I’m a melancolic!

Taktau nak update ape. Banyak nak diupdate tapi taktau nak update camne. Dalam kata lain, blank. Life sangat busy skrg. Need a week or two to settle down. Sorry readers!

Teringat sebuah buku pasal personality yang aku terbaca from Shafiq ketika program KEM08 di SMS Kuching aritu. Tanpa teragak lagi, aku yakin aku ni seorang yang melancholic. Beberapa personality tests yg aku buat dulu pun menyatakan, yang aku ni seorang melancholic. Melancholic Choleric to be exact.

So apa bestnya/keburukannya melancholic ni? Meh aku paste kat sini. Korang tentukanlah sama ada betul ke tak dengan diri aku ni. Hehe.

I dont want to say much, tapi personally aku rasa, boleh dikatakan lebih 90% dari ciri-ciri di bawah ni bertepatan dengan diri aku.

Oh ya. Dan trait Melancholic aku (53%) jauh mengatasi pesaing kedua Choleric (13%). Untuk maklumat lanjut mengenai result test aku boleh klik kat sini Personality / Temperament for Leokid.

The Introvert. The Thinker. The Pessimist.

 

*Strength vs Weakness

The Melancholy’s Emotions

* Deep and thoughtfully
* Analytical
* Serious and purposeful
* Genius prone
* Talented and creative
* Artistic or musical
* Philosophical and poetic
* appreciative of beauty
* Sensitive to others
* Self-sacrificing
* Conscientious
* Idealistic
* Remembers the negatives
* Moody and depressed
* Enjoys being hurt
* Has false humility
* Off in another world
* Low self-image
* Has selective hearing
* Self-centered
* Too introspective
* Guilt feelings
* Persecution complex
* Tends to hypochondria

The Melancholy As A Parent

* Sets high standards
* Wants everything done right
* Keeps home in good order
* Picks up after children
* Sacrifices own will for others
* Encourages scholarship and talent
* Puts goals beyond reach
* May discourage children
* May be too meticulous
* Becomes martyr
* Sulks over disagreements
* Puts guilt upon children

The Melancholy At Work

* Schedule oriented
* Perfectionist, high standards
* Detail conscious
* Persistent and thorough
* Orderly and organized
* Neat and tidy
* Economical
* Sees the problems
* Finds creative solutions
* Needs to finish what he starts
* Likes charts, graphs, figures, lists
* Not people oriented
* depressed over imperfections
* Chooses difficult work
* Hesitant to start projects
* Spends to much time planning
* Prefers analysis to work
* Self-deprecating
* Hard to please
* Standards often to high
* Deep need for approval

The Melancholy As a Friend

* Makes friends cautiously
* Content to stay in background
* Avoids causing attention
* Faithful and devoted
* Will listen to complaints
* Can solve other’s problems
* Deep concern for other people
* Moved to tears with compassion
* Seeks ideal mate

* Lives through others
* Insecure socially
* Withdrawn and remote
* critical of others
* Holds back affections
* Dislikes those in opposition
* Suspicious of people
* Antagonistic and vengeful
* Unforgiving
* Full of contradictions
* Skeptical of compliments

7 thoughts on “I’m a melancolic!

  1. aND I’m Phlegmatic Sanguine!
    haha co0l…

    guess u were right! ;p

    huiyo. we’re 100% different, then. Orang kate, 2 people with different types complete each other. =)

  2. Salam

    Sheikh, ingat ana lagi? Nazmie yang juga bersama-sama dengan hang dalam program di Borneo tempoh hari. First time ana ziarah blog enta dan terbaca kenyataan: “Interrupted planning is the thing I hate most.” pada sisi kanan blog ini, ana sudah menjangkakan yang enta ni Perfect Melancholy :D Welcome to the club. Ana juga dalam kategori yang sama :)

    masyaAllah, Nazmi! Lama x jumpa anta. Rindu btul. Heheh. Terngiang2 lagi presentation anta pasal ISK tu. =p

    Moga diri terus diberi kekuatan berada di jalanNya, serta mengajak lebih ramai lagi rakan taulan menurut jejak langkah anta. =)

  3. hai kid..me,once again hang-up to ur blog and about this topic,its really catch-my-eyes.I also had took this test and I was Melancholy Choleric.Its balance u know,40-40.Sounds good hah.Btw,hope sumting *new posting in ur blog.Cant wait..See Yaa :DD

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s