Da balik~

 

Huaa..akhirnya setelah perjalanan 4 hari yang sangat2 memenatkan…smpai pun aku ke bumi Malaysia yg terchenta ni..

Berikut ringkasan perjalanan aku:

Dari Nizhny ke Moscow, not really naik a lorry but a modified van. Though quite spacious, sangat2 la bergegar. T_T. The driver was a young Spain-Eurofans Muslim Russian who loves to chat a lot. Luckily I sat at the back row of the van, ignoring Hafidz who did the most of chatting.

Emirates vs Qatar? Hmm.. On board, definitely Emirates. They have the ICE (Inflight Cabin Entertainment.), quite similar to the MAS’s Interactive system. Each seats have personal screen, with lotsa movies. I watched Alvin & The Chipmunks! Too bad they didnt have the Kungfu Panda. T_T

But..during the transit. Dubai International Airport is indeed, an exceptional airport with quite a large duty-free shopping area. Quite pricey though, that’s why i didnt bought anything. -_-“

However, the transit management shucks. We transited there for 10 hour. 10 damn, long hours! And guess what. No accomodation, not even meals! Only refreshments. When we asked for a meal (as they should provide at least one main meal – breakfast/lunch/dinner for passengers transiting more than 4 hours), they came out with excuses. Huh. Sangat2 mengundang kemarahan!

Then aku sampai ke KLIA malam tu.. Penat gak ar. Mmg penat pun. Tp x berhajat nak tidur sbb cadangnye nak tengok bola final Euro malam tu kat KLIA. So lepak la kat depan satu TV dalam KLIA tu.. Pukul 2..tgh duk tayang TV2 lagi. -_-” TV kat sane xleh tukar channel, sbb centralized. huhu. So lepak la, budget pukul 3 karang diorg bukak la tu channel Supersport (or at least TV3/7). Tapi tak. Heish. Dah bengang dah kami ni.

So pegi la ke kaunter pertanyaan tu. Tanye akak tu – “Kak, boleh tukar channel TV3 tak. Org nk tengok EURO final nih!”. And guess what the lady answered? “Sorry la dik. Since tahun lepas, kami diberi arahan tak boleh bukak channel lain selain goverment-owned channel. Kalau nak tukar channel boleh, either TV1 atau TV2 je.” Kami macam “What the heck??” Untuk pengetahuan TV1 di tengah malam itu menayangkan siri Janji Diana (yet another shameful Malaysian drama) manakala TV2 menayangkan citer Tamil ape ntah.

That’s my first impression towards Malaysia after meninggalkannya selama 10 bulan. Huh. Sangat2 mengecewakan. Habis semua benda nak dipolitikkan. Hatta channel TV kat KLIA, pun nak dipolitikkan! Sudahlah xleh tayang channel lain. Kot la nak tayang Euro 2008 kat TV1 or TV2, tapi tak! Aduh.. Bayangkan betapa ramai international visitor time tu, termasuklah pelancong2 yang transit semalaman, takleh tengok final game Euro 2008! Sungguh memalukan Malaysia. Patutlah org kata RTM skrg ni, tunggu masa nak reput je.. One of my friends siap cakap – “Siapa lagi yg nk tengok RTM sekarang ni? Buang masa je”. And yeap. i agree!

So dengan kebuntuan malam tu yang tak dapat tengok bola, aku dan Hafidz memikirkan camne la cara nk tengok gak final malam tu. Siap plan nak amik teksi gi kedai mamak kat luar lagi tengok bola. Namun mengenangkan luggage yang sarat, tak jadi ah. Lalu aku teringat kat Hotel Pan Pacific. Maybe ada TV kot kat sana. Huhu.

Lalu kami pun gamble la, berjalan 5 minit ke Hotel Pan Pacific. Alhamdulillah, bukan satu tapi 2 plasma TV yang besar gedabak, tgh bukak channel NTV7! Time tu ada satu family foreign tourist (from Netherland kalau x silap) tengah tengok bola gak. Kami pun join je skali kat lobby tu. Kakitangan PanPacific pun tak kisah kami lepak kat lobby, although kami bukannye customer pun. Ternyata, PanPacific lebih menghargai pengunjungnya dari KLIA!

Sayangnya, time tu dah nak habis 1st half da pun. Torres dah score dah pun, x sempat tengok. Yang dapat hanya permainan hambar Germany pada 2nd half. Spain seolah2 dah dapat baca semua strategi Germany. Percubaan demi percubaan yang Germany buat, semua sia2 je. Last 15 minit, boleh nampak Germany macam dah give up dah. Main pun longlai je. huhu. Dan seperti yang dijangkakan..Germany tewas kepada Spain.

Well, although aku penyokong Germany, tapi mmg dari awal dah jangka Spain akan menang pun. Tengok pada rekod dan statistik perlawanan Germany sebelum2 ni pun dah boleh nampak dah. Huhu. Namun, tetap tension gak ar Germany kalah. Hadoi. Dahla tengah penat lepas 3 hari travel, then bengang dengan KLIA, bengang Germany kalah lagi. Not quite a warm welcoming, i guess. T_T

Pagi tu, gi LCCT. Cepat2 check in, boarding, then sejam kemudian smpai kat Penang..

Ok dipendekkan citer, aku da smpai kat umah.. Dimaklumkan area rumah aku tersangatla maju hinggakan kalau nk dapat akses internet kena guna satelit. hehe. so aku online jarang2. lagipun aku bz sgt2 start next week.

Plan untuk next week – 9 n 10 hb aku pegi MRSM PDRM, ade program motivasi untuk Form 3,4 & 5. Kemudian direct from kulim aku pegi KL terus, lepak kat kl smpai 12hb. Then from KL aku pulang ke Alor Star, since practical aku start 13hb. Lepak kat AS smpai hujung bulan, sebelum fly ke Kuching pada 24th July.

Di Kuching, aku akan terlibat dengan KEM di 2 buah sekolah : Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah dan Sekolah Menengah Sains Kuching. Seterusnya bertolak ke Kota Kinabalu untuk KEM di 2 buah sekolah lagi iaitu MRSM Kota Kinabalu dan Sekolah Menengah Agama Kota Kinabalu.

Dua penceramah yang dijangka turut serta dalam KEM adalah akhi Muhtar Suhaili (Engineer, ex President MPP UIA,) serta Ustaz Hasrizal (penulis, pemilik Saifulislam)!

Then, pulang dari Borneo..Sudah masuk bulan Ogos. Cadangnye maybe nk bagi talk kat MRSM Pengkalan Hulu skali dlm bulan ni. Tengok perancangan. Juga, kenduri2 di sana sini. T_T

Well then, cam biasa, YM aku off9. So kalau ade ape2 hal boleh contact aku via and only via handphone. y0sh~!!

8 thoughts on “Da balik~

  1. salam..
    hoho.. dah balik jugak dia..
    selamat bercuti~~

    p/s: rtm oh rtm, nisah dengar lepas ni rtm nak wat chanel cam kat astro, ada saluran sukan, ada saluran berita, saluran drama2 melayu, saluran anime.. hmm x sure la plak.. =p ape ntah menteri penerangan tu kata rtm kini dalam proses pendigitalan semula.. apa yg nak didigitalkan ntah le.. huahua…

  2. welcome back 2 malaysia, kid!!
    wah2, blik2 je ke cni, schedule kid dh full…
    kid ni jd pnceramah ke? gi skolah2 laen..smpi kt sarawak plak tu..
    sye pun ade fren yg brsekolah kt Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah..klu kid rajin, bleh tnye student sane sape yg brname mohd najiy…hehe..x delah saje je..tp bdk tu mmg ex-classm8 mse sye kt swk dulu..
    anyway, alang2 mnjelajah skolah tu, dtglah skolah kt jb ni skali yekk…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s