Tag From Wandie

 

Sorry dude for the delay, hands are quite tied up recently. Huhu.

=======================================================================

LIST OUT THE TOP 5 PRESENTS YOU WISH FOR. LIST OUT THE REASONS FOR YOUR CHOICES:

Presents? Hmm.. Tak penah terfikir pun before ni. Seriously. Ntahla, aku main jawab je nih. Oh ya, by the way, birthday aku 11 Ogos ye. Hehee.

1. A New Rig. With Intel Core2Quad Extreme processor. Muahaha!

Aritu dah usha2 dah harga. Still mahal, ++RM2000 untuk seketul processor. Huhu. Ingat nak kena beli desktop jugak la kat sini. Senang nak buat kerja. Multitasking. Laptop aku ni pun dah semput. Tiap2 tahun ade je nak kena repair. T_T


2. A PDA.

Aritu Gopinath ade sebut dia nak jual Dopod dia. RM1000 je dia nak tolak, sebab dia kata nak cari O2 pulak. Huhu. Tapi still, dia tak finalize dia punya decision lagi. Mak aku tak bagi beli handset dah, sebab aku dah ade 3 handset. T_T. So kene cari PDA lah pulak lepas ni..hehee. Lagipun dengan PDA, senang sket nak organize program2 aku, jadual2 aku yang dah semakin berisi ni. Hoho.

3. I wish i can go back in time..

Yeah, i know, impossible. Huhu. Hidup aku memang banyak penyesalan. Banyak benda yang aku harap aku dapat ubah. Banyak kesilapan aku penah buat. How i wish i could change all that..

4. Unlimited time!

Muahaha. I don’t wish for the time to be stopped, but I wish i have extra time! Heheh. So many works to be done, but so little time!!

5. A New Heart…sob sob T_T

Refer to the post here.

 

THE PERSON WHO TAGGED YOU IS – WANDAI.

Ahmad Izwandie Zahari. My classmate, a.k.a my bestfriend since MRSM. Tak ingat dah brape lame kenal dia, or camne kenal dia. Tak silap aku, ade kaitan dengan Pokemon dan Magic The Gathering. Muahaha. Zaman muda2, biasala..

5 Impression of him/her:

1. Very unique. I don’t judge people, and obviously i hate labelling them. But this guy, i can tell u it is impossible to find another person like him. In which ways he’s different? Well, u gotta know him to know that!

2. A congenital genius, born under the lucky star, i guess. -_-”

3. Independent person. I can assure you, this guy can be like Robert Neville in I Am Legend. Yeah~ he need nobody to live! You can throw him anywhere and expect him to suits himself there comfortably.

4. A resolute person. He makes up his decision on his own. He doesnt need anyone to make it, he doesnt need anybody to tell him what to do, he doesnt follow anyone’s opinion without thinking about it hard.

5. An un-sangka-rable person. Hehe. Unpredictable. Unexpected.

 

MOST LOVED INVENTION (doesnt have to be technically advanced)

Invention…ntahla. Tapi kalau creation, definitely HUMAN – the Creation of Allah!

You can only understand it if you’re a medical student. Mula2 dulu belajar pasal anatomy. Subhanallah! Betapa cantiknya susunan Allah dalam manusia, dari sekecil2 cell sampaila ke organ-organ. Semua yang dijadikan ada sebabnya. Mata kita ada dua, tapi satu dalam fungsinya. Telinga ada dua, tapi 2 fungsinya. Tangan kita ada 5 jari tapi terbahagi kepada 2 area saraf – ada sebabnya. Setiap lipatan kat otak tu ada sebabnya!

Pastu pulak bila belajar physiology, makin kagum! Satu sel yang kecik, memainkan peranan yang sangat besar! Macam mana tangan kita boleh gerak. Impulse dari otak lalu kat sepanjang saraf sampai la ke otot. Bagaimana jantung kita boleh berdenyut sendiri! Aritu eksperimen dengan jantung katak, bayangkanlah jantung even bila dah diasingkan dari jasad still boleh berdenyut! Kagum sangat2~!

N then belajar biochemistry, makin bertambah kekaguman. Setiap apa yang kita makan – nasi, ayam, lauk pauk, air. Daripada sebesar2 benda yang kita makan tu yang kita boleh nampak, dicerna-cernakan. Sampai ke peringkat molekul-molekul. Bagaimana setiap molekul bertindakbalas antara satu sama lain, menjadi tenaga. Apa benda yang kita makan – ikan dari laut, ayam dari darat, buah dari pokok – semuanya akan dicernakan dan digunakan untuk mendapat hasil yang sama. Last-last masuk Kreb Cycle. Jadik NADPH, NADH. And finally, jadi ATP. ATP lak decompose, hasilkan tenaga. SubhanAllah!

WHAT DO YOU DESPISE THE MOST

To be honest, aku taktau ape sebenarnya maksud “despise” ni. Tadi baru tanya kat pakcik Google, ape tu despise:

de·spise  (d-spz)
tr.v. de·spised, de·spis·ing, de·spis·es

1. To regard with contempt or scorn
2. To dislike intensely; loathe
3. To regard as unworthy of one’s interest or concern

[Middle English despisen, from Old French despire, despis-, from Latin dspicere : d-, de- + specere, to look; see spek- in Indo-European roots.]

de·spisal (-spzl) n.
de·spiser n.

Synonyms: despise, contemn, disdain, scorn, scout

These verbs mean to regard with utter contempt: despises incompetence; contemned the dictator’s actions; disdained my suggestion; scorns sentimentality; scouted simplistic explanations.

Antonym: steem

Hmm..so despise ni macam  – benci sangat2 la kot. Ape benda yang aku benci sangat2 ek?

Hadis Anas r.a:
Diriwayatkan daripada Nabi s.a.w, baginda bersabda: Tiga perkara, jika terdapat di dalam diri seseorang maka dengan perkara itulah dia akan memperolehi kemanisan iman: Seseorang yang mencintai Allah dan Rasul-Nya lebih daripada selain keduanya, mencintai seorang hanya kerana Allah, tidak suka kembali kepada kekafiran setelah Allah menyelamatkannya dari kekafiran itu, sebagaimana dia juga tidak suka dicampakkan ke dalam Neraka.
Nombor Hadis Dalam Sahih Muslim [Dalam Bahasa Arab sahaja]: 60

Yang ni la kot. Huhu. Yelah, i wasnt born “baik”. Aku sangat teruk dahulu. Dan honestly, aku malu sangat2 pernah jadi seteruk tu. Therefore, I really despise having that kind of life, especially bila aku dah keluar dari zaman tersebut!


Siapa yang aku mahu tag:

Hmm..ntahla. List jela 2,3 nama. Sapa yang dah buat, so takyahla buat lagi (unless rajin). Sapa yang taknak buat or tak dapat buat, takpe dimaafkan. Sapa yang takde dlm list tapi rasa nak buat, buat je aku tak kisah pun. Hehe.

1. Cik Ixora – pasal selalu jadi pelawat kat sini.Winking

2. Kak Sarah – one of the highest incoming link contributors to my blog.Big Hug

3. Qubezo – saje nk tag ko, eratkan tali silaturrahim. Hehe.Big Grin

5 thoughts on “Tag From Wandie

  1. salam syam. mcm menarik. hehe. insya Allah abis exam esok ks buat ye. tu pun kalau tak syahid tidur la. hihi.

    errr… byk benar fon kamu ye. sampai 3 bijik! ks ada 1 ni pun dh rasa nak buang je. huhu.

  2. ups.. terlupa td. ks suka entri pasal hati tu. sgt menarik n berisi. tp mcm mana la ye klu hati tu dh terberi n terkongsi n didakwa pula dikongsi dgn cara yg fillah? do u believe in such thing? hehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s