Beza MD dan MBBS (MBChB)

Penulisan ringkas ini penulisan yang lama sebenarnya. Jawapan saya pun bukannya jawapan yang detail dan complete sangat. Namun saya harap penulisan ini dapat menjelaskan salah faham yang selalu ada serta membantu para pelajar yang sedang bersedia untuk memilih karier mereka.

Penulisan ini menjawab persoalan-persoalan seperti:

– Benarkah MBBS itu lebih baik kerana termasuk surgery (pembedahan), manakala MD itu tidak termasuk surgery?
– Benarkah sukatan pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
– Benarkah kaedah pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
– Benarkah Malaysia hanya mengiktiraf graduan MBBS, bukan MD?
– Apa pula yang dimaksudkan dengan MBChB?
– Adakah graduan MBBS mendapat gaji lebih banyak berbanding graduan MD?
– Apa pula perbezaan MBBS dan MD di universiti-universiti Malaysia?

Berikut jawapan ringkas saya:

Although MD tidak di-specifykan surgery di dalamnya, subjek surgery turut diajar dan diberi pendedahan, setaraf seperti dengan graduan dari MBBS.

Jadi tidak timbul isu “MBBS lebih baik dari MD sebab ada Surgery”. Pernyataan yang “MD hanya perubatan sahaja, MBBS ada Surgery” adalah pernyataan yang salah. Kedua-dua MD dan MBBS ada syllabus yang sama, belajar benda yang sama, graduate sebagai doktor yang sama, mula bekerja sebagai HO yang sama, starting gaji yang sama, peluang melanjutkan pengajian (specialization) yang sama!

MBBS – The naming suggests that they are two separate degrees; however, in practice, they are usually treated as one and awarded together.

Yang membezakan MBBS dan MD hanyalah pada negara yang mentauliahkan ijazah tersebut sahaja. Negara-negara bekas komanwel seperti India, Australia, Indonesia lebih cenderung menggunakan istilah MBBS, manakala negara-negara lain (American, Russia dll) menggunakan istilah MD. Itu sahaja.

Kenapa ada sesetengah negara guna MBBS? Kerana bagi negara2 yang menggunakan MBBS, diorg ada satu lagi postgraduate khas MD, yang setaraf dengan PhD, mengkhusus dalam bidang perubatan/physician.

In other countries, such as United Kingdom and Australia, the MD is a higher doctoral academic research degree resembling a PhD.[1] In Britain and many Commonwealth nations, the qualifying medical degree is instead the Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS or BMBS or MBChB).

Lebih kurang camni la : Di negara yang guna MD, postgraduate diorg fellowship/PhD. Di negara yang guna MBBS, postgraduate diorg (antaranya) adalah MD.

Di Malaysia,

The University of Malaya and Universiti Teknologi MARA both award MB BS. Other public universities such as Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Sabah and Universiti Malaysia Sarawak, however, follow the North-American postgraduate-entry model and style their degrees as Doctor of Medicine.

Pendek kata kedua-dua MBBS dan MD (first degree) sama sahaja. Takde yang belajar subjek lebih, etc etc. Kalau ada pun ianya bergantung kepada medschool masing2, bukannya pada title degree.

Salah konsep/pemahaman ini perlu sangat2 diperbetulkan dari minda kita. Kalau tidak difahamkan awal2, selagi itulah graduan MD akan dipandang “second class” berbanding graduan MBBS padahal taraf kelayakannya sama sahaja.

http://en.wikipedia.org/wiki/MBBS
http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Medicine

Apa pula yang dimaksudkan dengan MBChB?

MbChB merupakan singkatan bagi “Medicinae Baccalaures et Chirurgiae Baccalaures”

Secara literalnya sama je maksud ngan MBBS – Medicine Bachelor and Bachelor of Surgery. Ini kerana dalam bahasa latin, Chirurgia = Surgery.

Wallahua’lam.

13 thoughts on “Beza MD dan MBBS (MBChB)

  1. hurm… selalu dipandang berat benda2 ringan mcm ni oleh rakyat malaysia
    di beza-bezakan, student IPTS dibezakan oleh student IPTA.

    belajar medic di india dan rusia lebih bagus dari medic di indonesia dan malaysia
    dah macam india plak suka dok bagi kasta2 hehe..

    • assalamualikum, kak maaf saya ganggu,
      saya nak tanya sikit nie,akak masuk UKM dari MATRIK ke ASASI? brapa CGPA minima tuk apply masuk UKM?

      Saya sbnrnya baru je dapat result SPM 2010,saya bukak UPU takde pun UKM.yang ada asasi UM,UIA,USIM,UITM,dan UNIMAS.

      • Assalamualaikum.

        Sekadar perkogsian.

        UPU meerupakan saluran untuk melanjutkan pelajaran di IPTA di bawah seliaan IPTA berkenaan. Sebagai contoh, pelajar perubatan di Pusat ASASI UIAM akan terus melanjutkan pelajaran di UIAM dalam fakulti perubatan di Kuantan.

  2. assalamualaikum!.
    em……bagus jgk laman nie…..sy pun minat bidang perubatan tapi
    x ader rezki tuk balajar jauh….tapi x pew…..buku ader sebagai rujukan…hehheh
    btw…semoger berjaya dalam bidang perubatan….dan berjuanglah untuk Islam……
    Allahhuakbar!!!!!!!!!!!!!………( b.o.d saya pun 11.08.1988 )…sama lah…
    tapi sy x succes mcm awk….harap99…..suatu ari nti sy succes mcm awk..=)
    barakallah……….

  3. Assalamualikum,
    emm….saya ada satu soalan,apa pula beza antara MD international programme dan MD sahaja?.Saya dapat information nie kat UNIVERSITY GADGAH MADHA,JOGJAKARTA. sbb kat web dia beritahu bahawa ada dua jenis program kedoktoran macam yang saya bagi tau tu la.

    Hmm saya tidak pernah tahu pula akan perkara ini. Sebaiknya rujuk universiti berkenaan atau pelajarnya, ya?

  4. sy student lepasan pasum..sy nak tnye antara medic di um n ukm which one is better?
    n statistic student medic yg gagal grad lbih tggi di um or ukm?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s