Best ke duduk oversea?

DISCLAIMER: Artikel ini adalah berdasarkan pendapat peribadi penulis, pengalaman peribadi penulis sepanjang 2 tahun berada di negara Russia. Segala yang diceritakan di sini adalah dari pengalaman, yang mana mungkin boleh berlaku kepada anda, telah berlaku atau sedang berlaku. Perlu dijelaskan, Russia adalah sebahagian dari oversea tetapi oversea tidak bermaksud Russia sahaja. Pengalaman di tempat2 lain mungkin lebih baik, atau lebih buruk, tetapi memandangkan saya bukanlah orang yang sesuai untuk komen mengenai tempat lain maka saya serahkan kepada pelajar2 di sana untuk menceritakan pengalaman masing2.

Sila fahami tujuan penulisan ini terlebih dahulu:

1. Menjelaskan beberapa misconceptions bahawa students oversea ni enjoy2 je keje. Hidup happy n seronok sentiasa. Nk jelaskn yg either kat oversea or malaysia, ade pro n contras.

2. Mendedahkan kpd junior2 mengenai realiti hidup di oversea yg berlainan drpd tanah air. So that mereka boleh persiapkn jasmani, rohani, iman sebelum dtg ke sini. juga nk perbetulkn niat masing2 agar tak tersasar.

3. Saje nk citer pengalaman. visitor blog saya terdiri drpd mereka2 yg nk tahu pengalaman dan lifestyle bdk2 medic, tambah2 yg duduk kt oversea. =)

Seandainya anda tidak dapat menerima point2 yang saya kemukakan di artikel ini, maka saya dengan hormatnya mengalu-alukan anda untuk meninggalkan laman blog saya ini. Blog ini terbuka, tiada paksaan dalam berkunjung ke Leokid’s Life, mahupun untuk menerima segala apa yang saya ceritakan. Sebarang komen yang dibuat hendaklah berdasarkan kepada point artikel2 yang dikemukakan, manakala sebarang komen yang menyentuh kepada aspek peribadi saya, saya tidak teragak2 untuk edit dan menjadikannya komen yang memuji2 saya pula. =p

Saya expect pengunjung mempunyai intelek yang tinggi untuk mempertimbangkan isi blog ini, dan blog ini sahaja tidak wajar menjadi penentu kepada keputusan yang akan anda lakukan. Pertimbangkanlah maklumat dari sumber2 yang lain, pendapat dan pandangan keluarga terutamanya. Mana yang baik, ambillah jadikan pedoman, manakala yang buruk, jadikanlah ia pengajaran. Wallahua’lam.

===================================================================

post ini panjang, banyaknye menceritakan pengalaman saya kat sini. T_T

Since surat BH aritu, saya banyak terfikir pasal soalan ni. Tambah2 ramai juga junior2 dan adik2 tanya saya, best tak duduk kat oversea ni? Bila ditanya kepada pelajar2, nak pergi oversea tak – mesti semua ramai2 angkat tangan. “Nak~!!” “Nak~!!”. Bila ditanya, kenapa nak pergi oversea? Biasanya ramai yang jawab, pergi oversea best. Boleh main salji. Boleh tengok tempat orang, tengok budaya orang. Ya, saya tahu mesti ramai fikir camtu. Setidak-tidaknya, saya pun fikir camtu juga ketika berangan nak pegi oversea dulu.

Tapi persoalannya, best ke duduk kat oversea ni??

Tak tahulah pendapat orang lain camne kan. Ini pendapat peribadi saya je. Duduk kat sini pun dah/baru 2 tahun. Huhu. So far, macam2 lah pengalaman yang saya dapat di sini. Meh saya kongsi ngan anda semua.

Masa mula2 dapat tawaran ke oversea, rasa best sangat2. Antara sebab peribadi saya jadi seronok, adalah sebab saya dapat buktikan kat semua orang yang saya mampu! Time tu, baru dapat surat dari MARA. Mak ayah saya tanya 2,3 kali – “Betul hang nak pi Russia ni? ” “Ala, dah 5 tahun duduk kat MRSM, apalah sangat lagi 6 tahun tu..”. Pada mulanya ibu bapa keberatan juga nak lepaskan saya pergi, tp since dalam family kecil saya xde lagi yang dapat ke oversea. Malah parents saya pun rasa inferior juga, melihat anak2 Pak Lang saya 3,4 orang dah pegi oversea dalam macam2 jurusan tapi takde lagi wakil medic. hehe. Kiranya saya menjadi kebanggaan keluarga jugalah.

Time kat situ lagi dah rasa terbeban dah. T_T. Harapan mak ayah. 1st dalam family ke oversea. Rasa macam berat mak ayah datuk nenek paklang maklang etc etc, semua terpikul ke atas scapula saya. Huhu.

But then, saya meneruskan pengajian di Intec untuk 6 bulan. By the end of Ogos 2006 tu, time tu tak fly lagi. Tapi mmg dah ready la nak fly. Pergi membeli belah di Sogo, membeli baju sejuk siap2. Beli buku2, beli beg besar, macam2 lagi. Saya sendiri melihat bapa saya sampai terpaksa bayar guna kad kredit, sebab mahal sangat. (tengok kat part last post ni.) Bukannya MARA tak bagi wang belanja, tetapi bapa saya berpesan – “Simpan la dulu duit tu.. mana tau kat sana nanti (russia) nak pakai duit. Kat sini takpa la mak abah ada, boleh pakai duit mak abah. Kat sana nanti, kalau hang takdak duit, mak abah takdak, hang nak hidup lagu mana?” Seriously mmg rasa sayup sangat di hati ini time tu.

So, tiba hari yang dijanjikan (hehe). hujung september, saya diterbangkan ke bumi Russia, 8000km jauhnya dari Malaysia. Hampir 2 kali ganda lagi jauh dari datuk nenek kita pergi Mekah buat haji tu.

Masa awal2 tiba di sini, time tu dah autumn (musim luruh). Suhu time tu around 10 degrees. Tapi dah rasa sejuk sangat dah. T_T. Kehidupan awal2 kat sini mmg agak susah la, walaupun ramai je senior2 membantu. Tambah2 lak time tu Ramadhan. Antara cabaran paling awal – memasak. Huhu. Saya yang boleh dikatakan takde asas memasak langsung, agak sadis jugak la. Kat sini bukan ade kedai2 makan tepi2 jalan macam kat Malaysia. Kalau ade pun belum tentu sedap. Kalau sedap pun, belum tentu halal. Nak tak nak kena memasak sendiri. Teringat dulu saya nak potong ayam pun tak reti. Sampai kesian kat ayam tu habis ditetak saya. Hehe. Teringat satu hari tu nak masak kari untuk berbuka. Tengok2 serbuk cili dianggap serbuk kari! Adoii~!! Sudahnya berbuka dengan telur goreng je hari tu.. Sedih giler ah..teringat kat Malaysia. Kalau kat Malaysia, senang je, berjenis2 juadah yang sedap2 dan halal2 berlambak2 di Pasar Ramadhan. huhu.

But then, life goes on. Winter datang menjelma. Rasa seronok sangat masa first time merasai 1st snow! Kagum sangat2 dengan ciptaan dan kejadian Allah! Seminggu berlalu, persekitaran semua dah jadi putih. Cantik. Innocent n Naive. Suhu pun around -10 camtu, jalan2 pakai baju sejuk n still rasa selesa.

Tapi 2 minggu berlalu…3 minggu berlalu.. Salji yang putih2 dahulu dah dicemari dengan asap2, dengan lumpur2. Dah macam slurpee milo pulak rasanye. -_-“. Suhu pula makin sejuk. -15. -20. Hatta jalan2 pun beku, jadi licin. Berapa kali sakit punggung terjatuh atas jalan sebab licin. Baju sejuk pula, dah tak mampu lagi kontrol suhu badan. Pakai la 3,4 lapis pun. Bila angin bertiup, rasa macam beku smpai ke tulang. N then, bila dengan berbaju tebal2 tu pula, nak kena travel naik bas. So bila naik bas, berhimpit2, jadi panas pula. Bayangkanlah anda pakai baju 4 lapis berhimpit2 dalam LRT kat KL tu!

Winter tersangatlah sejuk! Tahun ketibaan saya tu, suhu tersejuk lebih kurang -27 kalau tak silap. Khabarnya tahun sebelum saya tu, winter mencecah -40! Time tu mmg tension giler ah. Kulit2 jadi gatal, kena sapu losyen. Bibir jadi merah n merekah, kena sapu jeli. Mandi pun 2,3 hari sekali je. Haha, gelak la korang. Tapi kat sini kalau lagi banyak mandi, lagi kering kulit. T_T. Mandi pula sebab guna air panas, air panas kat sini bukannya macam air panas biasa. Panasnya di sini sebab ditambah dengan bahan kimia (kapur), di samping oleh heater. So makin banyak mandi, makin banyak exposed ke chemical ni. Huhu.

Tension makin bertambah! Dengan exam semakin dekat, time ni baru betul2 terasa “penangan” medic!

Tapi cabaran paling hebat saya hadapi, rasanya ketika awal semester tahun lepas la. 31 Ogos to be exact. Bila arwah datuk saya meninggal dunia. Time tu, saya dah nak berangkat pulang dah pun. Syukur sangat2 diberi kesempatan berbakti kepada datuk buat kali terakhir. Dalam pada itu, jiwa saya terpukul – macam mana kalau saya dah pun berangkat kembali ke Russia ketika itu dan tidak sempat berjumpa datuk saya buat kali terakhir? Bagaimana agaknya kalau ketika saya di sini, kecelakan menimpa ahli keluarga saya (nauzubillah)? Saya terfikir, bagaimana kalau saya dah tak berkesempatan nak mencium tangan ibu saya lagi? menatap wajah bapa saya? Aduh, tak sanggup rasanya!

Itulah lebih kurang serba sedikit pengalaman masa awal2 dulu. Huhu. Macam2 aspek yang membezakan antara Russia dan Malaysia. Contohnya, keselamatan. Saya macam takleh terima, selama 18 tahun hidup kat Malaysia tak pernah kena samun, duduk kat sini tak sampai 18 bulan dah kena samun kat Moscow. Itu yang saya anti sket kat Moscow (sori ye penduduk Moscow, it’s nothing personal). Tapi yelah, kalau dah ditakdirkan nak kena tu, kat mana2 pun boleh kena. T_T

Islam Malaysia? Islam Russia?

Islam? Sangat berbeza dengan Malaysia. Di Malaysia, segalanya mudah. Masjid di merata2 ada. Waktu solat tetap. Masyarakat tak pandang pelik. Tapi di sini? Waktu solat berubah2. Bila teringat yang Ramadhan tahun2 depan akan jatuh pada summer/autumn, rasa cam tercabar sangat. Rakan2 di oversea, atau spesifiknya, di hemisphera utara pasti faham. Semakin dekat ke pertengahan summer (iaitu semakin bumi menghampiri ke kedudukan solstice dalam orbitnya – penjelasan saintifik), semakin besar perbezaan antara siang dan malam. Sekarang ni, contohnya, subuh habis pukul 4.30 pagi. Maghrib masuk pukul 9.10 malam. Kalau nak puasa, berapa jam tu?

Yelah, kalau winter mmg untung la.. Subuh habis pukul 8.30 pagi, maghrib masuk pukul 3.30 petang. Tetapi zuhur dan asar? Sangatla awal. Zuhur masuk pukul 12.30 tengahari. Asar masuk pukul 2.30 petang. Selalu sangat kalut! Lecturer ade je yg pandang slack kat student bila terpaksa ponteng lecture sbb nk gi solat jumaat. Atau terpaksa minta skip kelas kejap sbb nk solat, takut tak sempat. Bukan setakat tu, winter sangatlah sejuk T_T. Kalau boleh taknak sentuh air langsung! Amik wuduk pun kalau boleh biarla tahan lama, baru berbaloi sikit rasanya. Ada yang pakai khuf, sebab tak sanggup nak ambil wuduk di kesejukan air kat masjid. Huhu.

So, pendek kata – best sangat ke datang ke Russia ni? Enjoy sangat ke saya di sini? Sejujurnya saya pernah terdetik, kalau aku tau la camni, duduk kat Malaysia lagi bagus. Lagi selesa. Pagi2 boleh breakfast dengan nasi lemak. Tiap2 bulan boleh pulang ke kampung menjenguk sanak saudara.

Saya taknak menyentuh aspek akademik di sini, sbb macam yang dah saya sebut beberapa kali sebelum ni – belajar kat mana2 pun sama saja. ada pros n kontras masing2. tak perlu banding2 universiti itu ini. luar atau dalam. kecemerlangan pelajar bergantung kepada individu itu sendiri, bukannya pada alma mater masing2.

Kenapa hantar student ke oversea?

Betul! Kalau camni la keadaaan kat oversea ni, kenapa agaknya dihantar student ke oversea? Baik study kat Malaysia je. Murah pun murah. Lagi selesa. Nak kata akademik tak setanding, lebih kurang je. Even better, claim sesetengah pihak. So kenapa perlu dihantar ke oversea?

Soalan ni kena tanya pada kerajaan lah.

Saya tak tahu kerajaan akan jawab macamana, tapi saya yakin lebih kurang je macam point yang akan saya berikan ni. Belajar di oversea, saya rasa saya makin jadi kuat. Macam yang BawangMerah tanya melalui ym, “Abg kid kuat la kan?”. Tak pernah terfikir pula sebelum ni, tapi agaknya kuat lah kot. Kuat bukan as in term of physical strength camtu, tapi kuat dari aspek batiniyyah. Dari aspek semangat. Dari aspek kerohanian.

Duduk kat sini, boleh dikatakan pasti selalu merasai pengalaman dijerkah oleh orang Russia. Yang dipukul orang russia tu…mmg ade lah. T_T. Despite semua ke-tak-bestan yang saya cerita kat atas tu, still kami ada kat sini. Still kami kena, terpaksa, nak atau tak obligatory, kena juga hadapi semua ni. Kalau macam saya, lagi 4 tahun! Kena juga kuatkan semangat! Ya, kuat inilah yang saya maksudkan. Kuat semangat!

Dan kuat kerohanian juga! Cabaran iman kat sini.. fuh..sgt2 la menakutkan. Tidak dinafikan ada je yang dah futhur, yang masuk ke disko diski, yang berpacaran sehingga ke bilik dan sebagainya. Kekuatan menahan diri dari terjebak ke gejala2 sedemikian, lebih saya kagumi. Lagi tinggi cabaran yang dihadapi seseorang, lagi saya respek. Huhu. Bukan senang nak jadi seperti pepatah Melayu – ikan di laut masin, dagingnya tetap rasa tawar!

Berada di luar negara, di tempat yang asing, membuatkan saya berasa lebih bersyukur. Bersyukur as in term of “menghargai”. Bersyukur dengan apa yang saya tinggalkan di Malaysia. When something is gone, only then we will appreciate it. Bila di sini, baru terasa betapa nilai sebatang serai itu menjadi penentu standard kesedapan sekuali rendang. Baru terasa betapa pentingnya seorang ustaz tua yang mengajar di surau2 kecil, tatkala kat sini takde sape2 pun yg nk bg nasihat lagi. Baru terasa betapa bertuahnya hidup di bumi Malaysia, di persekitaran yang boleh dikatakan jauh lebih baik (dari perspektif diri) berbanding di bumi tandus diliputi salji ni.

So, still nak datang ke oversea (russia to be exact)? Saya selalu warning kat junior2, expect the worst. I repeat, expect the worst! Because there is nothing worse than the worst! Hujung July nanti, saya akan berkunjung ke Sabah & Sarawak dalam program motivasi bersama2 krew IsacStudio dan ILuvIslam. Ingin sangat apabila ditanya kat budak2 “kenapa nak datang ke oversea? Tiada lagi kedengaran “sebab nak main salji!”

Kepada sahabat2 yang ada di Malaysia, syukurilah apa yang ada di tanah air. Anda berasa inferior dibandingkan dengan kami, tetapi percayalah setibanya anda di sini, inferior tu rasa macam tak patut sangat pun. Anda mungkin cemburu melihat gambar2 kami di sini – bermain2 baling2 salji, bermain ski, berjalan2 berlatarbelakang bangunan eropah dan sebagainya. Of course kami letak gambar2 yang best2 je. Takkan nak letak gambar berebut2 dlm bas, gambar kena halau sbb nk solat, gambar kena pukul etc. Tapi tahukah anda kami juga cemburu melihat gambar adik beradik bermain bunga api di malam aidilfitri, melihat kakak2 dan abang2 mencium tangan ibubapa di eid, melihat seronoknya anda bersama rakan2 makan di KFC celebrate birthday teman!

Whatever “the luxury” you’re thinking that we are enjoying here, we “enjoy” it with the same amount, same magnitude of sacrifice.

Apa jua “kemewahan” yang anda fikir kami sedang nikmati di sini, kami “menikmatinya” dengan jumlah, kekuatan pengorbanan yang sama tarafnya.

Apapun, doa2kanlah kejayaan kami di sini!

UPDATED: Part ini ada didalam article saya di iLuvIslam, tetapi tiada di artikel saya kat sini:

Kepada adik2 yang berhasrat nak datang ke luar negara, tanyalah diri anda balik – apakah yang anda harapkan dengan study di sini? Adakah sekadar ingin bermain salji? Adakah kerana seronok tengok abang-abang di sini melancong? Sejujurnya saya juga berfikiran sedemikian awal-awal dahulu. Akan tetapi, itu semua hanyalah bonus; sedikit kelebihan atas segala kesusahan yang dihadapi di sini. Persiapkanlah diri dengan ilmu dan iman, cekalkanlah hati dan ikhlaskan niat, inshaAllah perjalanan anda di perantauan tidak hanya sekadar berakhir dengan segulung ijazah semata-mata. =)

74 thoughts on “Best ke duduk oversea?

  1. Thx untuk pencerahan..if only kt malaysia ada satu ataupun dua universities yang mampu cater brightest minds kiter dengan sistem meritokrasi yg strict (cam sbp time skolah mngh)…tentu takde keinginginan nak ke overseas sbb suasana kt sini sendiri dh cukup kompetitif/world class?.. :(

    -SPM student 2008-

    heish..kan dah kate, xnk sentuh aspek akademik dlm post nih. T_T

    anyway, thanx for the comment! gud luck in ur future! =)

  2. kat mana2 pun bes, kalo kat oc kte banyak m’jaga diri sendiri..
    kat malaysia kte lg byk pluang m’bantu rakan2 n masyarakat yg ‘lari dr landasan’

    pasti ada hikmah dsebalik stiap kejadian..
    =]

  3. Assalamualaikum kid.

    Since tadi macam awak cakap nak post entry baru, tak sabar nak baca. Balik dari pekena kuetiow sup plus honeydew masyuuk, terus saya buka page ni. Aduhai, seems addicted huh? Hee..~

    Sedihlah pula baca entry, tak apa 4 tahun je lagi..(tapi dalam 4 tahun tiada siapa boleh ramal kita masih hidup atau tidak)..saya baru kehilanga sahabat yang kelemasan. Perit untuk mengerti semuda dia sudah dijemput tuhan. Kita? Bila lagi?

    Haish merapu pula saya. Sekadar mengingatkan awak dan juga saya dan juga kita, apa yang ada hari ini, hargailah. Bila dah pergi, tiada langsung gunanya meratapi T_T!

    Dulu, pernah juga bercita-cita ke oversea, namun bukan rezeki dan bagaikan Allah memberikan pilihan lain yang terbaik untuk dihargai. Betapa saya dengki melihat ucapan-ucapan raya di surat khabar seperti yang kamu lakukan, kid. Namun realitinya, Allah pasti tahu apa yang kita rasa tidak perlu.=), That’s the way I appreciate things, so you do!

    Go Kid! Since u r da one dat hv been choosen ke Rusia, maka DIA mengerti kamu adalah layak untuk itu. Dan apabila mereka berkata tentang pembaziran wang kerajaan, moga-moga kamu menjadi seorang doktor yang berkhidmat penuh jujur, ikhlas dan setia pada pesakitmu yang pasti rakyat negara kamu sendiri.

    p/s : jangan sesekali kamu berangan untuk berkhidmat di Rusia atau mana-mana ya! Hahahah..(kidding dalam kebenaran!)

    Dan bila membaca tentang kesejukan di sana, saya terbayang satu perkara. Kiranya ALLAH memberi peluang saya merasai selama paling kurang 6 tahun seperti bakal kamu hadapi, agaknya saya seperti sengaja mengundang maut untuk tempoh itu. Menghidap asthma yang kronik mungkin bukan alasan tepat, tetapi..sekurang ‘prevention is better than cure’..bila berfikiran positif, kegagalan yang bertandang juga boleh menjemput tenang. Pokok pangkalnya hati=)

    Jadi, di luar atau di dalam, di tepi atau di tengah, di atas atau di bawah..penghujunya kita hanya dinilai DIA. Dan hanya DIA yang tahu kemana, dimana, mengapa dan bagaimana kita patut berada.

    Moga kamu, moga saya dan moga kita semua menjadi orang yang selamat dinilai dalam kondusi yang paling baik pada tanggapanNYA. Apapun nilaian terakhir, moga kita tabah redha dan sykur menerima.

    Salam terharu,
    DiariSenja
    (chewh..hee~)

    intro mcm sengaja nk buat saya jeles je.. T__T

    takpe, skrg ni pun dah reti masak mcm2! ayam lemak cili padi, sup tulang, kari, ayam masak merah, etc etc. Tu baru 2 tahun tu..hehe~!!

  4. Assalamualaikum, kid.

    Betul la, memang pada awalnya ramai yang nak ke oversea sebab nak merasa salji. Tapi tak dinafikan ramai jugak yang jelas cita diorang.

    Kalau sebut salji, semua terfikir UK, Russia, dan negara-negara lain. Tak ramai yang mahu Medic di India, sebab kami takde salji. Tapi siapa kata? haha. India ada salji jugak, tapi di utara. Kashmir pun sejuk o!

    itu la pasal. bila tanya kat budak2, nak gi indonesia tak? nak gi india tak? takde sape nak angkat tangan. mybe sbb x nmpak apa yg menariknya. T_T

    tak wajarlah saya rasa negara2 barat lebih diminati hanya atas sebab2 ianya europe, ade salji, etc etc.
    tak salah kalau benda2 ni jadi perangsang, motivator dan stimulus untuk study lebih rajin dan kuat dalam mencapai cita2. tapi bila benda2 camni dah imprinted dalam fikiran, dah jadi satu macam expectation, by then bila smpai kat sini and realize that the reality is not as wonderful as they thought it should be, pasti akan disappointed.

  5. kid,
    cukup dua tahun tak yah jadi doc, jadi chef. Since 2 tahun pun dh bijak..apalagi..tkr kerjaya! Muahahhhaha, perkenalkan russians’ foods k msia. Kaya o..jemput saya jd 1st customer..(kalau sdp, kalo tak..sori. Hee..saya demanding orgnya..muahahha) =P

    Tapi boleh pcaya ke masak dan SEDAP?
    Hmm~

    heheh. sedap is a subjective quality ye.. hehe.

    saya suka memasak ekceli. memasak dapat relieve tension, di samping menzahirkan kreativiti. =)
    tgk la nnt2 buat post pasal memasak pulak. hehehe.

    ps: masakan russia shucks.

  6. huhu…amat memahami perasaan tu…
    byk je yg xbest dok oversea ni..
    wlupn paling dekat dgn mesia but still raye xbleh blk….T.T
    tapi mmg banyak pengalaman dok oversea ni…
    banyak pencerahan..ble dah kat oversea br la tau,oo camtu…camni..etc2..
    tp yg xbestnye asal ade peluang 4 sure kene tipu…(jadi dah develop sikap cakap belit2..huhu)
    tspi btol la,dok oversea mmg kene blaja masak..(and now i know camne nak masak my feveret food..heheh..tp fail lg..huhu)..tmbah2 asal makan makanan sini,4 sure skali seumur hidup akan kene diarrhea..(most common complaint)..
    kalo oversea mmg kalo negara2 dekat2 mesia ni xfeymes sbb xde salji…huhu..
    tp still sejuk drp mesia…hehe…tp mesia jugak yg best,macam2 ada..huhu…makan pon sodap2 and kurang2 kalo mkn tepi jalan tu xde riso mane…
    (haha,merapu malam2)

    owh..cik husna ni kat indonesia ek..heheh. baru tau =p

    betullah pepatah org melayu, ala yg hujan emas hujan batu tu.. malas nk quote balik. hehehe.

  7. Allah gives what you need instead of giving you what you wanted to. He always knows best =P
    Cabaran kesenangan dan kesusahan bersesuaian dengan kemampuan :)
    Take care then

    p/s: duk msia pun, amik masa seminit fikir camne nak eja word ‘bersesuaian’ nih. Tu pun tak sure ;)

  8. penat berkias2..ketahuan jugak eh..huhu (berkias yg teramat obvious)
    hehe,sbnarnya nak quote pepatah tu jugak tapi malas..=p
    (terkantoi knape terasa d lubuk hati dgn kata2 datuk anda…heheh)

  9. mane-mane pun ade pro dan kotranye.. cume terpulang pada diri sendiri di mana kite nak letakkan diri kite nie bile da abes belajar nnt.. n betol tuu bile tade baru kite belajar menghargai.. kalau dulu cili padi pandang sebelah mate jeh.. bole petik kat tepi umah.. kat sini mahal ooo… =)

    roti jale sedap. boleh ajar lepas ni..hohoho.

  10. Salam Kid;

    Saya ni dah lama mengikuti blog kid, cuma tak pernah2 komen je ;) Bagi sy artikel2 and coretan kid mmg menarik and some of the experiences yg kid lalui pernah sy (final yr Kursk) pernah jugak experienced sendiri. Nama pun senegara (ruski). Heh.
    Anyway, sy baru nak bermula balik blogging ni, harapan sy nak blog pasal dunia pekerjaan as a rookie dr nanti insyaallah. Sy just nak tanya mcm mana kid buat link yg ‘terus membaca tu…’ kat main page cuma sekerat artikel and by pressing link tu baru kita ke main article tu. Kalau ada kelapangan boleh ajar sket tak? Tq.

    wsalam. owh abang adzrul ariff. Lama tak dengar khabar. =) Mesti dah tak sabar nak berkhidmat tu..hehe.

    Oh ya, yang pasal “terus membaca..” tu, saya tak pasti la sama ada blogspot ada function tu atau tak. Kalau kat wordpress ni mmg ada satu button tu “Insert More tag”, yang mana bila tekan akan set cut-off point untuk artikel jadi sekerat je, dan link ke full article.

    Dengar2nye blogspot pun boleh juga tapi kena edit html template dia. Maaflah tak pernah try blogspot so tak tahu sangat. T_T

    untuk pengetahuan pembaca, saudara Nik Adzrul Ariff merupakan pelajar tahun terakhir (6) di Kursk State Medical University, Russia.

  11. sebagai rumet kid, rasanya pengalaman kita tak byk bezanya. masih teringt mcmne serbuk kari tertukar dgn serbuk cili. nak tergelak pon ada bila fikir2 balik. hehe…

    Hidup di oversea ni buat seseorang lebih independent. personally, sy rasa hidup di oversea bagus wlaupn byk onak durinya. Keperitan hidup itulah yg membuatkan kita fhm erti kehidupan, dan menjadikn kita seorang manusia yg lebih baik pd masa yg mdtang.

    Berdikari adalah jln kejayaan. =)

    p/s: mengenai mslh abg adzrul ariff tu, boleh rujuk kat [Sini]

    mane tahu..dah tak label plastik tu. itu yang main taruk je tu. patutpun pelik awal2 tu takde bau kari pun. huhu. T_T

  12. fuhhh. panjanganya entri. kite baru baca sampai suhu negatif 10 degree. terus nak komen. huhu. klw suhu kat cameron highland yg tak penah turun sampai negatif pun kite dah gigil2. inikan pulak yg negatif ituk. adehhh. tak leh nak imagine.

    p/s-ingat aria ayumi lg tak? eheh. kite dh account wordpress :D

    crayon kakak? -_-”

    dahulu dia dikenali sbg Diya. Kemudian popular dengan nama Aria Ayumi. Skrg…Crayon Shin Chan~! Eh silap! Crayon Kakak. Heheh!

    Akhirnya AA pun bertukar ke wordpress ek! Kami di wordpress mengalu2kan kedatangan anda! =)

    oh ye. slamat hari ibu. hoho.

  13. huiks kid..

    ayya, u get me wronglaa. Saya ingt awak suka memasak ‘ekceli’. Baru nak suruh pos. hee~ Hampehla kamu kid. Eja elok-elok ya.. Nanti meng’confuse’kan pembaca naif seperti say ni..

    p/s: teringat ustaz abu saif berkata..”bagaimanalah mereka suka menulis seringkas-ringkasnya yang adakalanya saya tak faham. Kalau mesej saya boleh terima, kalau emel?…”

    Selepas itu saya membenarkannya dan mengambil pendekatan berhati-hati dalam menulis. Pembaca boleh tersilap dan mungkin boleh mengundang cerita lain.

    Bagimana yang berlaku kiranya novel yang sedang saya tulis lain difahami? aduhai..

    a’ha. maaf2. ekceli = actually. hehe. dah terbiasa menulis singkat2an.

    kalau disoroti kembali susur gaya penceritaan saya di blog ini, pada awalnya saya menulis dalam Bahasa Inggeris. Sesuai dengan usia saya ketika itu yang bakal menempuhi peperiksaan SPM. Namun seiring dengan peningkatan bilangan pengunjung ke blog saya ini, yang rata-ratanya dari golongan remaja dan muda mudi, saya berkeputusan menulis dalam bahasa Melayu santai pula. Arakian, saya cenderung menulis dengan panjang, lihat sahajalah artikel ini. -_-” Justeru andai kata saya menulis penuh semuanya, saya percaya artikel ini 1.5 atau 2 kali ganda panjangnya. T_T

    so..pakai je short form. janji boleh faham. hehe. kalau tak berapa faham tu, buat2 faham je. ^_^

  14. Salam;
    Heheh…tQ buat kid, firdaus (maxpression) & huda (infinity) sb sudi bagi tips. Saya dah dapat buat yg ‘read more’ tu, tak susah sngt rupanya tp memula tu pening jugak nak figure out. Tua dah, susah nak grasp skit :) Website yg firdaus point out tu mmg bagus, ikut step by step dia senang nak buat.

    Waah siap promote lagi pasal saya tu dlm response komen. Heh. TQ TQ.

    heheh, takpe.. what u give u get back. =p

    alang2 abg nk blogging psl life as a junior doctor tu, try to make it as detail as possible k! and as honest as possible too!

    nk prepare awal2 before masuk ke alam kedoktoran. T_T

    gudLuck in ur future!

  15. salam..
    tertarik dgn main salji tu..kalu p oversea smpai di mesir camne??kat cni dah le xde salji..debu dgn tahi2 himar byk la..nk ke budak2 ni datang..kita boleh tahu mengenai sesebuah negara tp kita kena mengalami sendiri baru kita boleh kenal ape yg ada di negara itu..
    so hargai lah di mana anda berada..kita semua ttp menuntut ilmu Allah taala..yg berada di oversea..kutiplah pengalaman dan ilmu sebyk mgkn utk kita jdkan taudalan di negara sendri..

    sekian wallahu’alam

    mesir main pasir. hoho.

    takdela, mesir ada tarikan yg tersendiri – bumi anbiya’. Tinggi expectations tu. Lebih tinggi dari expectation “main salji” yang ada kat european country. Kalau setakat nak gi Mesir sbb nak merasai “bumi anbiya'” sahaja, adakah kekuatan itu cukup untuk bertahan 5 tahun kat sana?

    macam “nak main salji” la. once u dah “main salji”, then u’ll be bored. sama macam “nak gi mesir sbb nak rasa asob”. bila dah minum asob sekali, 2 kali, berbelas2 kali, perasaan tu dah jadi tak sama. T_T

    Oleh itu, mcm niaz ckp, kutiplah pengalaman dan ilmu sebanyak mana pun, walau di mana pun anda tercampak. =)

    ske part “kita boleh tahu mengenai sesebuah negara tp kita kena mengalami sendiri baru kita boleh kenal ape yg ada di negara itu”

    • as salam abg kid..
      suka part bila kata dtg mesir sb nk rasa asob..asob kat sini mmg best..
      mmg hidup kat bumi anbiya best,sb byk program agama dn sebagainya..cuma yg kurang ialah sb sini byk tahi himar.org arb pulak kasar2 dn suka gaduh..dn doktor pula amat baik sekali dgn student malaysia.. :)
      sekian,wassalam…

  16. hehe. rasa cam kite terlebih banyak personaliti plak kan. jgn ade org pening sudah. :P

    banyak personaliti tak apa, jangan hilang identiti diri sudah. =)
    .not following others, but be yourself. easier to be spoken. T_T

  17. jauh perjalanan luas permandangan.luas permandangan luas amalannya.luas amalannya,kuat pegangannya.
    Itu antara yang sering dihambur kepada saya,tetapi takde rezeki,saya tetap di Malaysia. Tapi rezeki lain ada,saya sekrang ni mewah di hantar ke sana-sini di luar negara untuk membuat penyelidikan.Dan saya yakin dengan pndedahn yang berbeza dari tempat asl kita adalah satu pendekatan mendewasakan dan mematangkan pemikiran dan keintelektualan kita. Memang ada pro dan kontranya,tapi syukurlah.Kerana sebaliknya yang berlaku pasti ada tujuan dan sebabnya. Moga di russia terus memberi satu benda baru dan pengalaman yang menarik untuk dijadikan kekuatan dan sumber pengetahuan kid.. :D
    Steady bro! ..hehhehe

    ps:kat sana ada kawan ana gak,nama dia Ridhwan.Dia sekolah SMKA Pedas N9 dulu..k salam..

    thanx! gudLuck gak exam. Bagus akhi yus ni, esok nk exam tgh2 malam smpat lagi on9 tolong menyelesaikn masalah2 agama n persoalan2 hadis kat iLuvIslam! moga Allah permudahkan urusan akhi! =)

    Ridhwan..? Hmm. Mungkin kat moscow agaknya. Takpun di volgograd. Saya di Nizhny Novgorod, sebuah bandar yg agak secluded sket.

  18. Mari kita buat kempen di iluvislam “Kempen Menakut-nakutkan Junior Yang Akan Melanjutkan Pelajaran Ke Oversea”. Hehe. Result JPA dan MARA pun dah keluar.

    Biar diorang takut sampai tak jadi datang. Takdela menyusahkan senior nak cari rumah.

    hehe. kejam btul T_T

    ekceli mmg ade submit artikel ni kat iLuvIslam. sbbnye itulah, result interview diorg sumer da kluar. so depends on editorial board la nk luluskn ke tak. niatnye bukan nk takut2kan, tapi just nk bg diorg dpt gambaran reality yg x seberapa indah seperti fantasi diorg.

  19. salam…leokid,
    sgt menarik post anda bawah tajuk ni….n apa yg awak luahkan tu memang benar…persoalan bagaimana agaknya kita tdk berkesempatan utk melakukan sesuatu pd saat tertentu…..if u dont mind sy ingin terus explore blog awak ni….salam ukhwahfillah

    eheh. sila2 explore. err..blog saya ni caca merba sket. byk history. yg mana baik, ambillah jadi panduan. yang mana buruk, tinggalkanlah sahaja di blog ni agar jadi tatapan insafan saya di masa hadapan kelak. =)

  20. betol3…setuju dgn saifuddin..jangan kasi diorg datang..hehe…
    cakap macam teringin bebeno je diorg nak dtg cni…hoho..
    nasib baek kat sini xde yang nyusahkan senior cari umah..ada asrama..
    setuju dangan niaz jugak.,dah datang sini baru la tau penyakit2 diarrhea,viral infection,bacterial infection,dan macam2 lagi…huhu…senang sket nak tipu dosen2 kalo nak ponteng kelas..hoho..(amalan teman2,diriku baek =P xpenah cuba try test lagi)

    eyt~ jgn la kate camtu. hehe. kat blog saya ni banyak pelawat adik2 yg akan ke oversea nnt!

    ksian nisah, elok2 dia smgt nk gi mesir tu..kecut perut dia nnt. T_T
    et yg dah tunggu masa je nk berangkat ke US tu, nnt kecik hati dgr senior2 ckp camtu. T_T

    realiti tetap perlu dedahkan. tapi tanggungjawab kita jugalah kena bagi support kat diorg, bagi semangat, bagi tunjuk ajar. saya kat sini dulu pun, kalau tak kerana senior ajar potong ayam atau tolong beli ubat itu ini, saya pun fedup kat sini! =)

  21. wa~ panjangnye entry.HE.
    menarik jugak dgr pandangan org.tak komen bnyak. cume nye semoge budak2 y di hantar kerajaan ke luar negara nie, terus buat y terbaek.insyallah.

    aminn..

  22. ngee~~~
    mintak maaf ye adik2ku sekalian…
    that is just what the worst you could expect…(itu tergantung pada negara masing2 ya..jadi nga perlu risau macem2..=p)
    maybe i am the one that encounter the bad side of this country..hehe…(haha,teruk btol bagi nasehat)
    kat sini kitaorg jeles kat senior,depa bleh balik raye..=)

  23. new zealand lagi kesian…ade oang ckp ‘new zealand is a part of australia’ huhu terhina gile haha

    -sory ek, saje nak menyemak blog anda-

    eheh.tu takpe lagi. ade org pernah tanye saya “papua new guinea” ngan “new zealand” tu same ek? 0_o”

  24. Assalamualaikum

    Syamir,

    Teruskan perjuangan kalian di bumi Russia. Kesulitan dalam hidup sedikit sebanyak akan mengajar kita semua agar lebih matang dalam merencana masa depan. Doa saya agar batch ini semua pulang dengan jayanya insyaAllah. ~~Saya sendiri pun x ingat kenapa saya dan suami dulu nak sgt pergi overseas ehehee..~~

    sumbangan dan sokongan dari pihak kerajaan (especially $$$) sangat2lah membantu. hehehe..

    pn.munirah, saya rasa kena expose jugak la kat junior2 realiti hidup kat oversea ni. ramai yg expect indah2 je, bygkan yang baik2 belaka. yg hakikat kena juga tunjukkan, agar diorg dapat bersedia dan betulkan kembali mindset n nawaitu diorg sebelum datang ke sini. T_T


    untuk pengetahuan pembaca, Puan Wan Munirah merupakan pegawai Russian Program MARA Bahagian Tajaan & Latihan bertempat di Tingkat 3, Bangunan MARA Kuala Lumpur. Fotopages beliau boleh dilawati di http://unie80.fotopages.com/.

  25. assalamualaikum..

    1st time baca ur blog..
    terjmp kt iluvislam..:)
    just nk ckp,biasalah mula2 dpt twrm ke ovc mmg seronok…
    seronok sbb tk tahu apa yg menggu didpn..huhu..
    tp berada kt sini -mesir- mmbuatkn sy lebih mghargai semua bnda…
    betol la..sy setuju ngn apa yg awk tulis tue..:D
    btw,sy rasa kita berkongsi trkh lahir yg sama :D

    owh? dengar kata 2 org yg berkongsi tarikh lahir turut berkongsi pemikiran dan pandangan yang serupa? nampaknya betul la kot? hehe (juz mengarut, of course!)

    ps: rasanya anda org yg ke 3 saya jumpa lahir pada tarikh yg sama dgn saya! jom kita pakat2 wat reunion sambut birthday sama-sama kat malaysia nanti. muahaha.

  26. erm..i luv to read ur blog..hehe
    tu la.tepikir gak “best ke duk oversea?”
    nyway..i dgr jer la pndapt2 anda2 andi2 yg ada pnah di sana..
    ana di sini mmg x berpluang..hehe
    erm..keep bloqqing kid..
    gud luck!

    gudLuck in ur future too, zaty! =)

  27. time kasih kpd abg “leokid”(lol) krn post sebuah artikel yg mmg sdikit sbnyk mmbantu adik2 mmbuat keputusan, nak blaja local or oversea..

    buat pengetahuan abg leokid,saye ditawarkan oleh MARA program PRA U RUSSIA,kursus engineering…kalu lepas program ni,saye akan blaja kat MOSCOW AVIATION INSTITUTE..

    tapi saya tolak tawaran ni..

    antare sebabnye,
    1.saya xsanggup nk blaja bhs rusia…kegagalan sy utk menguasai bhs arab dlm mase 5 tahun ckup buat sy serik(salah diri sndri jgk).. wlupun blaja kat Rusia dlm BI,tp nak cakap ngan org2 kat sane kene bhs rusia jgk.. ni la antara sb mengape awal2 lg sy xmintak engineering kat perancis or jerman..mintak australia,tp dpt rusia la pulak..he he..

    2.tiap2 hari sy tgk cuaca dunia dlm berita,purata suhu Moscow purata sub zero..sy ni mmg xtahan sejuk..kat Malaysia ni pun xtahan sejuk…

    3.Moscow merupakan bandar paling tinggi kos hidup,mengatasi Tokyo dah..rsenye duit MARA tu xleh wat joli skit2 kat moscow tu..hehe

    4.Isu Keselamatan. Tau2 je la keadaan Rusia kat “belah2 selatan tu” dah penah masuk ke Moscow. dari mafia hingga ke skinhead yg ske pukul org asing & samseng.. wlpun xpenah merase sendiri,tp itulah yg diakui oleh media & org Moscow sndri..fuh..mencabar tu..

    jd sy decide nk blaja local je..payah jgk blaja kat oversea,tkt xleh nk konsentret kt studi.. melepas la cite2 nak tgk Red Square,bangunan kubah2,emas2,black bread,ngorat awek rusia..etc.heeheuehueeu… lps bace artikel abg leokid ni,rse kesal tu kurang ah..

    tq veri much.. (comment ni sbnrnye lbh krg je kat iluvislam. lol)

    err..panggil saje “kid”. -_-”

    Pengajian ke Moscow Aviation Institute merupakan sebuah program baru, yang mana penghantaran pelajar ke sana bermula tahun 2005 (kalau tak silap).

    Moscow “belah2 selatan”? Eheh..tak tahulah saye. =p Maybe ade rakan2 dari moscow yg nk komen pasal mende ni? -_-”

    Anyway, gudLuck in ur future! =)

  28. salam perjuangan…

    ini pula perkongsian pengalaman ana setelah dibuat perbandingan setelah belajar 5 bulan di local universiti sebelum belajar 5 bulan di indonesia…

    kelebihan oversea

    -lebih berdikari
    -memahami budaya orang lain
    -penguasaan bahasa setempat
    -mensyukuri nikmat sebagai rakyat malaysia

    kekurangan oversea

    -imegresen cerewet
    -kos hidup tinggi
    -jika ada keuzuran atau kematian susah hendak pulang segera

    part imigresen cerewet itu amatlah setuju..

    belum dilihat lagi pada cerewetnya imigresen di sini. -_-“

  29. haish budak kecik ni!
    Baru tadi saya rasa menyesal menceritakan kelemehan diri sendiri..
    Hee~

    Kalau teringat kene bersin ke?? Takde significant dalam medical field langsung pon. Kalau ada sila buktikan, itu hanya cerita orang tua-tua. Hahhaa..

    p/s: mungkinkah feromon?

    owh..tidak2. feromon cuma stimulate olfactory nerve.. begitu juga bau2an lain. in fact, olfactory nerve takde kaitan dengan mekanisma sneezing. malahan, sneeze adalah effect under trigeminal nerve.. kita bersin setelah menghidu something sbb bila external stimulat reacts dengan nasal mucosa, menyebabkn terhasilnya histamin. histamin yg stimulate nerve ending CN V tu, resulting in sneezing. sbb tu org yg ade allergic reaction biasanya bersin tak henti2. hehe.

    as shown by ACHOO syndrome, optic nerve do have the ability to “excite” / stimulate CN V. So maybe other part of brain associated with certain type memory – amygdala, hippocampus or mamillary corpus, and also the emotion – limbic system (?) also have the ability to stimulates the effect. (Ade ke orang happy/sad sgt smpai terbersin-bersin? -_-“) Contoh macam kita menangis teringatkan sesuatu, the emotion itu pusatnya di limbic system tapi boleh smpai influence the mechanism of crying, which is something physiological! Yet, the pathway correlates the emotions and crying action is unknown to the scientists!

    there are a lot of medical mysteries, ya know! =)

  30. fuh, byknya komen..T_T

    aah, cian nisah kecut perutku.. haha… T_T
    dh la x lama lg ni… ^.^

    post paling popular ni… huk3 ;p

    heheh. persiapkan diri, nisah! blaja buat kek pandai2, nnt smpai kt egypt boleh buat kek untuk kwn2! =)

    agak ar..popular. -_-” kalah post kontroversi psl astronaut aritu. malah, kalah post psl interview tu! saya pun terkejut! 0_o”

  31. ye ke?
    huhu..no comment..bergantung la kot..
    boleh je klau awk nk blanje..huhu..:D
    n klaulah sy pulang ke msia thn nie..:)

  32. kt mana2 pon sama je…yg penting niat dan hati….dan x lupa semngat juang yg tinggi…tp satu yg buat sy sedih, bdk2 U yg local ramai yg makin rosak…dan yg oversea, makin ramai yg kembali ke jln yg benar…pelik kan?…this is my personal view..tak taula kalau ada yg xsetuju…

  33. terima kasih abg kid..kerna telah memberi satu impak yg maksima dengan hanya menyempaikan cerita yg menyentuh hati itu..
    saya terkedu tatkala membaca luahan rasa, kenyataan hati abg kid nih..
    hmm, itu mungkin di russia..
    ”Sesungguhnya Allah tidak akan membebani hamba-Nya dengan bebanan yg tidak mampu ditanggung oleh mereka”
    Abg kid igtlah kata2 ini..
    saya pon takut gak.. huhu..mane la tau, kot2 diizinkan Allah, saya lak berangkat ke Aussie.. but, 2 thn lagi la..

    erk. panggil kid je dah cukup. -_-”
    betul2. dugaan kat sini hebat, dan cabaran kat sini kuat. that’s why once kita dah mengharungi cabaran ni, kejayaan tersebut akan lebih manis rasanya. ^_^

  34. woh, sedap mung ader orang panggil abang lagi.tiner pulok tu.huhu.
    tambang nok gi rusia berapa ribu?

    aku lg brahi kalu org panggil “kid” jah. heheh. tmbang nok maghi sini? depends on la. kalu musim autumn gitu lebih kurang rm3000 pegi balik.

  35. Tabah kid! Anta kuat..hm,betul. mgkin tu sebab kenapa anta terpilih utk ke sana.
    “Bila di sini, baru terasa betapa nilai sebatang serai itu menjadi penentu standard kesedapan sekuali rendang”….yg ni falsafah chef ke? hehe..but,amat bermakna.
    Moga terus dikurniakan kekuatan dr Allah..

    hehe. saya ni seorg yg agak perfectionist. termasuklah dalam masakan!

  36. nampaknye blog ni sangat mendalam bg sume owg.
    dan mungkin anda menyesal untuk blaja di sini
    dan membuat kan pelajar2 yg ingin blaja di overc patah semangat
    kenapa kerjaan@mara hntr pljr2 pi luar negara
    sbb nak suruh diowang berbakti untuk negara!
    mmg tak dinafikan bahawa U negara ada juga kelebihan tpi kite baru nak membangun
    u di luar negara tu da terlbh maju dari kite,so kite kena amik ilmu yg ada bg memantapkan malaysia!
    sungguh kesal kerana blog ni seolah2 menghasut anak2 muda mlysia untuk menyambung pljrn ke luar negara..
    sy jugak bakal ke russia dlm bidang engnrg pada bln 6 ni.
    semoga Allah merestui perjuangan saya.

    menyesal? kalau saya menyesal, sudah lama saya patah semangat.balik malaysia je. heheh. boleh baca kat post saya tahun lepas ni –> Medic : Satu Penyesalan?.

    jika ditanya kepada pelajar2 spm, “kenapa hendak pergi ke oversea?” saya rasa tak de org yg nak jawab -“sbb saya nak berbakti kepada negara!!”.(anda sorg la kot.) “Berbakti kepada negara” itu sendiri terlalu subjective, adakah anda mencadangkan mereka yang tidak ke luar negara bermaksud mereka tidak berbakti kepada negara?

    russia, engineering. ke MAI lah maksudnya. jangan risau, senior2 kat sana baik2 belaka. saya tidak akan menggula-gulakan anda dengan keadaan di sana, namun ambillah nasihat saya itu – expect the worst. =)

  37. ada sdkt keslhn dalam ayat..
    sungguh kesal kerana blog ni seolah2 menghasut anak2 muda mlysia untuk TIDAK menyambung pljrn ke luar negara..

    sungguh rendahlah intelek beliawan negara kita sekiranya pandangan PERIBADI satu blog, satu individu ini sahaja sudah cukup untuk mengubah pendirian mereka yang akan menentukan masa depan mereka. adakah anda menganggap pembaca blog saya bodoh2 belaka? =)

    oh ya, saya ada letak sket tambahan kat ending artikel ni. pada awalnya part tambahan tu ade kt iluvislam tapi takde kat sini sbb sy ingt anak2 muda malaysia ramai kat iluvislam dan yg kat blog sy ni khusus untuk pembaca2 tetap saya sahaja, tp nampaknya kena sertakan jugak part tambahan tu. T_T

  38. adeh, kontoversi sgguh post ni… T_T

    p/s: nape ngan bayah ni? T_T

    takpe, itu pendapat peribadi dia saya takleh nk halang sekiranya dia berpendapat sedemikian.

    kalau ada di kalangan anak muda yang patah semangat nk ke oversea disebabkan artikel ini, saya mohon maaf awal2. yang masih2 berkira2 nak buat keputusan tu, pertimbangkanlah keputusan anda sewajarnya. rujuk pendapat ibubapa (yg terpenting), guru2, dan org2 lain. beristikharahlah. andai dah membuat keputusan nak juga ke oversea, maka persiapkanlah diri dengan iman, dengan ilmu dan kekuatan. kami kat oversea ni sentiasa mengalu2kan kedatangan kalian! =)

  39. tahniah!
    segala pengalaman amat penting utk mASA depan anda
    trust me..

    saya kt france for 5 years
    saya gunakan pengalaman lama utk dptkan 10k a month

    teruskan usaha anda

    10 thousands of reasons of why u should go to oversea!! (it’s per month, i remind u all!)

  40. sometimes, i come back to this place so that i ‘can come home again’ because nothing beats the feeling of touching down on KLIA. wheee. tak sabar nak balik. how are the games going in Nizhny?

  41. ko duduk russia, dan russia tidak mewakili “oversea” secara menyeluruh. aku dah duduk oversea dekat 3 taun (bukan russia), tapi aku rase amat bahagia dan lebih tenteram. dan aku lebih suka cuaca kat sini. bukan nak jadi lupe daratan, tapi aku cume nyatakan preference je. memang la hidup kat malaysia best sebab ade makanan dan keluarga, tapi bile ko dah abis belajar nanti, ko enjoy la bende tu puas2 sampai akhir hayat. pengalaman duduk negara orang ni cume datang sekejap je.

    aku hormat pendapat ko tentang Russia, tapi tolong jangan generalise kepada semua negara. Jangan sebab ko berdendam kepada MARA sebab hantar ko ke sebuah negara yang ko tak suke, terus ko kata kebanyakan pelajar luar negara hidup dalam keadaan perit (bak kata ko, EXPECT FOR THE WORST).

    Russia is Russia. So aku cadangkan ko tukar tajuk entry ni kepada “Best ke duduk Russia?” dan sume perkataan “oversea” dalam blog ko ditukar kepada perkataan “Russia”.

    Lainla kalau ko dah try duduk kat lain-lain negara dan semua negara tu sama cam Russia. Baru aku leh terima kenyataan ko.

    yeap2. setuju dengan pendapat anda. mmg dah ade yg tegur pun psl benda ni. that’s why awal2 saya dah sebut kat atas tu, artikel ni berdasarkan pendapat dan pengalaman PERIBADI saya je. =)

    Woo…berdendam dengan MARA?? Jgn kate camtu, nmpak ke Pn.Wan Munirah mau saya dipanggil balik! Saya mmg pilih ke Russia pun. Kaunselor saya dulu byk cerita pasal russia. Punyala semangat saya nk ke russia, smpai time interview habis segala maklumat psl Russia saya hafal! Mind u, saya dtg ke Russia under Skim Pelajar Cemerlang, iaitu time org tengah chuak tunggu result SPM saya tgh wat preparation program dah pun.

    Saya tak suka Russia? Maaflah, tiada pun rasanya saya mention kat artikel tu yang saya tak suka Russia. Tak suka makanan russia adalah, kat salah satu komen tu. Jawapan bagi tajuk artikel ini pun saya tak sertakan. Sengaja saya tinggalkan tergantung, untuk pembaca nilai sendiri. Kalau ditanya saya, secara peribadi saya bersyukur dihantar ke Russia. Kenapa? Kena datang sendirilah kalau nk tahu. =)

    Pasal tajuk, tak perlulah saya tukar. Nampak catchy sket. Rasanya budak2 sekolah menengah pun boleh faham, russia is oversea tapi oversea doesnt mean russia alone.

    Since ramai yg komen kt saya, maka saya akurlah, saya edit sket kat awal post ni dengan meletakkan disclaimer dan objective saya menulis artikel ni. Walaupun secara indirectly saya dah masukkan disclaimer saya dalam article tu, tp nmpaknya tak semua org boleh notice. T_T

  42. salam…
    hurm good posting na…
    anwy tiap org lain pndapatnye kan…
    n it depends pada cara n gaye hidup seseorg itu…
    kalo mcm jenis org yg hidup xkesah halal haram tuh…
    mmg akan senang dan seronok la hidup kt luar negara tuh…
    but for those yg mmg teliti bab agama ni akan rase sedikit terbeban dgn kehidupan di oversea…
    tp dari situ Allah nk uji tahap kesabaran n keimanan kite…
    Allah xkn membebankan sesuatu kalo yg tidak mampu ditanggung umatnya…
    so kalo kite dh berada kt luar negara it means yg kite ni kire bertuah dan dipilih Allah utk berjuang dan di uji..
    sesungguhnya Allah kasih kepada hamba2Nya yg sabar dgn ujian..

    alhamdulillah eka pon skang berada di luar negara…new zealand..
    baru je lagi n rase beban tu ade jgk…
    cume bile difikirkan balik…
    semua atas kehendak sendiri..
    mmg diri sendiri yg beria nk dtg belajar kt sini…
    mmg xdinafikan dulu ade gak terdetik nk dtg blaja sini sebab new zealand org kate cntik environment die…
    tp lame2 tuh baru sedar n niat kene betolkan nk dtg sini..
    blaja kerana Allah insyaAllah segala dipermudahkan..

    bab makanan mmg susah sikit nk cr…
    n kalo nk difikirkan mmg complicated sebab nk kene teliti satu2 ingredients makanan tuh..
    last2 masak jela slalu….kdg2 je makan kt luar kt kedai yg diiktiraf jabatan agama kt nz ni…
    kepada penulis syabas la ade peningkatan dlm bidang memasak…
    xlame nnti boleh jd chef…hehe..

    hurm tapi ape2 pon..
    kepada adik2 yg ingin melnjutkan pljaran tuh leh amek iktibar dr pngalaman penulis ni but then jgn lupe buat solat isthikharah mintak petunjuk dr Allah sebab hanye Dia yg tau ape yg terbaik utk kite n ape yg tidak baik…

    sekian..
    wallahualam.. =)
    ~ekac0mey~

  43. slm ta’aruf …

    sebnanye saye ade satu teori yg dh lame sy fikirkan … bukan teori la tp just a thought

    manusia ade ability to adapt ape2 yg berlaku repetitively di sekelilingnya … bhs mudahnye dah lali atau pepatahnye alah bise tegal biase … either bende tu disukai @ tidak …

    cthnye klu kite rase dok oversea awalnye byk cabaran, then b’lalunye masa kite dh boleh adapt dgn sgl ujian & dugaan akhirnye kite akan rase best dok oversea …

    klu bende yg kite suke eg dgr satu lagu ni … mgkn kite akan layan byk kali smp akhirnye kite pun rase lagu tu dh x brp best … sdgkan asalnye kite akui lagu tu mmg best … cube relatekan utk sape yg studi locally …

    but u know what … yg mahal nye adlh bile kite blaja how to cope n adapt with ujian2 dlm hidup kite … kat situ nilainya bg saya yg menambah kematangan dlm berfikir.

    btw … satu bende yg saya rase agak btul juge. student yg blaja di oversea akan mula berfikir utk kembali pada nilai2 islam (mostly, even not all) … while yg studi local pula mula hanyut (again, not all!) … mgkn kite boleh pk yg ni pulak … ape kes, aiyark … malaysiaku ???

    agreed with u that kite perlu betulkan persepsi2 mrk2 yg ingin dtg ke oversea …

    siiru ‘ala barakatillah

    setuju dengan saudara.

    teori itu bukanlah baru, malah saya pun tengah belajar pasal benda tu dalam subjek physiology skrg ni. =). Terdapat byk teori/mekanisma berkaitan yang saudara sebutkan tu, contohnya Conditional/Unconditional Reflex, Dynamic Stereotype, Anokhin’s Functional System of Behavioural Act dan lain2. Sepatutnya teori ini akan kami pelajari dengan lebih mendalam ketika subjek Psychology di tahun kelima nanti, namun physiological basis ke atas teori2 tersebut telahpun didedahkan di dalam subjek Physiology..

    Berkenaan yang kembali ke nilai2 Islam itu, ia bersangkutan dengan point “menghargai apa yang tiada” yang saya bawakan dalam artikel tersebut. Berlainan di Malaysia, bila kat sini baru pertama kali rasa “kehilangan” akan nilai2 Islam tu. Masjid2 tak sebanyak kat Malaysia, wanita2 bertudung jadi minoriti, tiada ustaz2, tiada lagi kedengaran azan dan sebagainya. Benar2 terasa kehilangan “Islam”. Baru terasa betapa pentingnya “Islam” itu. Justeru timbul inisiatif di kalangan student yang timbul kesedaran ke atas nilai2 Islam ini untuk saling ingat mengingati antara satu sama lain. Interaksi ini semakin develop, pantas tumbuhnya organisasi2 pelajar2 Islam luar negara (seperti PPIM di tempat kami). Berlainan di Malaysia, mungkin kerana tidak terasa akan kepentingan nilai2 Islam ini serta pemikiran “orang lain ada” dan “aku tidak pedulisma”, menyebabkan ramai yang tak kisah akan pentingnya penghayatan nilai2 Islam? Wallahua’lam.

    syukran kerana melawat.

    ps: ske part ni “… yg mahal nye adlh bile kite blaja how to cope n adapt with ujian2 dlm hidup kite … kat situ nilainya bg saya yg menambah kematangan dlm berfikir.”

  44. assalamualaikum.. tuan kalu g overc mkn megi rase-rase cukup ke??
    =)
    neway, gud luck dalam menempyuh alam sebagai pelajar n doc k!
    Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.. TaNgO KiLo!!~inzam06

  45. assalamualaikum.. tuan kalu g overc mkn megi rase-rase cukup ke??
    =)
    neway, gud luck dalam menempyuh alam sebagai pelajar n doc k!
    ~Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan..~

    thanx!

    teringat satu pepatah lama:

    meninggi diri jangan sampai jadi riak, merendah diri jangan sampai jadi hina. =)

  46. baguh perbincangang gining, banyokkan lagi post2 kontroversi lagu ning. at least mung bleh mempersiap diri mung jadi pemimping masa akan datang. Mesia ning, kalu berbeza pendapat sikek, gomo, dok ngaku sedara la, mender la. Namer jer islam.wat malu jer. Nok kutuk orang atah kena masuk penjarala, inila. mender gining. Patutnya perbincangan gining dipandang secara positif, at least mung tekgi, bleh jadi pemimpin yang mmpu berhujah, bermusyawarah dengan baik.
    Btw, ader saper2 hok ambik belajor economics dan business dok sining?

  47. ~ahaks

    baru merayau2 kat sini. Nampak entry yg panjang nih, ana baca jerlah.. sbb sound interesting. I assume that u r adapted to ur lifestyle there.. congrate..

    nway, dah abes study, balik mesia..
    berkhidmat utk rakyat..
    p sana pn pinjam duit rakyat… ^_^

  48. To LeoKid,

    Artikel ini bagus bagi mereka yang bakal dan ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara. Seolah-olah awak telah memberikan sedikit sebanyak asam garam yang bakal dilalui kepada mereka-mereka yang memerlukan.Cumanya, ada part dalam artikel ini kadang-kadang terlalu negatif.

    To all,
    Saya tidak pernah belajar ke luar negara. Malahan saya sendiri hanyalah antara ribuan lulusan universiti tempatan. Banyak kelebihan belajar diluar negara daripada universiti tempatan jika dilihat dari kecanggihan teknologi dan silibus. Seharusnya, pada mereka-mereka yang terpilih, perlu lah sangat bersyukur. Dengan kata yang lebih tepat, kepada mereka-mereka yang dapat menyambung pelajaran di dalam mahupun luar negara.

    Apa yang penting ialah persediaan mental dan fizikal. Hidup di negara bukannya mudah, apatah lagi bila kurang/tiada kenalan yang boleh membantu disaat-saat getir.

  49. assalamualaikum..
    fuuyoh~
    pnjg giler article ni..

    okaylah, mira pun nk comment gak kt cni..walaupun mira msih kt high school, tp mira pun ade thoughts about this thing…

    sejak kecil, mmg mira brcite2 utk study kt over-c, especially kt UK @ jepun..always wntd 2 go 2 these countries..
    ekceli (tgk, kn dh ikut mcm kid -_-“), mmg byk bnde nk dipikirkn bile b’ckp bab nk study kt over-c niyh…
    ttg bahasa, makanan (halal & haram), lifestyle and mcm2 lg lah..
    terutamanya tentang AGAMA, that is Islam…
    that is y, sebelum ape2 hal, kene buat prep dulu..supaya x delah culture shock bile dh fly ke over-c nnt…

    at least, bile dpt gi over-c niyh, kita bleh blaja mcm mne nk survive di tmpt org..experience bnde yg x prnh ade kt tmpt kite d negara org…then, from the experience, we can learn something new and adapt it into our daily life..

    anywayz, good luck 4 d next 4 years in russia..doa kami sntiasa mengiringi kejayaan kid & other students in over-c as well..

  50. sory if i link you without ur permisson. Suka baca pengalaman orang tambah2 kat luar negara. At least bila kita ada kat sana boleh tau sket2 gambaran kat sana. Boleh tambah pengetahuan =) Walaupun tahu nadia ni takkan sampai kat sana, tapi suka la tahu sumer benda. Tak tahu kenapa.

    p/s: pernah pergi jerman? dengar kata orang jerman sombong2. Betul ke?

  51. um..sya agk memahami perasaan kid..sbb sya pn rse pglmn yg sme cm kid..truje ble dpt offer g ovrc..tp x sgke dpt ngra ni..hehe.egtkn evrythin will be fine kt cni..tp len lak yg jdik..lg best duk kt msia..agk myesal g cni.. egt hrpn mak ayh n smgt tok bjaye jew tok trus hdup kt cni,,hu3.. life must go on..myb da ditkdirkn sya blaja kt cni..x sbr nk blik msia..pddal bru sbuln kt cni..hehe..

  52. sory masuk ja ur blog..’ter’masuk n then interested tambah2 bila tgk tajuk sal oversea nie..sya nie baru ja 2 bulan++ kat us tapi dah mcam 2taun perasaannya!haha..mang setuju sgtla duduk oversea nie xseindah yg disangka..tambah2 kalau tmpat tue xamai muslim..
    dah byk x pk nak balik msia ja,blajar kat local u..
    tapi xpatot la plak,setiap kejadian tue da hikmahnya n Allah dah tentukan pa yg terbaek ntok kita..gud luck eh!=)

  53. salam~
    actually,i am following your blog:)(tp x bce sume lar..)heh~
    but 2day bace your latest post~d summary~then,ter’intersted’ kat dis one…
    erm,as spm cndd8 2008,mmg lar teringin nk fly rite..(i’m thnkng abt the snow jgk) b4 larr:P
    but,now on,aftr reading yours,m8 me think3~
    best ke duk oversea??:)
    btw,thnx 4 d exp shared…
    wish me luck in my future~(seems like intrstd in medic)

  54. Salam..
    em.akceli,i do wrote sumthing,tp adik yg nakal dh dlete.. n rsaye,xmmpu nk tulis blk.hehe
    nway,nk gtau yg…. i found u!
    xsgka n bsyukur.. moga bjya ea..
    (tce zu must be proud of u.)

    erm, i am interested in medic. yes,i do.
    n thnks.. dis blog helped me a lot..
    truskn bkarya,,n sy akan jd pgunjung yg setia.hehe..

  55. baca artikel nih seribu kali pown tak jemu2. hehe. xD
    sangat membantu arr artikel nih abg kid.
    insyaallah, akan cube jadik strong from within mcm abg kid.

  56. assalamualaikum..
    bg saya blajar kat oversea akn mngajar kita sesuatu yg xmungkin dpt blajar kat malaysia. contohnya, mcam yg leokid ktakan, kesusahan yg dialami untk solat. kesusahan itulah yg menguatkan semangt kita. ada jugak yg tiggal solat krena xkuat smangt. bukanlah kejayaan namanya klau xsusah..

    wallahu alam

  57. salam…

    ekceli i got an offer from mara 4 medic prgram in russia. sbb tu sy kna blk dr plkn [xsmpat dpt elaun T___T].
    sy ragu2 jugak…
    lps ke result spm sy nnti?
    klu spm xok,sy kna tendang ke?
    leh x sy dpt result yg ok time preparation?
    u mana sy akan dapat?
    suma cam mambelenggu..
    tp time sy baca blog kid,sy maken determined lak~
    xtau la…mgkin sebab sy jenis suka sahut cabaran
    tp tu la…sy ni perempuan
    so evrything seems a lil’ bit…scary

    wsalam, cik waheeda.

    all the best. u’re not the first spc russian yg contacted saya. ade gak candidate laen contact. dun worry, inshaAllah xde masalah punya. hehe.

  58. i love to read your story.it’s really exciting.i think u be a writer rather than being a doctor.haha.kidding.i’m a post spm student and now applying for mara scholarship for stdying mdic at ovrseas too.maybe i will go to russia just like u.insyaAllah.ur stories here have given me a lot of knowledge about the bittersweets of stdying at ovrseas.thanks for that.maybe i can prepare myself to face all these things after this.pray for my success ok.thanks a lot.

  59. Assalamualaikum..

    wahh.. mula2 nk baca artikel ni dh rasa malas sbb pnjang sgt.. tp lpas baca.. fuhh.. kita memg ada prasaan yg sama.. memandangkan saya pn study kat moscow.. baru 1st year.. tp prasaan perit tu memg sgt2 la ada dlm jiwa.. peritnya di moscow/russia memg bnyk mengajar erti sabar, berani etc..
    maybe saudara xrasa lagi kehilangan seorang insan yg tersayang kan time kat Russia..
    Tapi, saya baru stay kat sini xsampai 7bulan, dah rasa smua tu.. hanya ALLAH yg tahu prasaan seoarang hamba yg xmampu nk cium tgn ayahanda yg tersayang di saat terakhir arwah..
    tapi, smua tu berlaku mesti ade sebab dia kan.. so, be strong! :)

    thnx 4 dis article.. mean to much for me :)

    • Waalaikumussalam, Fikri.

      Kadang-kadang, kita tak terfikir pun mengenai perkara ini sebelum atau semasa kita melaluinya. Hanya setelah selepas kita mengharungi segala liku-liku hidup ini, dan kita melihat kembali perjalanan hidup kita secara retrospektif, baru kita benar-benar dapat menghargainya.

      Artikel ini saya tulis ketika saya di tahun kedua, syukur alhamdulillah kini saya dah hampir menamatkan tahun kelima pun. Mengenai kembali segala keperitan yang dilalui, susah payah dsb, membuatkan saya tersenyum kembali.

      Fikri mungkin masih di tahun pertama, dan telah diuji Allah dengan ujian yang getir. Namun perjalanan Fikri masih panjang. Tempuhilah dan harungilah dengan tabah serta penuh yakin kepada Yang Esa, kerana dalam masa yang singkat, seakan sekelip mata, lima tahun akan berlalu dan Fikri akan berada di tempat saya iaitu di tahun kelima, mengenang kembali life ketika 1st year. =)

      Cherish the moment – kesedihan, kegembiraan, ketakutan, kebencian dsb – semua itu will shape you and will determine who you will turn out to be in the future. Semoga Allah merahmati.

      Wassalam.

  60. salam :)

    dulu baca article ni tak habis sbb igtkan pnjang sgt [hehe sorry ;p]
    tp bila diri sndiri merasa duduk jauh ni, baru few months pun rasa sangat~
    its true what u said, lg seronok dekat malaysia :)
    family, friends ada, cost hidup pun jaaaauh lg murah, waktu solat tetap tu setuju sangat. having a hard time nk adapt awal2 haritu ;p

    tp there’s one thing im grateful being here. banyak sangat benda baru dpt belajar. and duduk tempat orang buat kita lebih nak menjaga diri. mungkin sebab minority kat sini, takut terikut ikut mereka yg majority kan. hehee ;D

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s