One Heart, One Religion?

Hari ini aku banyak kerja nak buat. Huhu. Nak kena siapkan AsShams, sepatutnya weekend ni nk kena distribute. Lagi nak kena update ImamRSC.com sket2, nk baca untuk Kelas Philosophy lagi. Kelas Philosophy bukan boleh main baca je, kena fahamkan topik – itu yang susah tu. Lebih2 lagi utk topic “being”, “existence”, “space” n “time”, kena fahamkan betul2 dulu baru boleh berbahas untuk topic2 tu.

Sebab tu la bila Larisa Nikolaevna nak buat kelas ganti + excursion hari ni, jiwa aku agak memberontak. Membengangkan. Huh. Kelas lain pun cuti gak, tapi xde la kena ganti. Kelas Russian ni nak jugak buat kelas ganti. Nasib baik la bukannya kelas formal, lebih kepada “lawatan sambil belajar”. Kalau tak aku buat2 sakit la, cam ade org tu. Heheh.

Anyway, lawatan sambil belajar. Kami (aku n group aku, + group ezwan) pergi ke Nizhegorodskaya Yarmarka. Lebih kurang macam pasar besar Nizhny Novgorod la. Hari ni ada sambutan perayaan Maslenitsa. (Масленыца). Kami berpeluang melihat sendiri bagaimana perayaan tradisional masyarakat Russia ini disambut.

Sedikit mengenai Maslenitsa. Ianya perayaan yang diadakan setiap tahun, antara bulan februari-march. Ia menandakan berakhirnya musim sejuk dan bermulanya musim bunga dalam kalendar tahunan Russia. Perayaan Kristian Ortodoks ini terkenal dengan simbolnya, iaitu blinni (Блинны), sejenis makanan seperti lempeng. Sedap gak lempeng tu, macam kat Malaysia je. Hehe.

So dekat Nizhegorodskaya Yarmarka tu macam ada ekspo la mengenai perayaan ni. Sebab ni perayaan Kristian Ortodoks, so banyak la booth dari gereja serata tempat Nizhny ni. Diorang jual macam-macam, kebanyakannya madu (makanan rasmi perayaan ni selain blinni), barang2 perhiasan, pakaian tradisional, termasuklah kitab2 dan buku2 kristian -_-”

Kebetulan time kami pergi tu, ada dijadualkan persembahan permainan tradisional Russia. Macam2 jenis ada. Ada yang seperti permainan “anak ayam”. Ada juga berupa tarian, di mana kanak2 berpegangan tangan membuat bulatan besar dan menari bersama.

Sedang aku asyik memerhatikan permainan diorang tu dengan penuh minat, tiba2 datang seorang budak perempuan menghulurkan tangannya kat aku, mengajak aku ikut sama menari. Huhu. Cikgu aku, Larisa Nikolaevna pulak duk suruh2 aku join skali. Aku fikir, ah, apalah sangat. Boleh dapat pengalaman bermain permainan tradisi Russia. So, aku pun join la sama, menari. heheh. Selain aku, Kanitha, Winny n Malini pun join gak. Shanjif pun join gak, itu pun pada saat2 terakhir setelah dikenakan aku. Miahah. Ada aku ambil gambar n video, tapi xnaklah letak kat sini, nanti jadi kontroversi pulak. =p

Pendek kata, agak menarik la permainan diorang. Diorang pun cam seronok je tengok kami, orang asing, turut enjoy permainan tradisional orang. Siap ada yang nak ambil gambar dengan kami lagi. Haha.

Sesudah itu, kami pun duduk rehat2 kat satu penjuru tu, sementara menunggu Larisa Nikolaevna makan. Saje lepak2 kepenatan. Kemudian datang seorang nenek tua, nak bersembang dengan kami. Biasalah, kadang2 diorang ni berminat nak kenal dgn orang asing, seronok juga bersembang dengan diorg. So nenek tua ni pun mulakan perbualan..

Nenek: Kamu dari mana? First time saya nampak orang macam kamu.
Aku: Kami dari Malaysia. Kami orang Malaysia.
Nenek: Malaysia? Itu nama negara ke? Ooo.. kamu fahaman apa?

Aku dah rasa pelik sket dah time tu.

Aku: Fahaman?
Nenek: Ya, fahaman. Agama? Tuhan apa?
Aku: Ooo..kami muslim. Kami semua Islam.
Nenek: Ooo..bagus..bagus. Islam, bagus. Seronok tengok kamu enjoy perayaan tradisi kami tadi.
Aku: Tiada apa-apa, kami cuma nak merasai tradisi Russia sahaja.
Nenek: Bagusla kalau camtu. Kamu tahu kan, kat dunia ni ada macam2 jenis agama. Ada Hindu, ada buddha, ada Islam.
Aku: Betul tu.
Nenek: Tapi tuhan ada satu kan? Kamu setuju? Tuhan ada satu.

Kami semua diam, tak berani nak menjawab sebenarnya sebab agak takut sikit dengan orang tua tu. So aku pun jawab, “Ya, betul. Saya setuju, tuhan ada satu.”

Nenek: Kalau macam tu, agama pun mestilah satu saja kan? Maksudnya agama mana yang betul, mana yang tidak? Hindu tak betul, Buddhism tak betul, Islam tak betul.. Kita semua ada hati. Kamu semua ada hati, hati yang suci. Tengok ke dalam hati kamu, fikirkan, agama mana yang betul. Siapa yang dapat menyelamatkan kita, kalau bukan Jesus. Renunglah dengan hati kamu. Kita ada satu hati, maka kita ada satu agama, iaitu kristian.

Woo..relek la makcik. Heheh. Aku dah agak dah, makcik ni bukan sebarang makcik, ni makcik missionary nih. Datang nak ber”dakwah”. =)

Kami dengar je ceramah dia dengan penuh teliti. Aku taknak cantas dia tiba2 terus, nak deal dengan diorang ni bukan boleh sebarangan.

Beberapa ketika lepas tu, datang cikgu aku Larisa Nikolaevna, yang baru habis makan. Dia join perbualan kami.

Cikgu: Diorang ni dari Malaysia. Pelajar2 yang bagus, baik2 belaka. Sekarang diorang belajar di Medical Academy. Nanti nak jadi doktor.
Nenek: Doktor? Kesiannya!

Kami semua terkejut. Kenapa, kesian kah nak jadi doctor? Larisa Nikolaevna bertanya lagi, kenapa kesian pula?

Nenek: Kalau jadi doctor, kamu hanya merawat manusia. Kamu merawat penyakit jasmani.
Cikgu: Baguslah macam tu. Mereka membantu sesama manusia. Itu impian mereka, menjadi doktor.
Nenek: Jadilah paderi. Paderi boleh merawat semua jenis penyakit. Penyakit jasmani, penyakit rohani. Boleh menghalau setan2, boleh merestui orang lain.
Cikgu: Eh, ade ke pulak macam tu. Macamana paderi nak merawat penyakit? Contohnya kalau orang ada selesema, ada tuberculosis, bolehkah merawat?
Nenek: Boleh! Kalau selesema kita bagi makan madu. Kalau TB, bagi sahaja makan bawang putih!

Shanjif yang turut ada ketika tu dah agak hangin sebenarnya. Dia memang tak suka orang merendah-rendahkan profesion kedoktoran ni. Cikgu aku dah nampak bosan juga. Yalah, makin dilayan orang tua ini, makin menjadi2 pula. Nak aja kami blah terus dari situ. Yang orang tua itu pula, tak berhenti2 meneruskan ceramah dia. So aku pun makin tertekan, aku cuba confront orang tua itu.

Aku: Makcik, mungkin makcik betul, kami semua ada hati yang baik. Kami dah ada asas yang kukuh dengan hati kami ini. Saya contohnya, saya Islam. Saya seronok menjadi Islam. Saya bahagia dengan Islam. Hati saya tenang. Begitu juga kami semua ini, kami semua seronok jadi Islam.

Kali ni makcik tu pula diam. Dia mengangguk-angguk je. Heheh.

Aku: Terima kasih kerana makcik ambil berat tentang kami. Tapi kami percaya dengan agama kami. Agama kami benar. Itu sudah cukup.

Dia terdiam. Aku mengajak rakan2ku beredar. Dalam itu, sempat lagi makcik itu mem”bless” 2 orang dari kami. Haha. Nasib baik bless je. Heish, macam2 la orang Russia ni.

Itu bukan kali pertama aku jumpa dengan missionary kat sini. Ada la 2,3 kali sebelum ni. Ada yang cuba mempersoalkan mengenai agama. Mengenai Tuhan. Semuanya bergantung kepada sikap kita dalam menangani mereka. Dan bergantung kepada iman kita sendiri. Muhasabahlah diri, di mana letaknya iman kita. Adakah akan goyah, sekiranya didatangi sedemikian rupa. Bagaimana kita nak berdepan dengan mereka? Apatah lagi, kita nak berdakwah pula kepada mereka? Sudah cukupkah persiapan kita?

One heart, one religion. Ya, nasihat dari nenek tua tersebut. Benar, saya setuju dengan nasihat tersebut. Masing-masing tanyalah pada hati sendiri, sudah cukupkah iman kita untuk mengakui Allah itulah satu-satunya yang berhak disembah.

Apakah kunci keimanan kita?

Kita lihat pada rukun iman kita. Ada 6 semuanya. Percaya pada Allah. Malaikat. Kitab. Rasul. Kiamat. Qada’ Qadar.

Kita hendak percaya pada Allah. Sedangkan Allah itu ghaib. Hendak percaya pada rasul, tapi zaman sekarang sudah tiada Rasul. Rasul terakhir, Muhammad wafat lebih seribu tahun lampau. Hendak percaya malaikat, itu juga perkara ghaib. Kita tak pernah nampak malaikat. Nak percayakan Kiamat, tiada orang pernah melihat bagaimana kiamat itu. Masih belum terjadi. Percaya pada qada’ dan qadar, belum tentu kita semua dapat melihat hikmah di sebalik setiap yang berlaku.

Maka apa kunci keimanan kita? Ya, alQuran.

AlQuranlah peninggalan Rasul. Di dalamnya dikisahkan semua yang lain – diceritakan mengenai Allah. Disirahkan mengenai kisah para Rasul. Diterangkan mengenai malaikat. Diberitakan mengenai kiamat. Dan dipenuhi dengan janji2 yang Maha Agung, mengenai qada’ dan qadar.

Singkaplah alQuran, dan binalah keyakinan iman dengannya. AlQuran bukan sekadar untuk dibaca. Bukan sekadar untuk menjadi penghias almari. Ianya untuk difahami. Kerana semua sumber keimanan, terkandung di dalamnya.

Dari iman yang kukuh, tersergamlah aqidah yang sejahtera. Kita mantapkan dengan ibadah yang sahih. Satu persatu muwasofat muslim kita capaikan. InshaAllah, kita akan berjaya.

Mereka itu tidak akan berputus asa. Selagi ada ruang, peluang, ketika dan masa, pasti akan dicari jalan untuk menyebarkan ajaran mereka kepada kita. Sebagaimana yang diberitakan dalam alQuran 2:120

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu sehingga engkau menurut agama mereka.

Masih adakah masa untuk kita alpa?

Ya Muqallibal Qulub, thabbit qulubina a’la diinik!

9 thoughts on “One Heart, One Religion?

  1. salam..
    wah..so far aku tak pernah lagi kena approach dgn mubaligh kristian ni..memang bahaya..kalau aku kat tempat ko aku rase mmg xterkata apa..huhu..kat 1st hostel ni pernah ada mubaligh krstian lelaki dtg,rasanya ko pun tau kot..dier asal dr kanada..bwk kwn rusia dia…dulu2 dia bg buku kecik pasal bible..pas2 skali lg dier dtg bwk buku ln pulak..aku mmg xlyn..dier dtg duduk diam2 dlm blk..org ln yg lynkn..aku pn xtahu smpai bila dia nk terus2an dtg ke cni..kalo skali lg dia dtg kot2 aku yg jd mgsa,aku terus bg tafsir quran boleh x? =]

    anyway semoga kita sentiasa dittpkan oleh Allah di atas landasan Islam dan Iman untuk selamanya,InsyaAllah.Amin.

  2. Hmm…Smlm berborak2 dgn mama yg basuh baju tu. Die ckp Maslenitsa, bkn sekadar perayaan merayakan Spring semata-mata. Maslenitsa klw ikutkan (menurut mama) start pada 10hb March ni dan dari 10march till the next Sunday, itulah tmpoh perayaan tersebut. Perayaan ni (klw tak silap) menandakan bermulalah the Great Fasting utk diorg. (hmmm, akak lupelak cmne cara diog puasa) Seigt akak, kena puasa till midnite tp leh amik makanan or minuman tenusu (ke takleh amik tenusu, tak sure lak, dah lupe pe yg Irina Mikhailavna bgtw, heh). Nway, baguslah belajar mengenai org. Boleh mengenali diri dgn lbh.

  3. Nasib baik ko ada iman dan ilmu. Kalo tak mau gak meng”iya” apa yang nenek tu cakap. Sekali ko meng”iya” apa yang nenek tu cakap pasal kristian dan tolak Islam, boleh jatuh syahadah. Nauzubillah…

  4. Heheh…kalau saye…dah buat2 tak paham je. Ada gak kena approach kat Moscow time lepak kat McD. Yg best tu ada gak antara kami yg pakai tudung, tp dia nak gak berceramah pasal ‘Jehovah’. Hmm…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s