How To Save A Life?

 

DSC00028
Gambar pemandangan dari tepi jalan kampung aku, Kg. Nawa, Pokok Sena

Bermulanya practical aku..hari rabu aritu. 16hb. So macam biasa, aku merempit ke HSB yg lebih kurang 10km dari rumah aku pagi2 tu.. Smpai kat HSB around pukul 8 pagi. Lepas gi lapor diri kat Dr.Badrul, aku di-assign ke wad 5C under pengawasan Dr.Sharifah.

Rosya n the geng kat wad 3B. So cadangnya aku nk mintak satu wad dgn diorg la. Tapi since Rosya kata tu last day diorg kat situ, so aku x jadi ar. Lgpun wad 5C ni nmpak cambest je. Hari Rabu tu aku gi ar kat sane, cari Dr.Sharifah. Smpai2 nurse2 kate dia tak datang lagi..so aku tunggu ar. Dekat pukul 11 tu, still x datang lagi. So aku pun berjalan2..last2 tgk2 dia ada kat klinik pagi tu.. So basically aku x wat ape2 lagi la hari tu. Tapi dalam daily jurnal aku, aku tulis ar “Day 1 – Get acquaintanced with the hospital area, met the staff nurses”. Hehe.

Then, smalam. Khamis. Haa…start dari hari ni baru aku btul2 rasa cam tengah wat practical sket.

Pagi tu, aku join ward round. Ada 2 orang consultant bertugas, sorg Dr.Sharifah, sorg lagi Dr ape ntah, an Indian. Mula2 aku ikut Dr.Sharifah tu. Then aku mencapap ikut Dr india tu pulak. Bersama2 ngan aku ada Kak Nik, 2,3 org student mane ntah, and ade sorg student lelaki India dari salah sebuah kolej perubatan swasta terkenal di Malaysia ni. And also ada 1 MO Indian, and sorg HO Chinese.

1st, pasal Dr Consultant tu. Fuh..aku respek ah dia ni. Dah ar mke macam hero hindustan. Tapi knowledge dia – fuh superb. Although dia ni garang gak ar. Slalu HO Chinese tu ar kena tanya macam2. Tapi HO Chinese ni, although nampak pendiam, jawab soalan pun takut2 (smpai kena sound suruh jawab kuat sket), tapi jawapan dia semua betul2. Even Dr Consultant tu pun puji dia, “your knowledge is good, very good”

Tp yang aku kesiannya kat student lelaki india tu ar. From their conversation, mamat ni akan grad jadi doctor in a month. So time tu tgh final elective kat HSB ar. Yg kesiannya, dia macam x tau ape! Dr.Consultant ni banyak ar tanya dia macam2, sbb yelah dia ni pun on the verge of becoming a doctor in less a month! Of course la kalau Dr.Consultant tu tanya aku pun aku still xleh jawab gak, sbb aku pun baru habis 2nd year. Tapi yg xleh blah, soalan simple cam “Give me the definition of Diabetis Ketoacidosis” pun mamat tu takleh jawab?? -_-” Kinda pathetic, i would say.

Teringt lawak Dr.Consultant tu buat, bila mamat tu asyik mengiyakan je ape dia cakap – “You ni macam Najib jawab dgn Paklah la! Asyik Yes, yes, yes je!” Huahuahua.

Kakak ipar aku ade kat HSB gak skrg ni, kat wad bersalin. Date C-section dia hujung bulan ni. Dia slalu citer kat aku, time ward round, ade gak bdk2 2,3 org dari kolej yg sama mcm mamat tu. And diorg ni boleh dikatakan teruk ar, doctor tanye ape sumer xleh jawab. Huhu. I know i am in no right to judge other med.student’s knowledge (knowing me myself pun takdela hebat mana) but it kinda give a bad impression towards the patients ar. T_T

Overall, wad 5C tu agak ok la. Antara patients yg aku ingt – Sepsis Leptospirus with hypoalbuminuria, Diabetic Ketoacidosis (DKA), Breast Cancer, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) with Pulmonary Embolism, Parietal Brain Haemorrhage with Paresis. OMG, am i just referring patients just by the name of their diseases?? (da jadi mcm dr.turk dalam scrubs..harharhar)

Ward round habis pukul 10 lebih. Aku pun wandered off jela dalam wad tu. Melayang ke sana ke mari, mcm haunting patients lak. =p kadang2 bukak2 case file diorg, tgk2 etc. Nak sembang x berani, sbb takut2 terbagi medical opinion.. kadang2 rasa segan gak, ade sorg tu waris patient kot, bila aku gi kat katil patient tu nk tgk case history, dia greet aku “slamat pagi tuan doctor..” aku rasa meremang jap bulu ketiak aku. -_-” aku pun trus melayang pergi dari katil tu…huhu

then dekat pukul 11 kluar gi makan, beli makanan kat kakak ipar aku, Kak Muniroh. Gi hantar makanan n newspaper kat dia, lepak sembang2 ngan dia jap. around 11 lebih tu aku balik wad aku ar.

Practical aku subjek nursing. So mmg aku da jumpa nurse2 kat situ, bgtau kat diorg kalau ade ape2 job macam nk bg injection ke, ambik darah ke, start central ke, boleh ar panggil aku. Tapi since ade skali kat situ student2 dari kolej kejururawatan, so peluang aku agak terbatas ar. Diorg je yg buat semua keja2 nurse tu. Takpelah, aku lepak jela dalam wad tu. Kadang2 lepak kat pantry, lepak kat waiting hall, tengok2 patients’ history, ngorat2 student nurse tu (ehem..lalala)

Around pukul 1, aku cabut ar balik. Harharhar.

So basically, practical aku agak bosan ar. Tak macam practical PokWe seperti yang diceritakan dalam blog dia tu. Nasib baik HSB x strict mcm HUKM tempat practical Ezwan, sbb diorg wajib punchcard pukul 8 smpai pukul 5! (Aku habis2 ward round pukul 10 tu boleh cabut dah..). Bosan2 pun, quite interesting i would say. Lagipun duk kat HSB ni rasa tenang sket. Pegi keja naik motor, balik naik motor. Takde traffic jam, kiri kanan jalan sawah padi, udara segar. Then kat hosp rasa cam doktor sket, jalan2 pakai lab coat, nurse2, staff n patients sumer panggil doctor dah. Huahuahua. Riak kejap. Ish takleh2 bahaye. T_T

By the way, nah lagu best utk korg. Sori x dapat upload, aku online ni pun guna celcom GPRS je (connect via computer)

Step one you say we need to talk
He walks you say sit down it’s just a talk
He smiles politely back at you
You stare politely right on through
Some sort of window to your right
As he goes left and you stay right
Between the lines of fear and blame
And you begin to wonder why you came

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

Let him know that you know best
Cause after all you do know best
Try to slip past his defense
Without granting innocence
Lay down a list of what is wrong
The things you’ve told him all along
Pray to God he hears you
And I pray to God he hears you

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

As he begins to raise his voice
You lower yours and grant him one last choice
Drive until you lose the road
Or break with the ones you’ve followed
He will do one of two things
He will admit to everything
Or he’ll say he’s just not the same
And you’ll begin to wonder why you came

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

How to save a life?

Ps: Gambar panorama di atas diambil menggunakan kamera 2MP henset baru aku, Sony Ericsson (lagi!) W580i~!!

10 thoughts on “How To Save A Life?

  1. jumpa dr.syarafi x? =)

    er..dept mane? HSB tu besar la cik adik oi.. Kat ward kid je pun ada 10 doctor per shift. (2 Consultant, 4 MO, 4 HO.) T_T

  2. lawa la gmbr tu…tenang je mata nk nengok

    tu time padi baru menghijau. (takleh sbut hijau lebih2..nnt blog kena ban. hehe)

    time padi dah masak, kuning golden. lagi lawa. kadang2 smpai silau mata sbb shining sangat. =)

  3. Erk..siap leh kuar minum pagi..biar betik

    (kata2 berdasarkan pengalaman.. :D )

    biasa la tu, kerja kat malaysia ni.

    tu pun kira bagus la tu. ade yg lepas punch card, gi breakfast, dkt2 tengahari baru masuk ofis balik. harharhar.

  4. haha.. yeke.. xpe2.. saje tnya. kot2 la jumpa.. hahaha.. celamat berpraktikal! cucuk org tu baik2.. kang x pasal2 kena saman… kuang3.. =p

    x dapat cucuk org pun.. T_T

  5. salam…nak tye,harga sony W580i (klu leokid beli kat malaysia)tu brape ye..time kasih..^0^

    hmm..yg tu saya beli kat penang, julai lalu. rm650 kalau x silap. AP set.

  6. best baca entri sampai saya taktau nk komen. hahaha. owh,saya suka tgk sawah padi yg menghijau tu berbanding dgn time padi dah nak masak. tgk pemandangan yg menghijau tu btol2 rasa best dan tenang. too bad depan rumah takda sawah padi.

    ahaha. sbb tu ske gak balik kampung. saya suka tinggal di kawasan luar bandar. kat kampung, pemandangan sawah padi yg indah. kat rumah saya di pengkalan hulu, ada pemandangan cantik di puncak gunung inas, juga ada spot baek punya tepi tasik. =)

  7. aku kedah kat ayaq hitam, jerlun..hang kat nawa, pokok sena kn?
    rumah arwah tok aku n makcik aku , area2 tu jugak la…
    hebat hang no…dari kedah..la ni dah kat russia ….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s