Mou Sukoshi..

 

First time dengar lagu ni masa tengok anime Midori No Hibi. Tapi tak perasan lagi lagu ni. But then, bila ternampak kat blog anakkawi pasal lagu ni, tertarik pulak. Terus cari kat internet, untuk download. Puas cari kat laman web itu ini, tak jumpe gak. Last2 cari kat torrent, jumpa pun! Heheh.

Saje nk kasi lagu ni kat korg. Since sejak akhir2 ni ade gak org sound aku, asyik lagu nasyid je! Hoho. Nak wat camne dah aku byk minat lagu nasyid. T_T. Tapi yelah, aku promote lah sket kat sini lagu jepun ni, tajuk dia Mou Sukoshi (A Little Bit More). Dari anime Midori No Hibi. Mesti ramai peminat anime dah penah tengok citer romantic comedy ni kan?

Midori no Hibi (Midori Days) mengisahkan pasal seorang gadis ni, Midori Kasugane, yang minat kat seorg lelaki kat sekolah dia, Sawamura Seiji. Terkenal dengan gelaran “Devil’s Right Hand”, Seiji ni seorg gangster kat sekolah dia. Tapi Midori ni tak berani nak luahkan perasaan dia kat Seiji. So, one day, dia ditakdirkan bertukar menjadi tangan kanan si Seiji ni! So impian dia nak hidup bersama Seiji ni tercapai (walaupun dlm keadaan yg pelik -_-“), maka bermulalah kehidupan dia bersama dengan si gangster, Sawamura Seiji..

Awas, spoiler! Since lagu ni merupakan lagu ending anime ni, ia mengisahkan pasal Midori yang akhirnya putus asa. Although impian dia nak bersama Seiji tercapai, walaupun dengan menjadi tangan kanan dia, tetapi dia tetap tak dapat menawan hati Seiji. Seiji tetap tak sudi menerima dia. Huhu. T__T Akhirnya dia berputus asa, lalu kembali menjadi normal..malah dia hilang semua memori sepanjang menjadi tangan kanan Seiji. Kinda sad, isnt it? So this song time dia dah nak berputus asa dah.. dah tension sgt2. Dah tak tahu nak buat apa lagi dah, nak ambil hati Seiji ni. Dia dah buat macam2, menjadi tangan kanan Seiji, kaitkan scarf kat dye, etc etc tetapi dia rasa seolah2 dirinya hanya menyusahkan Seiji sahaja…In the end, dia rasa Seiji hanya menganggap dia sbg tangan kanan Seiji sahaja..T_T (jgn risau, ni bkn ending betul dia. hoho)

Midori: To you I’m just a right hand, no matter how long I’m around, aren’t I?
Seiji: You know… After all, we can’t stay like this forever, right?

So, enjoy lah lagu ni. Dan animenya juga, kalau anda dapat cari! Best sgt anime ni, boleh dikatakan agak legendary lah bagi diri aku. Heheh. Ni antara anime first yang aku pernah tengok dari awal sampai habis. Memang yang first pun.  Aku sertakan kat sini YouTube dia, dan kalau nk download lagu ni boleh klik kat Box.Net sebelah kanan ni.

Klik “Terus membaca ‘Mou Sukoshi’..” kat bawah ni untuk tengok lirik lagu tersebut (Romaji) serta translation English dia!


Mou Sukoshi.. Mou Sukoshi..

Artis: Atsumi Saori, for anime Midori no Hibi (Midori Days)

Soshite kizuita toki ni kangaeteru no wa kimi no koto de…
     When I noticed I was thinking about you…
Sore ga sugoku hazukashikattari
     I felt very embarassed
Sugoku iyadattari omoete
     And I really hate that feeling
Sore wa boku ga kimochi wo tsutaeru koto ga kowai kara de
     That’s because I’m afraid to convey my feelings

Atama de osaetsukete mo kokoro ga dousuru koto mo dekinakute
    Even though I suppress it in my head I can’t do anything about my heart
Autabi ni kimi ni satorarenai youni
    I don’t let you notice it when we meet
Itsumo to kawarinai youni hanashiteru tsumori de
    So it can be normal how I plan to talk to you
Yoyuu mo nakute kurushiku natta boku wa
    To act so composed has started to hurt
Kimi ni uso wo tsuiteshimau… dakedo
    Lying to you I will put away… but

Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Kimi no kokoro ni chikazuitara
    If I can get closer to your heart
Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Ima kono toki ga kienai youni
    So that this moment won’t end
Douka kamisama boku ni yuuki wo kudasai
     Please God, give me courage

Soshite omoiagunete mo kakkou warui dake no boku de…
    When I’m alone with my bad crazy thoughts
Kimi ga dou omotteru no ga ki ni natte mo
    I worry about what you think of me
Ippo mo saki he sumanai wakatteru tsumori de
    I’m sorry I stepped forward to try to let you know
Jibun jyanai you na mune no moyamoya ga
    I’m not myself, I don’t like the fog around my heart
Itaku natte nigetakunaru… dakedo
    Depending on someone else makes me run away… but

Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Kimi no soba ni irareta nara
    If I can get beside you
Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Yoru yoake nai de kureta nara
    Night does not continue once dawn comes
Sabishii toki mo namida wo nugutte ageru kara
    So wipe away your tears when you’re feeling lonely

          Yozora ni ukabu kakete mo hikaru tsuki ga
                    The glowing moon floats out into the heavens
          Tsuyoku mo narenai jishin mo nai
                     I’m not stronger or more confident
          Boku wo mite hohoenda hora ne…
                     See me smiling, look, OK?

Mou sukoshi… mou sukoshi…
     A little more… A little more…
Kimi no soba ni irareta nara
     If I can get beside you

Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Yoru yoake nai de kureta nara
    Night does not continue once dawn comes

Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Kimi no kokoro ni chikazuitara
    If I can get closer to your heart

Mou sukoshi… mou sukoshi…
    A little more… A little more…
Ima kono toki ga kienai you ni
    So that this moment won’t end

Douka kamisama boku ni yuuki wo kudasai
    Please God, give me courage..

18 thoughts on “Mou Sukoshi..

  1. sabagai penggila komik..saya berkata~
    “..kalau cite katun jepon ni, kalau cte budak skola becinta, ending dia mesti hepi ending. Cett~..”

    Kebanyakan yang saya sudah baca, haih cite y boleh diramal akhirannya. xbessslah gitu, selalu ramalansaya betul! (walaupun bes baca)! Hee~ kemudian saya akan melukis part yang paling comel.

    Cite ni bes ke? Adik saya gila cite ni? tapi bab2 jiwang ni, haih..don’t like it much! Nanti hati tak keruan. Baik tok sah. Tak gitu, kid?

    Aduhai.

    p/s: cte jepun baik tgk yang serius, seperti TMD!Real wooo!~ Baru masyukk! (dari taknak jadi dr. boleh tukar cita2! =P

    =)

    real? haha. i doubt that. hehe.

    tp still, citer2 mcm TMD or One Litres of Tears tu deserve untuk diberikan pujian, sbb telah berjaya meningkatkan semangat remaja2 untuk jadi doctor, serta membakar semangat student2 medic untuk jadi lebih serius dlm study!

    still, lagi bagus dari Cinta Medik. Harharhar. Lebih cinta dari mediknya..=p

  2. Baca sinopsis yg kid bagi pun dah jadi kesian kat si midori nih. huhu. anyway jumpa jugak sy cara nak add lagu kat blog, dari blog kid jugak – yg musicbox tu. puas la sy cari kat net tgk2 kat sini ade. mmg dah jd sumber rujukan pulak blog ni heheh.

    adoi abg adzrul, musicbox Box.net sebelah kanan ni simple sangat la. Ada banyak lagi html music player yg best2. huhu. saya guna Box.net tu pun sbb mmg dah provide jd satu function wordpress, saya x perlu install2 or edit2 HTML ape dah..

    secara jujurnya, saya suka guna blogspot satu sebab je – they allow HTML coding. With HTML, banyak sangat benda boleh buat/tambah. If u can properly understand HTML, and creative in implementing it, whoa~ ur blog will be so damn awesome! Dgn HTML, almost all features yang wordpress ada, blogspot pun boleh ada jugak.

    tp still saya suka guna wordpress. hehe. sbb wordpress simple. setakat ni taknak pening2kan kepala dengan HTML ni. sbb tu bagi amateur user, or users with minimum knowledge about HTML, saya suka cadangkan guna wordpress je. sbb kalau bg blogspot pun, diorg bkn reti sgt HTML, so rasa cam a waste pulak. bila dah expert sket guna HTML, then baru la saya syurkan guna Blogspot. Kalau tak reti HTML tapi nak jugak guna Blogspot? Boleh, tapi kena ingt HTML jugak boleh jadi downside, if not properly implemented and main letak sesuka hati. Pageloading jadi slow, banyak sangat benda2 mengarut diletakkan, autoplay itu ini, imeem la, jam flash la..ntah ape2. Last2 semua code bercampur aduk, short-circuit antara satu sama lain and the worst condition – ruined everything. T_T. (bercakap melalui pengalaman, ade je saya jumpa blog kat Blogspot yang jadi camni).

    tengokla bila rajin n lapang sket nnt, saya upgrade/migrate wordpress ni. lepas upgrade/migrate, baru boleh implement HTML. bila dah boleh implement HTML, then habisla satu blog ni saya tweak karang. harharhar.

    adeh nk reply comment tp dah mcm nk jadi post dah pun. T_T

  3. i thought it’s kasugano instead of kasugane? -_-”
    tapi kan citer ni takdelah jiwang mane pun. kalau baca komiknya, lawak woh =D
    one of my favs =)

    aiyak~ yeap2. it’s kasugano, not kasugane. heheh. -_-”

    komik die pernah ade kat Kreko or Arena Komik dulu kalau tak silap. Tak ingat la habis ke tak. Huhu. Dah lama sangat x bace komik.. T_T

    one of my favs too. yet another thing we share in common. ^_^

  4. midori sooooooo kawaiiiiii neeee~!! hehe. sy suka cite anime yg ala2 cinta tak kesampaian camni… tapi, lg best klw dlm versi buku dan dlm bhs melayu. ekekeke.

  5. Menarik gak lagu ni, maksud dia menusuk jiwa, cuma sayangnya saya tak boleh tengok la youtube dia, ni mungkin tempat saya dah banned youtube la ni. Kenala tengok dari tempat lain. Yang penting saya suka citer ni sebab watak-watak dia cute, jiwang tue, hehehe, terpulangla pada siapa yang menilainya.

  6. Kid, lama tak menyapa :) As pun gile komik gak. Kalo baca, boleh khatam in the blink of eye dan tak pandang sape-sape da. Isk3..

  7. laaa…apsal tak mintak kat aku…aku ade la lagu neyh..and i thought it was one of Bleach songs…tak rupenyer… -_-” mane ntah aku amek lagu neyh….lol

  8. and now, i ur help. Pening dah nak tilik satu-satu..semalaman tak tido…

    Sbelum tu, saya suka template background dengan tulisan cerah(macam yang lama T-T). So bila tengok design yang ada, yang macam kamu juga saya berkenan, saya try, try, try..4 jam abes sia-sia.tapi nak ambil..kang kena cop tiru, sabo je la den!

    and now, realy need ur help..(buta wordpress pula T-T)

    1. How do i can add link such saifulislam, iluvislam..etc, etc.. (puas cek sidebar nak add URL ni..rakan blogger kt cni guna blogspot -_-“)

    2. Nak sahkan blog baru ni kat MyBlogLog, and dapatkan semula recent readers..(yang ni pun selongkar sana sini..uwaaaa!)

    3. What blogroll means..? (aduhai~) Dia trap sendiri url?

    4. How to respond comment in the same box of the sender?

    5. Dan bakal soalan-soalan lain..T-T

    Rindu blogspot, dan benci juga! Kenapalah tak kenal wordpress dulu, takla merana gini and kena tuntut ilmu semula…

    1. Untuk links yang di luar area wordpress.com, from the Dashboard boleh pegi ke “Manage” – “Links” and then “Add New”. Kalau untuk link ke blog2 wordpress yg lain, boleh add kat blogroll je (soalan 3).

    2. Untuk MyBlogLog, gi kat sini Add New Website. Nak dapatkan balik recent readers? Kena panggil diorg gi situ balik la, da name pun website baru. Hehe.

    3. Blogroll adalah special features untuk kalangan blog2 wordpress. Satu yg saya suka pasal wordpress ni, setiap blog dalam jaringan wordpress ada “link” antara satu sama lain. Banyaklah features tersebut, yg membuatkan satu blog n blog yg lain dlm wordpress bagaikn dalam satu komuniti. =)

    Untuk permulaan, kan ade dashbar kat atas tu kan? Bila2 anda melawat blog2 wordpress yg lain, dashbar tu akan muncul. Just gi kat “Blog Info” dan klik pada “Add to Blogroll”, secara automatik blog tersebut telah dimasukkan dalam Blogroll anda, dan akan muncul dalam kategori Links anda.

    4. Ada banyak cara nk respons komen. Macam kawan saya wandi, dia suka kumpul 2,3 komen then reply comment as one comment from himself. Kalau macam saya, saya suka Edit Comment org tersebut and then reply kat ending komen tersebut (macam saya buat kat komen huda ni! hehe)

  9. Baru aku perasan satu benda, kau ada komen pasal aku di komen atas ni..
    heh..

    i see u got a new blog reader, eh? ;;)

  10. heyya kid… fil pon da tgk jugak anime nie.. heheheh ;P

    kak fil ade lagi tak copy anime ni!! saya tgh duk cari2 sape lagi yg still ade copy anime ni. huhu. nk wat stock utk layan time cuti nnt. T___T

  11. one litre of tears penah tengok. bapak best.
    tapi TMD tu amende?
    grrr cepatla abes exam..
    siapla keje mengadap komputer je pasni..heh

    salam~

  12. lama tak hantar komen kat blog ini..
    wah anime ni. lama dah tak tgk tapi mula-mula suka cite ni bila publish kat kreko. fan sgt then dapat pula CD dia mmg habiskan dalam masa 24 jam la.

    banyak juga anime yang best tapi aku lebih tertarik tgk anime yang pasal life berbanding yang perang seperti bleach..=)

  13. cinta medik memang mengarut…
    tak nampak pun sal mediknya. =.=
    anime dr black jack menarik gak
    kalau pernah code blue..lagi brsemangat nak jadi doktor [mungkin sebab yamapi berlakon…lolz]
    tp dr.house mmg paling bez

  14. saya suka anime yg ada unsur adventure, friendship, flash back, sad ending, yes n no… not loving ship hehe. mcm neko: wasurenaide meyo toshite hmm… lala, magical girl lyrical nanoha.
    as for me… asyik hapy ending je, buat la mati2 pula haha.

    tak de keje ke midori terkejar2 (banyak lg keje len, impian tinggi x tercapai, round world ke, trngok keindahan keajaiban dunia, dah lah hidup sekali je ats dunia nih hihi
    provok, awk remaja lagi)
    x suka girl or boy yg suka menagih kasih nak muntah (kejamnya aku nih, sebab saya nak jadi hebat, bersemangat kejar impian, klu sy tengok cite cam tu, nnti asyik pikir nk kawin hidup bahgia plak, nk bergantung plak… haih manja…haha… realiti hidup bukan cam 2… hidup ni kejam keh? saya mcm 2 sbb sy nak buktikan pada diri sendiri
    ttg kebenaran ayat ni, ayt ke 2 surah Al-Ikhlas. kepada Tuhan je tempat meminta dn bergantung? Is that true ? so for what im waiting, for human love and sympathi? sy akan buat mcm tu kalau Tuhan tak ada… haha forget about it, it just craziness,
    so saya minatla fullmetal alchemist, the law of ueki, digimon…dll just motivation.
    klu tengok kematian, perpisahan,manusia tak de pula air mata ni nak jatuh (batu kot hati ni, keh tak de perasaan, kecuali utk mangsa peperangan)
    klu tengok haiwan pnya cerita (perpisahan kematian, senang pula air mata nih, ar pelik)

    mcm love letter(japan story)
    – lelaki yg minat kt perempuan 2 mati kena timbus salji kt bukit fuji,
    -pakaian pun sopan (sweet betul)
    -cakap pun tak (org x Islam pula tau malu ish2)
    conclusion: sesuai la remaja tengok cite tu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s