Sesungguhnya Kamera Itu Juga Bermata..

Nasihat dibawah ditujukan kepada para muslimah kita.

Sejak akhir-akhir ini, ramai muslimah menghadapi dilema, gambar-gambar mereka dipaparkan tanpa izin mereka. Semudah “tag” di Facebook sahaja, gambar2 sama ada berupa candid mahupun posing, dipaparkan di profile sendiri mahupun di profile orang lain. Walaupun ada muslimah yang mempunyai kesedaran meng-private-kan profile masing-masing, namun gambar yang diupload oleh rakan-rakan tetap masih ada di profile rakan-rakan mereka.

Kegusaran ini berlanjutan apabila ada muslimah yang mengambil gambar tanpa menutup aurat, kerana beranggapan telah selamat kerana hanya untuk tontonan sendiri-sendiri atau sesama sendiri sahaja. Semuanya OK sehinggalah akhirnya muslimah tersebut berada di dalam dilema, kerana gambarnya yang tidak menutup aurat itu sendiri diletakkan di profile rakan-rakannya yang tidak ada kesedaran untuk menutup aurat! Tentunya, ini amat memalukan dan menjatuhkan maruah muslimah tersebut.

Sepertimana yang diadukan oleh seorang user ILUVISLAM di thread RE: Aurat: Dilihat Tanpa Disedari/Disengajakan ini, berikut adalah reply saya kepada beliau:

Atas sebab2 perkara sebegini jugalah, saya sangat2 tak galakkan pompuan ambil gambar tanpa menutup aurat.

Atau kalau nak selamat, xyah ambil gambar terus. Kalau nk simpan buat memori ke ape, gi print jadi bentuk fizikal pastu delete softcopy.

Kerana ada banyak sangat kemungkaran boleh dilakukan ke atas gambar-gambar ini.

Kalau gambar tak menutup aurat – korang letak kat facebook/frenster etc dengan di-lock photo album, set privacy dsb khusus utk kawan2 perempuan saja. tapi apa jaminan bahawa album tersebut tidak boleh dibuka oleh administrator/technician/engineer laman tersebut? Belum dikira para hacker lagi.

Gambar tak menutup aurat disimpan di dalam laptop/phone. Apabila kecurian, secara tak langsung “maruah” anda turut dicuri. Sangat2 lah tidak selamat.

Orang2 yang ahli bab2 komputer ni mesti tahu, bahawa bila sesuatu itu didelete, ia tidak di-delete secara 100%. Kalau delete gitu2 je, boleh restore from recycle bin. Tapi even kalau dah delete habis from recycle bin pun, mudah sangat nak restore balik. Kat pasaran ada banyak perisian-perisian untuk restore/recover file.

Gambar2 yang menutup aurat pun, sudah tidak selamat sekarang ni. Photoshop, illustrator, gimp, paint.net dan bermacam lagi photo editing software ada sekarang. Mudah sangat kalau nak ganti gambar, tukar muka dsb. Asal orang yang berpenyakit hatinya ada, anda semua terdedah kepada sasaran.

Saya tidaklah nak memarahi atau anti sangat bab2 pompuan ni. Namun saya akui, sebagai seseorang yang banyak meluangkan masa di dunia internet, bab2 komputer, IT dsb ini, saya sangat2 menegaskan bahawa perempuan adalah tidak selamat di internet.

Justeru, amaran ikhlas dari saya – jangan sekali2 ambil gambar tidak menutup aurat, walaupun untuk tujuan simpanan sendiri.

Sangat2 tidak digalakkan menyimpan gambar dalam bentuk softcopy. Jika nak simpan untuk kenangan, print dalam bentuk gambar sebenar dan simpan di album. Itu lebih selamat, inshaAllah.

Moga Allah melindungi para Muslimah kita. Wallahua’lam.

Bak kata rakan saya, saudara Yat Abu Hurairah,
Lain kali kalau nak bergambar pastikan tutup aurat sepenuhnya sebab kamera tu ada mata (lensa) dan dia bukan mahram kita.

Sekian pengisian kali ini.

Assalamualaikum.

16 thoughts on “Sesungguhnya Kamera Itu Juga Bermata..

  1. sgt stuju dgn kata2 anda neh..
    n sgt btrima kasih ats pringatan ,nachat yg dberikan & kprihatinan anda mngenai isu2 snsitif sbegini..=)..

  2. salam.
    saya sangat setuju dengan entry ini..
    tetapi bagaimana caranya untuk menasihat kawan2 kita yang tidak faham dengan konsep ini?

  3. salam…
    emm..menakutkn la bunyinya
    dh delete kt recycle bin pn bleh ade balik
    dasyat!
    smoga kita smua dlindungi..

  4. syukran.
    means kalo kte da deactivate acc fb lama, stil leh login n delete all pics jgk ke cemana?
    b4 ni terus je deactivate acc fb, tp tak delete lak yg lelain.n 1 more thing, cne ye nk avoid dr ditag pic oleh kwn2. ada setting sumwhere kan?tp ktne ye?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s