Post Raya!

Adeh..demam raya tak habis lagi.

Kedatangan Junior Baru

Rasanya aku tak introduce lagi budak2 yang baru datang nih. Alhamdulillah, pada lebih kurang 3 minggu lepas, Nizhny Novgorod menerima kehadiran anggota baru seramai 39 orang tajaan untuk turut serta bergelumang dan bersengsara secara berjemaah dengan kami sepanjang 6 tahun di sini. Harharhar.

Malas nak komen byk2, berikut merupakan statistik ringkas aku:

  • Bdk2 MARA ramai giler. Batch kami dulu 6 orang je, tahun ni dah naik smpai 21 orang! @_@”
  • Comparatively, bilangan pelajar tajaan bukan bumiputra meningkat (berikutan keputusan meningkatkan kuota tajaan untuk bukan bumiputera) iaitu 9 orang out of 39
  • Dari 30 orang pelajar tajaan Melayu, 10 orang adalah lelaki
  • Bukan statistik rasmi, tapi aku perasan yang anak2 kedah ramai batch kali ni. Hehe. Hijau kuning!!
  • Terdapat tajaan baru, iaitu pelajar2 dari MINDEF (Ministry Of Defense). Anak2 tentera ini tinggi2 belaka!
  • Perang berebut ahli di kalangan ketua-ketua biro PPIM pun bermula. Hoho. BPI alhamdulillah, menerima 10 orang ahli baru yang mendaftar secara sukarela (atau paksarela? -_-“)
  • Macam-macam komen didengari mengenai fe’el budak2 baru ni. Hoho. As usual, banyak yang negatif la. Come on friends, cut em some slack! Everyone has their “first time”!
  • Oh ya, satu-satunya pelajar lelaki Melayu tajaan JPA menjadi roomate aku.
  • Secara tak langsung, Firdaus (maxpression) pindah sebelah bilik lalu menjadi blockmate aku -_-“
  • Tak tau nak expect macam mana mengenai prognosis budak2 baru ni. Tetapi menurut pendapat seorang pemerhati luar yang bagitau aku semasa kami giat bergossip beberapa hari lalu, budak2 yang “alim2” semua pi volgograd. budak2 yg “hantu2” semua pi moscow. yang mai nizhny ni “sedang-sedang saja”. Woahaha!

Sistem Akademik Baru!

Bermulanya tahun ketiga aku kat nizhny ni, menandakan sistem kelas secara cycle pun bermula. Kalau sebelum ni, kelas pembelajaran adalah berjadual, seperti time kita sekolah rendah/menengah dulu. Tapi, sekarang ni, sistem kelas pembelajaran bermula secara CYCLE.

Cycle ni mudah, setiap subjek diberi satu tempoh masa cycle. Contohnya, semester ni aku ada 6 subjek cycle. Pharmacology, Pathologic Anatomy, Medical Informatic, General Surgery, Pathologic Physiology dan Internal Medicine.

Setiap subjek merangkumi tempoh antara satu hingga tiga minggu. Semester aku bermula dengan cycle Pharmacology, iaitu bermula dari 1 September hingga 22 September. So sepanjang 3 minggu tu, aku belajar subjek Pharmacology je dari pukul 8 pagi hingga 12 tengahari. Selepas cycle Pharmacology, diikuti pula dengan cycle Pathologic Anatomy 2 minggu.

Bestnya cycle ni, aku tak perlu serabut2 kepala study benda lain untuk belajar esok. Bila cycle pharmaco, study pharmacooooo je. x perlu serabut2 study path.phys la, surgery la etc etc.

Tapi keburukan dia, bila exam hujung semester nanti, jenuh nak ulangkaji balik semua tu. tambah2 kalau macam exam pharmaco, bulan june nanti. mampus nak ulangkaji bulan september punya material. T__T

And satu lagi keburukan dia, belajar sangat la cepat. Huhu. Satu buku tebal tu (lebih kurang mcm tebal buku rujukan sains time spm), habis study dalam masa 2,3 minggu je. erk.

Ala kulli hal, aku semakin membiasakan diri sebagai seorang med.student. Alhamdulillah. Ada orang kata, med student ni susahnya peringkat awal je. As long u make it through ur third year, inshaAllah, u’ll make it through the whole course. =)

Subjek baru!

Haa..baru start hari ni, cycle Medical Informatic. Mula-mula ingatkan belajar ape la subjek ni. Rupenye starting2 belajar pasal Linux & Open Source Software! Huahuahua. MedInfo ni subjek yang memahirkan kitorg menggunakan software2 untuk menganalisis data untuk membantu diagnosis mahupun treatment. So tadi kitorg belajar guna software OpenOffice’s Calc (equiv to MS Office’s Excel). Buat2 jadual, rumus2, formula2, statistik2, graf2 etc etc.

Yang best – subjek ni menggabungkan kedua2 minat aku – numbers and computers! Too bad – subjek ni hanyalah seminggu cycle dia, dan terlalu unimportant hingga tak masuk exam pun T_T

Blog baru!

Leokid.com baru saja dilancarkan. So far takde nama lagi nak bagi kat Leokid.com ni, tgh fikir2 nak bagi nama apa. Kalau ada cadangan, bagi la dekat comment post ni. Tagline pun belum tentu lagi. Buat masa ni aku letak tagline “How To Save A Life”. Tapi rasa macam tak relevan lak. Teringat satu pepatah melayu lama, “ikan di laut, meskipun laut masin namun isinya tetap tawar”, ingat nak derive satu tagline dari pepatah ni. Tapi dah cik dHarajuku dah claim pepatah itu dia yg punya, so tak dapat lah. T_T

Leokid.com masih di peringkat biji benih, tujuannya terlalu jauh untuk aku capai dalam masa terdekat ni. Harapnya Leokid.com dapat berkembang menjadi weblog pembangun minda yang tersohor, seperti saifulislam.com dan lain-lainnya. Mungkin juga separa medic seperti ummusaif.com. Tinggi betul angan-angan, namun segalanya “begin with the end in mind”!

Oh ya, satu trivia untuk pengunjung setia Leokid’s Life kat sini. Nama-nama kategori di Leokid.com adalah diambil dari bahasa latin. Buat masa ni ada Carmen (Songs), Camena (Words), dan Memoria. Tunggu kemunculan post2 lain dalam kategori2 lain! =)

Back to Topic

Kembali ke tajuk asal post ni, Raya. Huahuahua. Tahun ni tahun ketiga aku beraya di perantauan. Aneh, tahun ni tetiba je aku rasa homesick, berbanding tahun2 lepas.

Mungkin agaknya kerana sudah 3 tahun tidak beraya dengan sanak saudara.

Kalau setahun, tak apa lagi. Tahun kedua, still biasa. Tahun ketiga, sudah rasa kehilangan sesuatu. Huhu. Teringat anak2 saudara di kampung. Teringat saudara mara di seluruh pelusuk tanahair. Teringat bonda dan ayahanda di rumah. Teringat juadah enak selera kampung di pagi raya. Teringat takbir meriah di laman rumah malam raya. Teringat “pakcik” yang bagi announcement raya kat TV. -_-”

Ah, lagi 3 kali raya. Kesian anak2 buah aku, tak kenal2 pakcik diorg yang satu ni T_T

Raya kat sini, meriahnya macam biasa. Lebih meriah agaknya, kerana makin ramai. Open house non-stop. Biasa la, raya kan sebulan. Elok2 berat aku turun beberapa kilo puasa aritu, da naik balik dah beberapa kilo balik. T_T

Dan..memandangkan winter bakal menjelma, so kurang (baca= tiada) aktiviti membakar lemak. Makan tido seja. Agaknya by the end of winter, aku dah transformed jd polarbear. Takpun jd Po. Po dalam Kungfu Panda tu. -_-”

Speaking of winter, cadangnya nak berjalan2 ke seluruh eropah. Cadangan asal – Dublin – Belfast – Edinburgh – Newcastle – Liverpool/Leeds/Sheffield – London – Paris. Itu yang bermain di fikiran aku 2,3 minggu yang lalu.

Sekarang? Entahla. Tak jadi pegi kot eurotrip. The reason has gone.

So..most probably aku balik malaysia lah winter ni. Cuti panjang, exam aku habis 25th december, dan cuti sehingga 1 february 2009. Lama kan? Cukup nak kawen tu! Harharhar.

Rumah baru!

Oh ya, terlupa satu benda. Pengumuman sebenarnya. Ayah aku telah diterima kenaikan pangkatnya, bermakna kami sekeluarga akan berpindah (lagi). Dahulu ayah aku di Padang Besar, dan dalam masa yang sama mak aku di Pengkalan Hulu. Dan kini..kami akan berpindah ke Juru, Pulau Pinang. Ayah aku jadi pegawai di pusat tahanan imigresen kat sana pulak. -_-”

siyesli, rasa sedih sangat nak pindah. walaupun aku dah banyak kali pindah rumah sebelum ni. dari kota bharu ke terengganu ke sandakan ke pengkalan hulu etc etc. Kehidupan nomad di zaman kanak2ku menyebabkan aku tak ramai childhood friends. ramai sangat sampai tak ingat dah (lost contact). Kehidupan sedemikian juga mendedahkan aku dengan pelbagai ragam manusia dari pelbagai latarbelakang – bandar vs kampung, social vs conservative, orang semenanjung vs orang borneo, banyak melayu vs kurang melayu, “hijau” vs “biru” dll.

tapi kali ini sedih sangat. aku tak ramai kawan pun kat pgkln hulu tu. practically, none. tapi pengkalan hulu sangat mendalam kesannya kat aku, sbb life kat situ sangat tenang. aman damai. sronok sangat berehat2 makan2 di restoran terapung tasik kroh. sronok sangat menunggu matahari terbenam di puncak gunung inas. sronok sangat naik motor ronda2 sekeliling kampung dan felda. sronok, dan kat sana tempat paling best untuk aku melarikan diri dari segala madness yang ada dalam hidup aku ni.

slalu aku ronda2 kat pondok kampung kuak luar. tengok2 dari luar. jauh di sudut hati aku, terasa kepingin nak tinggal kat pondok ni barang sebulan dua. T_T

bye2, pengkalan hulu. T_T

4 thoughts on “Post Raya!

  1. Juru? Haha. Dkat gler dgn pbuntar. Tp bes pe juru, byk kdai keta. Brabus p0n ada. Miahaha. =p Bangla p0n byk gak. B-) kwsn industri..=p

  2. salam wrt… pttnye hanta dak2 yg alim ke nizhny.. leh spread sket “aura” diorg tu ke sini.. tp alhamdulillah juga dpt jr2 yg ade skrg ni. ms tu ada dak p’puan yg mengadu pasal dak laki yg sering buka pintu bilik diorg tanpa izin dan terus menjenguk ke dlm… mgkin kid leh wat sst psl tu????

    erk. maybe diorg ingt bilik tu org lama punye lagi kot. -_-”
    xde maklumat lain ke? hostel mana ke, etc etc. senang sket nk siasat. ape2pun akan diperbawakan ke dalam meeting. =)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s