Spring has come…

Assalamualaykum..peace!

Currently writing this in a weak condition, suffered from flu (i would call it ‘trans-seasonal flu‘). Huhu. Spending my whole morning na kravate (on the bed), skipping my anatomy class and lectures. -_-"
So wanted to draw the brains with all the gyri and sulci!

Finally be able to update my blog..itu pun dalam keadaan yang tak menyihatkan ni. Sejak hari sabtu aritu lagi...sumpahan Larisa Nikolaevna yang mengatakan aku akan sakit sebab keluar jalan2 dengan dia aritu pakai baju nipis je. Ala…it’s 12 degrees la..cam lam peti sejuk kat malaysia je..

Yet…doa dia dimakbulkan…aku dapat selsema. Huhu. (Moral: Jangan pandang rendah doa cikgu!)

Well…spring has come…all the snow has gone, leaving only dirts and mud yang banyak menyusahkan aku sebab kena basuh kasut selalu.. But with the weather ranging from 5 to 15 degrees, it’s really comfortable. Hari ahad yang lepas, semua jam2 kat russia dah diperbetulkan semula dengan menambah kembali satu jam, berikutan sistem Daylight Saving Time, menjadikan perbezaan waktu antara Russia dan Malaysia kembali menjadi 4 jam.. Tatkala aku menulis post ini (2.20pm), kat malaysia dah pukul 6.20pm!

One of the benefits due to the DST is that solat time is finally back to normal (for the time being..). Cam untuk sekarang ni, waktu-waktu solat dah macam kat malaysia dah.. Subuh pukul 5.30, zuhur pukul 1.30, asar pukul 5.30, maghrib 7.30, dan isya pukul 9. Tapi kalau tengok kalendar, dalam masa sebulan lagi, waktu2 solat akan berubah besar! Isyak masuk pukul 9, tapi subuh masuk pukul 2.30 pagi! Hoho. Maksudnya, pukul 3 pagi tu dah cerah dah! Well, kalau dulu time winter pukul 3 petang dah malam, nanti bila time summer pukul 3 pagi dah cerah la pulak..

[II] – Getting nearer to myself

Kalau last semester, subjek yang paling aku tak suka adalah Anatomy. terbayang muka Andrei mengisytiharkan kesilapan aku ketika preparat kantrol dulu. "You’re mistake!" "You repeat!" Huahuahua.. However, in this semester, subjek yang paling aku suka pulak adalah Anatomy gak! Belajar mengenai CNS (Central Nervous System) begitu best! Memahami pathways dan analyzer deria-deria manusia, begitu mendekatkan diri aku dengan Maha Pencipta! SubhanAllah! Stelnikova pula memang selayaknya digelar ketua professor anatomy, kerana beliau begitu bijak memberikan penerangan. Semua yang dia explain, begitu mudah untuk aku fahami!

Dan subjek yang paling aku tak suka semester ni...biology. Damn with those parasites! Dah la ko tu menyusahkan manusia, lagi aku nak kena hafal nama2 ko, tempat2 tinggal ko, hatta iras wajahmu di bawah silauan cahaya mikroskop pun aku kena ingat! Urgh~!! I hate parasitology! I hate helminthology!

And latin language, currently showing a deficit in my marks..dunno why. Maybe sebab dah tak sama kelas kot? Guess that i’ll never get the aftomat for latin..

And aftomat for Russian Language? Yes~!! If i done well in the performance next friday, and again the performance at 10th April! Performance? Yeah, the ‘famous’ Первые Уроки Русского Языка! (First Russian Language Class!) sketsa! Miahaha. As guaranteed by Svetlana Valerievna Matalova, we will get our aftomat after the performance in the Dekanat Hall and at the Pedagogy University. Hoho.

[III] – Getting personal at all.

Huwargh! My personal life – quite a mess right now. Nevertheless had to agree that i’m much-much lonelier than before, but have to admit that i feel good this way. For somewhat reason, i feel much calmer, much relaxer than i was before. Know that by the remembrance of Allah, thy will come to peace (13:28).

Aku nak tanya korang la kan, korang mesti pernah encounter dengan sejenis umat manusia yang digelar  – celupar. Setidak-tidaknya seorang, sekali dalam seumur hidup korang, kan? Manusia yang mulutnya bagaikan tempayan tak berpenutup membuatkan kita rasa seolah-olah ingin menyumbat segala jenis cili, wasabi dan lada putih, hitam dan kelabu dalam rongga tenggorok manusia sedemikian.

Dan ketahuilah, dalam hidup aku pun ada jugak manusia camtu. Bukan seorang, tapi dua. Dan bukan setakat sekali seumur hidup, tapi aku akan bersama dengan manusia camtu untuk 5 tahun lagi. Perit bukan hidup aku?

Keceluparan mereka seringkali mengundang hawa marah aku, tapi aku bersabar jelah dengan diorang. Bila di’sound’ "Wei, mulut ko ni memang tak reti tutup ke?" maka dengan selamber kataknye dibalas "Memang mulut aku, aku tak reti tutup. So what?". Apa nak buat bila berhadapan dengan spesis sebegini?

[IV] – Back to reality

Ada menerima beberapa mesej baru-baru ni, tanya kenapa lama tak update blog ni. Ada apa-apa terjadi ke, etc etc. Tak sangka lak ada 2,3 orang bookmark blog aku nih ek. Thanks-thanks~!! Spasiba!

Sungguhpun begitu, sorrylah lama tak update, kehidupan makin bz… Dengan tiap2 minggu ada test. Semalam baru lepas Final Exam Latin, dan ujian Biochemistry – Carboxylic acids. Esok ada ujian Parasitology – Class Cestoidea, n khamis,  ujian Physics – Medical Optics. Minggu depan ada test kimia lagi, Lipid. Ni semua test,tak termasuk assignments2, contohnya 5 mukasurat penuh dengan clinical terminology dalam latin yang perlu dihafal, 13 jenis gyrus dan sulcus pada otak x 3 arah pandangan (basilar, lateral, sagittal) etc etc. Dan ada pula tugas2 akademik tak formal lain, contohnya performance russian language minggu ni,etc etc. Selain tu, ada pula tanggungjawab bukan akademik, contohnya hujung minggu ni ada mesyuarat biro penerbitan PPIM, nak kena update ImamRSC.com n MrsmPdrm.com, ada pula tanggungjawab untuk NNSMA Games 2008 yang aku kena galas…etc…etc

Tak dilupai untuk bersukaria – menjadi ‘Shikamaru’ dalam Counter Strike. Heheh. Vita-C, jaga2 aku nak snipe ko!!

==========================

Don’t lose hope, when you are in need..

Have faith in Allah, have faith in Him..

So please be tough, and please be strong..

Within His Love, you can’t go wrong!

Dsc01180

2 thoughts on “Spring has come…

  1. y0sh ^^ gagaga xP
    shajep mo sibuk sini..
    sakit kah??
    heehee xP get well so0n..
    sha pun da smingu sakit..
    flu+fever

    hehe gud luck yep..
    wo0 supe dupe bz kid ni..
    haha cian, h8 bio??
    muwahaha xP
    bio adelah bes tp membenchikkan T_T

    muwahaha kid, sha suke ayat ni ie sgt kawaii x)
    –> menyumbat segala jenis cili, wasabi dan lada putih, hitam dan kelabu dalam rongga tenggorok manusia sedemikian.

    >;P org mcm tu kid sumpit je idung die muwahha

    k tC!~

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s