UnGrateFul PeoPLe ~ tHey’Re juZ abOut anYwhEre, hUh?!

Sometimes i wonder. Hidup kat russia ni lebih kurang je cam kat malaysia, in terms of environment. Social environment.
And the social environment i’m mentioning about is not regarding to the russians, but dedicated specifically to malaysian living in russian territory. they’re just the same, aint they? the same, typical malaysian. especially malaysian girls. (no offense).
benar kata hang tuah dulu – takkan melayu hilang di dunia.

aku agak tak sangka sebenarnya, jenis melayu tak reti menghargai ni boleh sampai ke russia ni. heheh. maybe mara tak ada program penapisan (filtering) mengenai kriteria ni agaknya. tapi itulah kenyataannya. melayu jenis tak menghargai, especially perempuan melayu, heheh…di mana-mana pun ada.

maybe sifat tak menghargai ni dah lama tersemai dan bercambah dalam diri mereka agaknya. tapi takpelah, aku cuba bersangka baik, maybe diorang tak tahu. tak tahu siapa sebenarnya yang berhempas pulas cuba memberi khidmat. maybe juga diorang salah anggap, kebaikan yang aku hulurkan ni. maybe jugak diorng just tak kisah.

dan itu membuatkan aku terfikir – macam ni jugak ke sifat diorang terhadap Maha Pencipta? adakah diorang pernah bersyukur terhadapNya? Sedangkan hendak berterima kasih sesama manusia pun tidak. Adakah diorang ingat akan kurniaanNya? Sedangkan jasa manusia terhadap mereka pun dilupakan begitu saja.

Aku bercakap ni atas pengalaman. Heheh. Ni adalah pengalaman aku, pengalaman aku yang mendatangkan aku kepada konklusi sebegini. So, tak tahu lah kalau ada yang agree dgn aku atau tidak. Konklusi yang cuba aku buat adalah – Manusia (spesifiknya melayu, spesifiknya perempuan melayu) tidak tahu berterima kasih! Heheh. Dan faktor2 yang menghampirkan aku kepada konklusi ini bukanlah berdasarkan satu atau dua sampel, tapi banyak.

Adalah sungguh tidak adil melabel sesuatu golongan hanya berdasarkan kepada satu sampel. Tapi bukankah logik sekiranya 9 daripada 10 sampel yang aku kaji itu menepati hipotesis yang aku buat, sekaligus mengesahkah hipotesis itu sebagai satu kesimpulan? Atau setidak-tidaknya 90%.

Aku bukannya suka menjadi pemimpin. Mungkin kerana zodiakku Leo, maka aku terdiri dari jenis orang-orang yg berbakat kepimpinan. Aku tak suka mengarah-arah orang, tapi aku suka tengok orang gembira dan selesa. Mungkin memang perangai si singa untuk take the lead, contohnya aku, suka menguruskan mengenai sesuatu urusan. Tambah-tambah aku ni jenis yang perfectionist, so once i had carried my responsibility, i will make sure it is done, all out! Adalah peristiwa baru-baru ini, i take the lead, the responsibility untuk menguruskan sesuatu bagi pihak sekumpulan perempuan ni. heheh. aku tak kisah bab-bab menolong orang ni, sbb aku memang suka tolong orang. Harus diingatkan, aku suka tolong orang yang tahu mengenang budi! Tapi maybe taqdir Allah kali ini, aku menolong bukan seorang, tapi sekumpulan manusia yang tak tahu berterima kasih. Heheh. This is a lesson for me, from Allah. Kalau nak tolong orang, make sure orang tu tahu mengenang budi. Kalau orang tu jenis yang tak reti menghargai, then tak payah tolong – buat sakit hati je. Biar jelah diorang tersadai tepi2 jalan tido dalam kesejukan -18 darjah celcius ni. Muahahaha~!

Tu satu contoh peristiwa. Ada satu lagi pengalaman aku kat Russia ni berhadapan dengan golongan sebegini. Well, honestly, aku rasa dia ni bukanlah dari golongan yang tak tahu berterima kasih. Bagus orangnya, taat ibubapa, rakan yang baik, suka menolong orang. Tapi aku rasa masalah yang dia ada ni adalah – dia tak tahu macamana nak react dengan orang yg suka menolong dia, which is – aku. Miahahaha. Ada sesetengah jenis orang, bila kita cuba menolong, maka pertolongan kita akan disalah anggap sebagai sesuatu yang lain. Aku pun tak faham mengapa sesetengah orang tu bereaksi sedemikian – maybe ada perasaan terhadap aku? (hoho..perasannya aku~!). So manusia-manusia sebegini, bila kita menghulurkan pertolongan, dia akan refuse. Tapi, yang peliknya, bila ada orang lain hulurkan pertolongan yang sama, dia akan terima pulak~! Kenapa apekah? Ntahlah, aku pun tak faham. Pada mulanya aku melabel golongan sebegini sebagai ‘tak tahu menghargai pertolongan orang lain’. Tapi bila aku fikir2kan balik, hmm, i think there’s a reason behind all these. Dan itu membuatkan aku terfikir – maybe dia tak tahu camne nak react dalam keadaan sebegini. Well, if that’s the case, then i should tell you, bila aku menolong orang, aku tak mengharap orang tu tolong aku balik. A simple thanks would be enough. Aku ni bukannye jenis orang yang suka mengungkit budi. =)

Tu antara contoh pengalaman aku kat sini la. Kalau nak diikutkan, pengalaman aku kat malaysia lagi banyak. Hehe. So tak salah la kalau aku nak kata, ramai di antara kita tak reti berterima kasih? Sekarang mari kita cuba muhasabah diri. Berapa ramai orang yang tolong anda hari ini, yang anda ucapkan terima kasih? Berapa ramai orang yang mengambil berat akan diri kita, yang anda ucapkan terima kasih? Sekiranya dinisbahkan dengan setiap nafas kita sebagai anugerah dari Allah, berapa kali kita berterima kasih kepadaNya?

Fikir-fikirkanlah.

6 thoughts on “UnGrateFul PeoPLe ~ tHey’Re juZ abOut anYwhEre, hUh?!

  1. yes.malaysians here are mostly UNGREATFUL!
    but sorry to say mostly pun the gov sponsored ones..!i dnt know why but most probably ur right..there are no such things as penapisan thingi.
    irritating kan.

  2. hmm..
    dun act agree wit ur conclusion dat perempuan melayu ni ungrateful…
    masing2 ade cara utk pamerkann rasa terimakasih…
    myb not by only saying thanks…senyum pn bleh..
    =)

  3. hmmmmm…camtu ke dak2 melayu gurl kat sane???…hahahaha…takpe2…kuatkan semangat ye…experiences is not the best teacher but it is the only teacher….how bout guy…r they just the same???the reason of why people done all diz thing is becouse they love pretending n impersonating….or ‘camouflage’ maybe…hahahahahaha

  4. heheh. guys? well, tak dinafikan ade jugak la..bukan stakat yang tak ungrateful, tapi yang menyusahkan orang pun ada. huhu. yg pretend/excited to ‘take charge’ pun ada padahal tak reti nak lead. finally tolak responsibilities kat orang lain, last2 minit pulak tu. sabar jela..

    well, maybe betul kata -nabilah-, masing2 ada cara sendiri nak pamerkan rasa terima kasih. bagi saya perempuan ni complicated, dan unpredictable. sebab tu cara mempamerkan penghargaan ni jadi complicated dan susah disedari gak. heheh.

  5. haha..perempuan complicated n unpredictable p ade sbb gak..
    2 slh satu cara 2 protect themselves 4rm guys nowadays…
    act,not only guys la…
    hope u understand wat i mean..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s