[Reply] People You Will See in Hell?

As for me, I believe in Hell. Why? Because without it, there’s a lot of things we can’t justify in this world.

For example, a serial killer is caught and proven guilty. What is the best punishment we can give to him? Let’s say that he murdered 100 victims, it means that the only justified punishment is to kill him back 100 times, isn’t it? Each for every one he killed. How can we do that in this real world?

How about a raper then? We rape him back? -_-”

That’s where hell comes – to justify the injustice in the world. We see a lot of injustice in this current world we’re living. High-profile person escapes from the judiciary system, only because he is a very important person. Murderer escapes trials because there isn’t enough evidence to convict him. How can we comfort the family of the one who is murdered? We can’t justify anything to them, the only we can say to them is – “He will receive the proper punishment in hell later.”

It’s my opinion, though. The real reason of why there is hell, can only be answered by Him. All I believe is that He is just and fair. He won’t put anyone into Hell without a reason.

Let’s say there’s one person, a very pious one. He prays a lot, he does a lot of good deeds, etc. We’re very sure that this person is certainly going to Heaven.

Then somehow in the afterlife, we see that person is being punished in Hell. We find it quite intriguing, wondering how come a pious person suffer in hell? Well, like I said, God has its own reason. Who knows perhaps despite the pious and good things he did, he did it so that he can get popularity or he did it just to show to others? That is a sin called riya’, and God all-knowing knows this, while we not.

I know, sometimes when I read about the hell in The Book, i find it quite unbelievable. I even wonder how come such a great all-loving God, can come up with such cruel horrible punishment. But then I know, He is All-knowing, al-hakeem (the wise), judge of all judges – He won’t relentlessly punish someone. Whoever that person was, he must have done a very terrible sin all-aware and willing (and never repent), to be punished like that. And there’s no guarantee that I, you, or anyone else reading this, that we’ll be exempted from such punishment. May God guides us.

As for your question, I prefer to say that – I don’t know whether they are going to hell or not. It is not my call to say that. I myself can’t be sure whether I’ll be safe from hell or not, or will my parents be, or my friends? They’re all such good people. But that’s from what I know, and as human I know so little compared to Him, all-knowing. I let He decide that. As for me, the uncertainty of whether I’m going to Hell or Heaven encourages me, to abstain myself from things He prohibits and to keep doing things He asked me to do. =)

pardon my grammar/spelling. huhu.

Reply di RE: People You Will See In Hell

Perbincangan kali ini di ILuvIslam adalah sangat menarik. Topik ini dibuka oleh seorang atheis yang melawat laman web tersebut. Dari yang aku faham, atheis ini dilahirkan Muslim, kemudian somehow dia menjadi keliru dan akhirnya mengubah pegangannya menjadi atheis. Antara perkara yang mengelirukannya termasuklah seperti “jika ada tuhan, kenapa masih wujud kejahatan di dunia ini?”. Agak2 kalau aku tanya korang soalan yang sama, korang boleh jawab tak ek? Hehe. Cuba jawab di ruangan komen. =)

Topik yang satu ini, dia membawakan persoalan – adakah orang-orang yang baik dan berjasa, sedangkan mereka bukan Muslim @ menolak ajaran Islam, kenapa orang-orang sebegini turut diazab di neraka? Bukankah tuhan itu zalim dengan demikian? Jadi di atas tersebut adalah reply aku mengenai persoalan beliau.

Dia juga menyenaraikan antara nama-nama individu yang banyak berjasa, seperti Mahatma Ghandi, Newton, Einstein dll. Pendek kata, atheis ini mempersoalkan kewujudan neraka, dan menurutnya jika Tuhan mematikan semua manusia sekarang maka lebih 6 billion manusia akan masuk ke neraka, tidak termasuk manusia2 terdahulu. Maka adakah Tuhan itu begitu zalim dengan demikian? Justeru dia postulate bahawa neraka itu tidak ada, kerana tidak dibuktikan dari segi saintifik serta tidak logik juga dari segi moral.

Perbincangan di situ adalah live, real-time. Anda boleh join di sana untuk melihat argumen-argumen yang beliau utarakan, dan counterback-counterback yang rakan-rakan Muslim kita berikan. Manalah tahu suatu hari nanti, kita didatangi seorang atheis yang bertanyakan soalan yang sama – bagaimana kita hendak menerangkan kebenaran padanya?

As for di sini, aku nak tanya korang. Katakanlah ada seorang atheis, mungkin rakan korg, mungkin seseorang yg anda x kenal, mendekati lalu bertanya soalan ini:

Kalau ada tuhan, kenapa masih wujud kejahatan di muka bumi ini?

Bagaimana anda nak respons? Jom share jawapan masing-masing di ruangan komen! =)

ps: Poll ini tiada jawapan betul atau salah, just cuma nak survey je. =p

13 thoughts on “[Reply] People You Will See in Hell?

    • hurm,,dah tgk dlm web tu, banyak jawapan sama ngan idea saya arr haish~~ erm kagum ngan cek pooka at least dia cuba tuk cari kebenaran. Semoga Allah kurniakan cek pooka hidayah, Ameen.

      • manusia melalui beberapa peringkat dalam hidup. Contohnya masa kita di dalam rahim ibu…
        kita hanya dipisahkan dengan beberapa lapisan tisu sahaja dengan dunia luar namun still, kita tidak yakin sama sekali keadaan di luar malah berasa takut maybe.hehe (mcm tau aja) Hakikatnya, kita tahu kita akan keluar (lahir)bila keluar ja nangis..huhu
        so, samalah nak diibaratkan hidup di dunia ni. kita tahu kita akan mati. Namun, adakah kita
        benar2 yakin bahawa keadaan di dunia baru selepas mati itu akan menyenangkan kita??
        Jadi, bagi yang atheis.. anda sungguh berani menanggung risiko. Jika kita sendiri menutup pintu
        hati dari sekurang-nya mengkaji dengan teliti dan membuang rasa ego mengenai pendirian
        yang anda sendiri tak pasti… InsyaAllah Allah akan membuka pintu hati.
        p/s : cuma pandangan saya:)

    • salam. sebenarnya konsep balasan, hukuman dan ganjaran boleh difahami dengan belaja behavioural science – try bace tajuk operant learning. allahu a’lam

      tak perlu susah2, kalau cukup beriman dengan Quran, tengok saja 99:7-8.

      • salam.. ganjaran & balasan Allah s.w.t tu maha adil… Keadilan yg x sama dgn keadilan yg
        dimiliki manusia… Bagi org atheis, Al-Quran i2 meragukan kerana mrk hanya berpegang pada
        logik , sains ect~ Hakikatnya klo dipikir balik Al-Quran i2 sudah sememangnya logik! i2 yang mrk
        x sedar..huuu….. wallahualam

    • salam..
      dulu adala bca buku nih..citer dia..

      ..ada sorang laki ni nk potong rambut,pastu p kedai gunting rambut sambil tu sembang2 la..
      n then..tkg gunting tanya..’jika ada tuhan, kenapa masih wujud kejahatan di dunia ini?”.
      laki tu senyap je..takpela,,bila dia nk kuar dah..dia tanya plak tkg gnting rmbt tue..
      ‘kalo ada p’gunting rambut, kenapa masih ada rambut org yg panjang n kusut masai lagi aa??’..

      (hehehe..sekadar nak kongsi citer wat semua..tapi citer dia lbh kurang je tau..x bape nk igt !!)

      bagus2, cerita ni pun pernah saya dengar juga dahulu.

      Tukang gunting rambut tersebut menjawab, “Tukang gunting rambut juga ada di dunia ini, tetapi kenapa masih ramai yang rambutnya panjang dan kusut-masai tidak kemas?” “Kerana mereka yang tidak mahu pergi kepada tukang gunting rambut.”

  1. Dukacita dimaklumkan, thread perbincangan di ILuvIslam tersebut nampaknya tidak kemana, berikutan sikap certain user Muslim di sana yang agak keterlaluan.

    Let it be the lesson to us. Sungguh memalukan adanya Muslim sebegini dalam masyarakat, kerana muslim sebeginilah yang mencemarkan Islam. Semoga Allah menyampaikan kesedaran terhadap muslim sebegini.

  2. nak mengekalkan keseimbangan dunia

    ada siang ada malam
    ada jantan ada betina
    ada matahari ada bulan
    ada syurga ada neraka
    ada malaikat ada syaitan
    ada cinta ada benci
    ada kuat ada lemah
    ada cantik ada hodoh
    ada baik dan ada jahat

    waallahualam.

  3. ahh. sian weh si Pika. apa jad kat dia. aku dah baca post2 dia. Harap2 ALlah bg hidayah kat dia. Amin.. ko krew en. ban la mamat yg kurang ajar tu

    ahaha..bukan bidang tugas saya tuh. walaubagaimanapun dengar kata user terbabit telah diberi amaran. =)

  4. Assalamualaikum.. maybe sy dh terlambat… tp ada beberapa video yg ingin sy share berkaitan dgn isu ni… mgkin tak boleh mjawab secara sempurna…

    1) How Come Nobody told me this man? [The Divine Book pt 7]

    2) Standing The Test of Time [The Divine Book pt 8… ada talk dr seorg yg dulu adalah seorg disbeliever…]

    3) The Most Valuable Truth [The Arrivals pt 32]

    4) The Choice is Yours [The Arrivals pt 33]

    video ni femes je…mgkin kt sini ramai dh kenal noreagaa n achernahr….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s