Camne nak letak Shoutbox kat dalam blog Frenster~!!

Hoho..dah ramai orang tanya2 saya, camne ek nak letak shoutbox kat lam blog frenster, cam kat sebelah kiri blog saya nih? Well, sekarang ni saya nak ajar satu demi satu~!! (Klik kat gambar kalau tak jelas)

            

Memula sekali, korang kena ada akaun kat Shoutmix.com (atau mana2 shoutbox provider yang korang suka). Untuk beginner, saya syorkan Shoutmix.com ar. First step nak letak shoutbox, u all kena dapatkan coding dia dulu.

                  

Lepas register dengan Shoutmix.com, n then u all kena la login. Pastu akan nampak cam kat bawah ni:

                     

1

            

Klik dekat Use Shoutbox tu. Pastu akan kuar page ni lak:

                  

2

               

Nampak kan coding dia kat mana? Korang kena copy coding ni, pastu paste/savekan kat dalam notepad. Taukan notepad tu apa? Tekan start > programs > accesories > notepad. Savekan kat tempat yg korang ingat.

                  

Ok sekarang kita dah ada coding. Tinggal nak implement kat dalam blog frenster je. Next step is u all kena login dalam frenster korang, pastu klik kat link "Blogs" kat atas tu, n then klik "My Blog Home"

               

3

                   

Ini nama dia typelist. Typelist ni lebih kurang cam aksesori korang la kat blog korang.. Cam saya nih, dah ada banyak typelist. Skrg meh saya guide korang create typelist untuk letak shoutbox korang.

                        

4

                

Pastuh, korang tekan la "Create New List" tu.. N ur first typelist is created..
Kat next page, tekan kat "Add New Item"

                

5

               

Pas korang tekan button tu, akan kuar popup satu window baru cam kat bawah ni:

                   

6

                  

Time ni korang bukak balik fail notepad korang tadi, copy n paste balik coding tu kat ruang "Notes" tuh… n then save item. Lepas save, tekan je Close Window…

                   

Ok sekarang korang punya typelist dah siap, tinggal nak publish kat blog je. Tengok balik kat gambar sebelum gambar atas ni, klik kat button "Configure". pastu akan kuar page cam kat bawah ni..:

                

7

                           

Lepas tekan, klik button "Save Changes".. N then, kita nak letak typelist korang kat dalam blog lak.
Klik butang "Blogs" kat atas tu.. Pastu amik "Edit Design"

                      

8

                  

N then, klik kat "Content"

                     

9

                        

N then akan kuar page baru, u all maybe kena scroll bawah sket untuk jumpa part nih:

                   

10

                     

Kalau tengok kat gambar tu, saya dah ada banyak typelist. Korang pun leh tambah gak nanti. Lepas checked kat nama typelist korang tu, tekan save changes.

                        

Pastu lak, korang scroll atas balik kat lam page tu, n then klik kat "Order"

                     

11

                  

Pastu akan kuar satu page, di mana korang leh susun2 typelist korang..cam kat bawah ni..

                  

12

               

Lepas dah siap susun, klik save changes balik… Dah siap dah~!!! Ni lah hasilnya kalau korang tengok kat blog korang:

                     

13

                         

Kalau korang nak ubah setting2 lain, contohnya saiz, kaler dan sebagainya mengenai shoutbox korang, korang leh ubah sendiri kat shoutmix tu. Pastu dia akan generate coding baru, n then replace coding yang lama dengan yang baru korang dapat tu~!!

                        

The same goes kalau korang nak tambah typelist2 lain. Basically, semua yang berkaitan dengan coding HTML boleh pakai cam shoutbox nih. Antara typelist2 lain yang saya pakai adalah seperti petikan ayat2 alquran, hits counter, ip scanner, yahoo messenger (i’m online/offline) dan sebagainya~!!

                           

Pandai2 lah korang decorate blog korang ok, dan yang penting skali, gunakanlah ia untuk tujuan kebaikan! Contohnya sebarkan ayat2 Allah tu, sebab Allah ada berfirman "Orang-orang yang menyampaikan risalah Allah, mereka takut kepadaNya dan tidak merasa takut kepada siapa pun selain Allah" (33:39). Sama gak dengan menggunakan shoutbox tu, semoga ukhwah sesama kita lebih utuh dengan adanya shoutbox tu sebagai satu medium komunikasi tu! Ikhlaskan niat kerana Allah, inshaAllah Allah akan permudahkan urusan kita kelak~ Sampai bertemu lagi, salam~!! =)

                         

7 thoughts on “Camne nak letak Shoutbox kat dalam blog Frenster~!!

  1. salam’alayk..
    mtnk maaf, ggu jap..
    sy taktaw nk tnyer s0klan nie kt part mner..
    rser cm kt cnie je yg plg seswai.. ermm..

    kalu awk msuk blog syer.. tgk kt sidebar, ader stgh dh brtukar font dier..ntah cmner leh trtukar, sy pn xtaw.. yg psti, sy xder edit pn css/hmtl 0r ape2 pn.. tetiba jer jdik.. sedeyhnyer.. uhu.. nmpk bserabut n sy teramatlah xpuas hti.. :(

    cmner ye nk tukar blk jd normal??

    terima kasih..
    wassalam.. :D

    sy nk cm biaser..kaler putih jgk..

  2. 0uwh ye.. 1 lg.. sy nak sumernye kmbali ke NORMAL.. ermm.. bkn Italic/kaler merah dsb.. uhuh.. mntk maaf ye, ggu jap..

    hrp sgt bleyh mmbntu.. syukran jzeelan..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s