What’s Your Move?

Lama tak buat tag. Although banyak je kena tag kat sana sini. Tapi ntah, rasa cam malas lak nak tag.

However, this tag from Infinity really turns me on! =)

Here’s what we should do. it’s simple: list down 5 of the products from the list that you are boycotting, and then list down 5 of the products that you will try your best to boycott, and finally list another 5 of the products that you find it hard to boycott, and tag 5 others.

This tag is to get everyone to read the list below carefully and identify which products affects your life and the lives of the Palestinians most! You can also compare your list with your friends and see: if they can boycott one product that you haven’t been boycotting, why can’t you start to boycott the product too?

Oh ya, i’m referring only to products in which have the direct connection of association with Israel. And I also modify my answers, including some alternatives i took in replacing the item boycotted.

5 of the products from the list that you are boycotting

  • No more McDonalds. Pilihan lain – KFC, Pizza Hut, Secret Recipe. Oh ya, here nearby the AutoCity da ade SushiKing! Yeah!!
  • No More Coca Cola. Only Pepsi. It’s hard to find pepsi, especially in certain2 part of the world. T_T
  • No More Nokia. Only sony ericsson. yang ni da memang dari dulu lagi. Usahkan sebab boikot, sbb kualiti & user-friendly pun.
  • 3 je dulu kot. Yang lain either mmg x guna, ataupun termasuk dalam list2 di bawah. -_-“

5 of the products that you will try your best to boycott

  • Nestle – as usual, produk2 yang da “sebati” macam Milo, KitKat dansebagainya. Tapi alhamdulillah skrg da banyak alternatives, so tak susah sangat pun nak boikot.
  • News Channel – BBC, CNN, National Geographic. Susah nak jumpa news channel yang betul2 high-kredibility skrg ni. News kat malaysia? Hampas.. Nasib bek la ada al-jazeera. Sedang menanti corp muslim terbitkan dokumentari2 sendiri setaraf dengan NG.
  • Intel – skrg ni AMD da semakin hebat, da setaraf dengan Intel da pun. Tunggu masa je laptop skrg ni meletup, before aku tukar amik laptop AMD.
  • Starbucks – aku ade gak la sometimes lepak2 minum kat starbucks. Suka chocolate frappucino diorg. But simply because susah nak jumpa alternative lain. Kat mana sangat yang ade, coffee house tempatan yang service tip-top macam kat starbucks tu? layanan yg bagus, kualiti yg mantap, customer-friendly. Tapi prefer secret recipe lagi. Hehe.
  • satu lagi..hmm..ntah.

5 of the products that you find it hard to boycott

  • Hollywood – HBO, SMV, Cinemax. + Disney. Why? Simple because susah nk jumpa alternative lain untuk hiburan2 sebegini. Nak harapkan muvie malaysia? memalukan. oh ya, perlu dibezakan antara hiburan dengan hiburan melampau (hedonism) ye. hiburan nasyid2 pun kalau da menggalakkan hedonism, wajar diboikot jugak.
  • yg lain..hmm..ntah.

tag 5 others

Hmm..lama tak mengetag2 orang ni. (usha2 blogroll). ok ni 5 orang yg dipilih. walaubagaimanapun, terpulanglah kepada anda nak buat ke tak.

Dan juga kepada sape2 nak buat tag ni, silalah buat.

Oh ya, aku ade idea best. Menggunakan kuasa veto di blog ini, aku mewajibkan sesiapa yang nak comment untuk post ini, agar membuat tag yang sama dalam tempoh 24 jam selepas comment anda! Harharhar. Kalau anda ada blog, buat tag ni kat blog anda. Kalau takde, tulis emel tag ini dan tag 5 orang melalui emel anda. Kalau takde emel, taip tag ini dan print, dan postkan ke 5 orang sahabat anda. Heaheahea. Kegagalan anda berbuat demikian menyebabkan comment anda akan digantung on moderation. Hehe. oh ya, sila notify saya sekiranya anda da buat tag tersebut melalui emel saya leokid[at]live[dot]com untuk saya approve comment anda.

(sure takde/xramai yg nk comment post ni punye. =p )

7 thoughts on “What’s Your Move?

  1. oit,nk komen pon kene ade syarat ek? tag ni menarik,insyaAllah akan try gak buat pasni. tapi pasnila,skang tgh sibuk sket. blog pon dah lama xupdate. hehe…

    chow dulu,hehe,assalamualaikum…=)

    dun worry2. take ur time =)

  2. Salam syamir, agreed with u on nestle products. Alhamdulillah yg lain xde masalah. Masih di bumi malaysia ke?

    yeap2. 10hb hantar adik masuk mrsm, then 11hb kembali berjuang. =)

    sorry aritu x sempat drop by. my father meeting kat putrajaya, so jauh n kejar masa sket la. T_T

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s