Ala, benda kecik je tu!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Jika kita membaca hadis-hadis yang menceritakan sifat-sifat Allah, Rasulullah shalla Allahu alayhi wasallam banyak “meletakkannya didalam konteks”. Contohnya hadis,

“Allah lebih gembira menerima taubat hambaNya daripada hamba yang berjalan di padang pasir, lalu ia kehilangan kenderaannya yang memuatkan makanan dan minumannya. Ia menyangka akan mati, lalu ia menggali lubang, dan tidur di dalamnya sambil berkata,’Aku akan tidur di dalam lubang ini sehinggalah kematian datang menjemput’

Tiba-tiba kenderaan dan makanan yang ia bawa berada di atasnya. Sampaikan ia berkata, ‘Ya Allah Kau hambaku, dan aku TuhanMu.(tersasul akibat terlalu gembira)

Maka Allah lebih gembira menerima taubat hambaNya daripada kegembiraan hamba tadi. (Muttafaqun ‘alaih)

Dalam hadis ini, Rasulullah tidak hanya menceritakan bahawa Allah itu Maha Penerima Taubat. Tapi Rasulullah meletakkannya didalam konteks agar pendengar/pembacanya dapat benar-benar merasakan betapa hebatnya sifat Allah itu.

Contoh kedua, dalam hadis,

Teruskan membaca

Advertisements

Will I still be a Muslim today, if I were not born as a Malay?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Hari ini memandangkan hujung minggu, saya bagi sebuah post yang agak berat sedikit. Lama benar tidak mengemaskini Leokid’s Life dengan sebuah post yang sarat. Hehe. Saya jarang menulis sesuatu berkaitan hal bangsa. Mungkin kerana saya sedar, saya ini pun lahirnya dalam keluarga Melayu, belajar 5 tahun di MRSM yang tentunya tertubuh demi Melayu, datang ke luar negara pun di bawah tajaan MARA kerana saya seorang Melayu. Jadi seolah-olah sudah ada satu preemptive thinking yang menghalang saya dari mempersoalkan nilai keMelayuan ini. Seperti kata pepatah Inggeris,

“You don’t bite the hand that feeds you.”

Saya bukanlah anti-kebangsaan sangat pun, sebenarnya. Saya tetap berbangga memakai Baju Melayu pada bila-bila masa saya suka tanpa terhad kepada Hari Raya mahupun Hari Jumaat sahaja. Saya tetap berbangga memakai Baju Kemeja Batik pada majlis-majlis rasmi. Baru sebentar tadi, makan tengahari dengan Nasi Lemak, dan saya masih terkenang-kenang jurus-jurus silat yang dipelajari 6 tahun lalu meskipun saya yakin saya tidak selincah dulu (errr).

Tapi kesedaran ke atas apa yang diteladani didalam Islam, membuatkan saya jelik kepada orang yang mengaitkan bangsa dengan agama. Kerana ianya dua entiti yang berbeza. Saya jelik kepada orang yang menghadkan keluasan skop Islam kepada kesempitan bangsa sahaja. Ianya meletakkan batasan kepada ISLAM, sedangkan ISLAM yang diturunkan Allah kepada Muhammad adalah rahmatan lil ‘alamin, bukannya rahmat kepada bangsa tertentu sahaja atau kaum tertentu sahaja.

Tempoh hari, saya ada meletakkan satu status update yang agak “kritikal” di laman Facebook saya. Status tersebut berbunyi,

Will I still be a Muslim today, if I were not born as a Malay?

Hari ini saya terpanggil untuk mengulas sedikit berkenaan status update berkenaan. Saya bukannya nak highlight sangat pun sentimen kebangsaan dalam status ini, kerana status ini mengajak kita berfikir lebih mendalam, melangkaui rangka kebangsaan yang ada. Namun tentulah, ada yang menafsirkannya dari sudut kebangsaan semata.

Teruskan membaca

Berbicara Dengan Manusia

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Pulang dari kelas di Hospital Semashka, saya sengaja memilih laluan bas yang agak jauh. Iaitu melalui pesisir pusat bandar Nizhniy Novgorod. Walaupun agak jauh, tetapi acapkali laluan ini lebih cepat berbanding laluan bas biasa yang merentasi pusat bandar, selalunya disebabkan ianya mengelak dari kesesakan lalulintas. Namun, laluan ini kurang digemari oleh para pelajar, kerana perlu transit bertukar bas di satu perhentian.

Dan seperti biasa, tatkala berseorangan didalam bas, saya mengelamun bersendirian. Kali ini, imbauan saya kembali ke zaman kanak-kanak saya. Iaitu di masa ketika saya tinggal di pekan Pengkalan Kubor, Kelantan, ketika saya berusia sekitar sepuluh tahun.

Saya teringat secara samar-samar, akan kehidupan sekolah rendah saya. Untuk artikel kali ini, suka saya ceritakan mengenai guru Bahasa Inggeris saya. Seorang lelaki yang sudah berusia, saya tidak ingat namanya, namun saya mengingati secara vague, suasana di kelas tersebut. Metodologi pengajarannya berbeza, unorthodox. Kami diajar mengenai grammar menggunakan apa yang beliau namakan sebagai “magic box”. Ianya hanyalah jadual biasa, yang membahagikan grammar Bahasa Ingeris kepada Past, Present, Future tense, serta singular dan plural. Dan kami menghafal “magic box” tersebut. Jika pelakunya seorang dan sekarang (single and present tense), maka guna “Box 1”. Begitulah juga lainnya.

Teruskan membaca

Siapa lagi, kalau bukan kita?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Lama pula tak update Leokid’s Life. Semalam pun terlupa untuk post satu gambar, bagi meraikan tema Wordless Wednesday, dan rasanya janggal kot kalau nak buat Wordless Friday hari ini. Hee.

Bermula semalam, saya memulakan rotation baru, iaitu bagi subjek Gynaecology. Di universiti saya, subjek Obstetric & Gynaecology (OnG) datang dalam satu pakej, tetapi diajar dalam dua tahun berasingan yang sengaja dipisahkan. Obstetric adalah merangkumi bidang perbidanan, yang mana kami pelajari di tahun keempat, manakala Gynaecology adalah bidang sakit wanita yang kami pelajari di tahun akhir, iaitu saya sekarang ini.

Habis, korang tengok ke ibu-ibu bersalin tu? Korang kena sambut bayi?” merupakan antara soalan lazim yang sering ditanyakan oleh sanak saudara dan rakan-rakan.

Tak kurang juga saya pernah engage dengan perbincangan yang cukup panas dan hangat melibatkan soal hukum hakam dalam bab ini. Bukan sekali dua, sudah beberapa kali pun sebenarnya. Ditelan mati emak, diluah mati bapak!

P

Teruskan membaca

Of Syam, Suhayl, and Sunnah of Sneezing

Kisah ini berlaku hampir setahun sebelum peristiwa Sesejuk Salji Silwan..

Syam telah selesai menyalin ke pakaian pembedahan beliau. Suhayl pun. Doktor Lubarskaya telahpun masuk ke kelas sebentar tadi, dan melihat rakan-rakan Syam yang lain belum sampai, beliau cuma memasang satu slideshow dan meminta mereka mengulangkaji tajuk Urolithiasis, atau dalam bahasa awam nya, penyakit batu karang.

Syam merenung skrin komputer tersebut. Jari jemari Suhayl sibuk memetik butang tetikus. Slaid yang sama sebenarnya pernah mereka tontoni ketika di tahun keempat dahulu, namun memandangkan kini mereka di tahun terakhir, Doktor Lubarskaya mahu mereka mengulangkaji dan menyegarkan kembali ilmu yang telah lama termendap didalam kepala.

“Hinsss.. Hinsss..”

Hidung Syam kegatalan. Digosok-gosoknya seketika. Gatal lagi. Dan semakin gatal. Akhirnya..

“Haaaaachhooooommmmmm!!”

Hampir melompat Suhayl! Persis bunyi helikopter Apache Israel yang sering menerawang angkasa kampung halamannya, Silwan. Kertas-kertas nota beterbangan dek angin bersin Syam, bagaikan dilanda taufan.

“Alhamdulillah…”, ujar Syam. Mengamalkan sunnah yang diajar oleh baginda Muhammad shalla Allahu alayhi wasallam. Sebagaimana yang diriwayatkan oleh sahabat baginda Abu Hurairah radhi Allahu anhu, bahawa beliau mendengar baginda bersabda,

“Apabila salah seorang diantara kalian bersin maka hendaknya mengucapkan Alhamdulillah…(sehingga habis hadis)”, manakala pada lafaz yang disebutkan oleh Imam Abu Daud pula, : “Maka hendaknya mengucapkan Alhamdulillah ala kulli hal”

[HR. Al-Bukhari (6224) Ahmad (8417) Abu Daud (5033) Ibnul Qayyim berkata dari riwayat Abu Daud : “isnadnya shahih” (Zaad Al-Ma’ad 2/436). Al-Albani berkata di dalam shahih Abu Daud : “shahih”]

Syam merenung Suhayl. Suhayl merenung Syam kembali. Syam menghela nafas.

“Suhayl, mengikut sunnah, kalau mendengar seseorang Muslim bersin lalu beliau mengucapkan tahmid, maka kita kena mendoakan dia dengan mengucapkan “yaharmukallah”, itu sebahagian dari hak seseorang Muslim tau. Dalam sebuah hadis diriwayatkan Imamain Al-Bukhari dan Muslim ada menyebut, mafhumnya, hak seorang muslim keatas muslim yang lain ada lima, dan salah satunya ialah mendoakan orang yang bersin.”

Panjang Syam bertazkirah. Bab-bab sunnah ni memang kegemarannya. Ittiba’ kepada sunnah, dan menjauhi taqlid buta – itu yang menjadi prinsipnya dalam amalan-amalan Islam. Suhayl tersenyum mendengarnya.

“Yaharmukallah. Maafkan aku, Syam, aku terlupa. ” ujar Suhayl, tulus. Syam tersenyum kepada beliau. Dan beliau juga, tersenyum.

“Tapi Syam…” sambung beliau. Mata Syam bulat seketika.

“Nabi kan….kalau baginda shalla Allahu alayhi wasallam bersin kan….dia kannn…”

Sengaja Suhayl menimbulkan suasana saspen. Makin bulat mata Syam. Telinganya bergerak-gerak. Suhayl menyambung,

“Diriwayatkan oleh Abu Hurairah juga didalam kitab muttafaqun alaih tersebut, bahawa apabila Nabi shalla Allahu alayi wasallam bersin, baginda menutup wajah baginda dengan tangan atau pakaian, dan merendahkan suaranya. Hehe. Bukan macam enta ni, mati-mati ana ingatkan kita diserang Apache tadi!” sengih Suhayl.

Syam tersipu-sipu malu. Merah mukanya. Heee. Senyum kambing.

“Maafkan aku, Suhayl. Aku terlupa!”

Mereka berdua berbalas senyuman dan sengih. Begitulah tersebarnya sunnah antara dua sahabat berkenaan. Benarlah apabila baginda shalla Allahu alayhi wasallam bersabda di khutbah terakhir lebih 1400 tahun dahulu,

“Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengarnya daripadaku. Saksikanlah ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba hamba-Mu.”

(Diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Jabir (2/240), Sunan Abu Daud 1825 dan disampaikan oleh Rasulullah Sallahualaihi wasallam dalam sabda baginda di dalam khutbah Haji terakhir, di Lembah Uraynah, Bukit Arafah).

Tersilap Bas

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Pagi yang hening, aku keluar seawal jap 7 pagi kerana perlu menyelesaikan ujian saringan HIV. Ujian ini wajib dilaksanakan oleh setiap warganegara asing, setiap kali memasuki Bumi Salju ini. Memandangkan pagi ini kelas juga ada seperti biasa, aku membuat keputusan untuk keluar awal, agar tidak perlu beratur lama dan dapat segera ke kelas.

Setibanya di perhentian bas, terlihat adik-adik junior sedang menanti bas. Rasa seperti baru semalam, aku menyambut kedatangan mereka selaku pelajar tahun pertama. Tak sangka, setahun sudah berlalu, dan masing-masing sudah bergelar senior di tahun kedua.

Abang Kid,” sapa Engku apabila ternampak aku menghampiri. Salam ditukar, senyuman dibalas.

Ha, Engku. Selamat Hari Raya!” selorohku.

Teruskan membaca

Proses Itu..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, baru boleh berehat. Semalam, tiba di kamar bilikku sekitar jam 10 malam. Berkali-kali aku berzikir – “Setahun saja lagi, Kid! Bersabarlah, bertahanlah, setahun sahaja lagi!” Melangkah masuk ke dalam bilik hostel yang dipenuhi debu. Sama seperti tatkala ianya kutinggalkan lebih dua bulan lalu. Sama. Bagai tiada apa yang berubah, sedangkan bagi diriku dan kehidupanku, terlalu banyak yang dah berubah dalam tempoh dua bulan ini.

Gedebuk! Bagasi ku lepaskan di atas lantai. Berterbangan debu-debu menusuk hidung. Acchhoomm!

Tak banyak yang aku dapat buat malam berkenaan. Mengibas-ngibas dan memasang cadar dan comforter di katil. Mengelap meja belajar. Menyimpan segala daun kunyit, serai, daun limau purut, daun kari, daun pandan, bunga kantan, lengkuas didalam freezer peti ais.

Teruskan membaca