak~!! Takpe2, aku tak marah, tak kisah, dah maafkan dah pun. Tak best la baru lepas syawal dah ade dosa lak. Hak2.

Boringnye…huhu.. baru pas abih nengok anime My-HiME~!! Best~!! Hak2. 26 episod sumer. Mmg best~!! Terharu pun ada, sedih pun ada, happy lagi la ada~!! Hak2. But the anime makes me miss my hime la…huhu.. (hime = japanese word for ‘princess’)..

Hmmm….bila nak cuti agaknya? bukan nak balik umah…tapi nak gy moscow..huhu.. kalau boleh tiap2 bulan nak gy moscow. kalau boleh tiap2 ujung minggu nak travel gy moscow~!! Hmm…sabar je la…insyaAllah sampai juga aku ke sana nanti..

FYI, sampai sekarang ni, aku tak serius lagi study. Masih lagi bermalas-malasan. Ntah la, takde mood. Masih dalam level adaptation. Aku tak nafikan, aku ni jenis yang mudah adapt dalam satu2 keadaan. cepat menerima dan memahami persekitaran. aku skrg dah tak kisah dah berhimpit-himpitan dlm marshrutka (bas mini) tiap2 hari pegi Semashka. Aku dah tak merungut dah kalau badan aku gatal2 akibat kekeringan, mahupun histamine attack disebabkan alahan terhadap sesuatu yang aku sendiri tak tahu~!! Tapi ntahla…mood nak struggle study tu tak datang lagi. Ish, bahaya neyh. Study kid, study!!!

InsyaAllah, aku akan cuba bersungguh-sungguh. Doakan kejayaan aku di sini. Doakan semoga dipermudahkan urusan-urusan aku di hari mendatang. Doakan agar dikentalkan jiwa, dikuatkan iman dalam menghadapi dugaan demi dugaan di sini. InsyaAllah, berkat doa kalian..

2 thoughts on “Aidilfitri di Nizhniy~!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s