Will I still be a Muslim today, if I were not born as a Malay?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Hari ini memandangkan hujung minggu, saya bagi sebuah post yang agak berat sedikit. Lama benar tidak mengemaskini Leokid’s Life dengan sebuah post yang sarat. Hehe. Saya jarang menulis sesuatu berkaitan hal bangsa. Mungkin kerana saya sedar, saya ini pun lahirnya dalam keluarga Melayu, belajar 5 tahun di MRSM yang tentunya tertubuh demi Melayu, datang ke luar negara pun di bawah tajaan MARA kerana saya seorang Melayu. Jadi seolah-olah sudah ada satu preemptive thinking yang menghalang saya dari mempersoalkan nilai keMelayuan ini. Seperti kata pepatah Inggeris,

“You don’t bite the hand that feeds you.”

Saya bukanlah anti-kebangsaan sangat pun, sebenarnya. Saya tetap berbangga memakai Baju Melayu pada bila-bila masa saya suka tanpa terhad kepada Hari Raya mahupun Hari Jumaat sahaja. Saya tetap berbangga memakai Baju Kemeja Batik pada majlis-majlis rasmi. Baru sebentar tadi, makan tengahari dengan Nasi Lemak, dan saya masih terkenang-kenang jurus-jurus silat yang dipelajari 6 tahun lalu meskipun saya yakin saya tidak selincah dulu (errr).

Tapi kesedaran ke atas apa yang diteladani didalam Islam, membuatkan saya jelik kepada orang yang mengaitkan bangsa dengan agama. Kerana ianya dua entiti yang berbeza. Saya jelik kepada orang yang menghadkan keluasan skop Islam kepada kesempitan bangsa sahaja. Ianya meletakkan batasan kepada ISLAM, sedangkan ISLAM yang diturunkan Allah kepada Muhammad adalah rahmatan lil ‘alamin, bukannya rahmat kepada bangsa tertentu sahaja atau kaum tertentu sahaja.

Tempoh hari, saya ada meletakkan satu status update yang agak “kritikal” di laman Facebook saya. Status tersebut berbunyi,

Will I still be a Muslim today, if I were not born as a Malay?

Hari ini saya terpanggil untuk mengulas sedikit berkenaan status update berkenaan. Saya bukannya nak highlight sangat pun sentimen kebangsaan dalam status ini, kerana status ini mengajak kita berfikir lebih mendalam, melangkaui rangka kebangsaan yang ada. Namun tentulah, ada yang menafsirkannya dari sudut kebangsaan semata.

Teruskan membaca

Siapa lagi, kalau bukan kita?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Lama pula tak update Leokid’s Life. Semalam pun terlupa untuk post satu gambar, bagi meraikan tema Wordless Wednesday, dan rasanya janggal kot kalau nak buat Wordless Friday hari ini. Hee.

Bermula semalam, saya memulakan rotation baru, iaitu bagi subjek Gynaecology. Di universiti saya, subjek Obstetric & Gynaecology (OnG) datang dalam satu pakej, tetapi diajar dalam dua tahun berasingan yang sengaja dipisahkan. Obstetric adalah merangkumi bidang perbidanan, yang mana kami pelajari di tahun keempat, manakala Gynaecology adalah bidang sakit wanita yang kami pelajari di tahun akhir, iaitu saya sekarang ini.

Habis, korang tengok ke ibu-ibu bersalin tu? Korang kena sambut bayi?” merupakan antara soalan lazim yang sering ditanyakan oleh sanak saudara dan rakan-rakan.

Tak kurang juga saya pernah engage dengan perbincangan yang cukup panas dan hangat melibatkan soal hukum hakam dalam bab ini. Bukan sekali dua, sudah beberapa kali pun sebenarnya. Ditelan mati emak, diluah mati bapak!

P

Teruskan membaca

Gallery – Profail Facebook Baru

Galeri

This gallery contains 13 photos.

Hari ini, seperti tahun-tahun sebelumnya, pihak Facebook ada menganjurkan persidangan F8 untuk menampilkan “perkembangan terkini”. Ramai yang sudah tahu, mengenai “ticker”, tapi tak ramai yang tahu mengenai layout profail baru yang akan dilaksanakan oleh pihak Facebook. Buat masa ini, layout … Teruskan membaca

My Two Cents – Isu JAIS & DUMC

Seorang sahabat mengajukan soalan kepada saya, berkenaan isu “serbuan” pihak JAIS ke atas sebuah program yang diadakan di Damansara Utama Methodist Church. Beliau turut menyertakan sebuah video YouTube menunjukkan rakaman “serbuan” berkenaan. Soalan yang beliau ajukan, saya ubahsuai sedikit namun InshaAllah masih mengekalkan maksud yang sama:

Menurut berita yang dikeluarkan sebelum ini, kononnya program ini cuma majlis kesyukuran, tetapi lihatlah pada video ini, apa pandangan anda? Saya cuma risau, penilaian yang kita buat adalah disebabkan pengaruh faktor politik, kerana bagi saya, apapun yang bertentangan dengan Islam, tidak kisahlah pro kerajaan mahupun pembangkang, kita sepatutnya menilai dari pandangan agama, bukan pandangan politik.

Ini maklumbalas saya secara ringkas,

Teruskan membaca

Of Valentine, Maulidurrasul and Cinta Allah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Pertama-tama sekalinya, saya memohon maaf kerana membiarkan Leokid’s Life tergantung begitu lama. Huhu. Kesibukan di tahun-tahun akhir pengajian mungkin hanya alasan cliche, namun tidak saya menafikan bahawa kepenatan mental yang bukan sahaja disebabkan pengajian tetapi juga disebabkan terlalu asyik berkerut dahi melihat fenomena-fenomena yang menimpa masyarakat Islam, sama ada baik mahupun buruk.

Namun biarlah saya menyelitkan di sini sebuah artikel, sebagai pengisi kekosongan blog ini.

Teruskan membaca

Sultan Abdul Halim Muazzam Shah

Lama tidak mengemaskini blog ini. Sementara saya menceritakan mengenai kehidupan saya disini yang penuh dengan ups and downs, biarlah saya selitkan sebuah nota ringkas ini, mengenai baginda sultan negeri saya yang sangat saya kasihi.

Sultan Abdul Halim Muazzam Shah

Sultan Abdul Halim Muazzam Shah

Hari ini negeri Kedah menyambut cuti ulangtahun keputeraan Sultan Abdul Halim Muazzam Shah. Daulat Tuanku!

Teruskan membaca

Fungsi “Places” Di Facebook baru dilancarkan. Apa yang anda tahu mengenainya?

Semalam, pihak Facebook melancarkan sebuah lagi fungsi pengguna Facebook, iaitu Places. Fungsi ini sangat berkait dengan privasi anda, justeru pastikan anda mengetahuinya!

Apa itu Places?

Secara umumnya, Places membolehkan anda mengumumkan (atau diumumkan!) lokasi tempat anda berada sekarang. Bila anda berada di sesuatu tempat, anda boleh “check in” di Places menggunakan Facebook Mobile dan lokasi anda tersebut akan dipaparkan di Facebook.

Lebih membimbangkan, orang lain (rakan-rakan anda) boleh “check in” bagi pihak anda, di luar kawalan anda. Sama seperti fungsi tag gambar yang di luar kawalan anda.

Fungsi ini walaupun ada kebaikannya, namun adalah berbahaya jika disalahguna. Contohnya seperti penculik yang tahu anda berada di mana, atau perompak yang menunggu anda keluar dari rumah, atau cuma sekadar stalker sama ada sepenuh masa atau sambilan!

Apa yang perlu dibuat?

Teruskan membaca