Ala, benda kecik je tu!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Jika kita membaca hadis-hadis yang menceritakan sifat-sifat Allah, Rasulullah shalla Allahu alayhi wasallam banyak “meletakkannya didalam konteks”. Contohnya hadis,

“Allah lebih gembira menerima taubat hambaNya daripada hamba yang berjalan di padang pasir, lalu ia kehilangan kenderaannya yang memuatkan makanan dan minumannya. Ia menyangka akan mati, lalu ia menggali lubang, dan tidur di dalamnya sambil berkata,’Aku akan tidur di dalam lubang ini sehinggalah kematian datang menjemput’

Tiba-tiba kenderaan dan makanan yang ia bawa berada di atasnya. Sampaikan ia berkata, ‘Ya Allah Kau hambaku, dan aku TuhanMu.(tersasul akibat terlalu gembira)

Maka Allah lebih gembira menerima taubat hambaNya daripada kegembiraan hamba tadi. (Muttafaqun ‘alaih)

Dalam hadis ini, Rasulullah tidak hanya menceritakan bahawa Allah itu Maha Penerima Taubat. Tapi Rasulullah meletakkannya didalam konteks agar pendengar/pembacanya dapat benar-benar merasakan betapa hebatnya sifat Allah itu.

Contoh kedua, dalam hadis,

Teruskan membaca

Untitled (2)

 

Post ini adalah kesinambungan dari post aku yang sebelumnya. Heheh. Atas dasar good-mood yang aku sedikit ada hari ni, kugagahkan jua nak update sket blog ni..Whew

Well, then. Taktau nak citer pe, lagipun aku hanya ada sedikit masa before kelas Russian aku kejap lagi. Takleh nak share something informative gak pun, takde idea. Biarlah, let me just share with you apa yang buat aku tension sangat2 lately nih. Huhu.

1. Test,test,test,test,test…

Test berlungguk-lungguk. Frustrated Hari Isnin ni ada test Russian Language. Aku tak berapa berminat nak belajar Russian Language sebenarnya. Yelah, apa kaitannya bahasa ni dengan kerjaya sebagai seorang doktor? ConfusedHehe. Selasa ada test Biochemistry. Whole topic about Lipid. Metabolism, anabolism, catabolism, etc etc.. Among topik paling susah dalam subjek ni. At wits endPatutnya aku buat test ni minggu lepas, tapi atas sebab-sebab tertentu (point no.2 aku dalam post ni), aku tunda buat minggu ni. Huhu. Rabu pula ada test Physiology. Heart Physiology, to be exact. Kena master semua apparatus – ECG, nak ambik blood pressure, sphygmomanometer, etc etc. Huhu. Bosan takde katak untuk dibedah lately – takleh lepas geram.Devil

Teruskan membaca